אחד הדברים שהכי קשה לנו לעשות בכל תחום בחיים, זה להתמיד. להתמיד בפעילות גופנית, בדיאטה, בלימודים, בשינוי הרגלים שאנחנו לא אוהבים, ובעוד אינספור דוגמאות שמהוות עבורנו מלחמה יומיומית עם עצמנו. כך גם בתחום כלכלת המשפחה: עקב האכילס בתהליכים הקשורים לנושא זה אינו חוסר הידע בתחום וגם לא אי-הבנת טכניקות הביצוע, ואפילו לא מציאת הזמן בתוך החיים העמוסים שלנו לעסוק בכך. הקושי העיקרי הוא בביצוע המשימות לאורך זמן. ההתמדה.
יכולים לבד?
תחשבו על המשימה המרכזית בניהול תקציב המשפחה – הבקרה השוטפת. אנשים רבים מתאמצים, עובדים קשה מאוד ובונים תקציב מדוגם המייצג בעצם את "הרצוי" ההיפותטי של כל משפחה. אבל מעבר לבנייה הראשונית שלו, החוכמה היא להמשיך ולעדכן לצדו את "המצוי", כלומר את ההוצאות וההכנסות בפועל שלנו, כל הזמן. איך אפשר לעשות זאת? אחד הדברים הראשונים שעלינו לעשות, שהוא בעצם התשתית עליה נבנה את כל התקציב החודשי שלנו, זה בניית קובץ אקסל נוח בצורה הבאה:
1. מרכזים את כל "המקורות" המכילים מידע על ההוצאות וההכנסות שלנו באותו חודש או שבוע (עדיף) - כל הקבלות שאספנו, הוצאות עליהם שילמנו במזומן ללא קבלות, פירוט התנועות של חשבון הבנק ופירוט כרטיסי האשראי (באינטרנט, אין צורך להמתין לקבלתם בדואר).
2. יושבים עם כל אלו מול טבלת אקסל חדשה (או בתוכנה ייעודית לניהול תקציב), ומכניסים כל סכום לסעיף מתאים תחת עמודה הנקראת הוצאות: מזון, ארנונה, שכר דירה וכו', עד שכל ההוצאות נמצאות שם. לצד אלו, מכניסים גם את כל ההכנסות (כולל בונוסים שנתיים וכיוצא בזאת, והכנסות שאינן המשכורת החודשית).
3. בודקים את סכום ההוצאות בפועל ומשווים אותו לסך ההכנסות בפועל. אם יש חריגה, בודקים את המצוי מול הרצוי בכל סעיף, מנתחים מה גרם לחריגה ומסיקים מסקנות: מה יש לצמצם, האם הוצאה עתידית מתוכננת אכן אפשרית או שיש לדחותה/לצמצמה, האם יש הוצאות מיותרות שניתן מיד לבטל וכו'.
נשמע פשוט, לא? אז זהו, שלאורך זמן זה לא כל כך פשוט. כדי להצליח להתמיד במשימה השוטפת הזאת ובמשימות אחרות הקשורות לכלכלת המשפחה באופן עצמאי, צריך משמעת עצמית גבוהה מאוד, מוטיבציה אדירה ועבודה שיטתית ביותר: שריון מראש של זמן בלו"ז היומי, השבועי, החודשי ואפילו השנתי, תכנון ותעדוף מוקפד של המשימות, ועמידה במחויבויות העצמיות הללו. בטוריי הקודמים חשפתי רבות מן השיטות שלי לניהול זמן וביצוע משימות. עדיף כמובן להיכנס לשגרת הביצוע לאחר רכישת הכלים, הידע והטכניקה במסגרת מסודרת, כגון סדנה או קורס.
מי שיודע מראש שיתקשה להתמיד, יכול להיעזר בליווי חיצוני. מסגרת הליווי החיצוני המוכרת והנפוצה ביותר בתחום כלכלת המשפחה היא ייעוץ אישי. גם בתוך מסגרת זו תידרשו למוטיבציה עצמית גבוהה על מנת להמשיך ולהתמיד בביצוע, אך הדחיפה החיצונית עוזרת לכך מאוד, ומלבד זאת היא מעשירה בידע ותורמת לשינוי עמוק בתפיסות לגבי כלכלה וצרכנות ומלווה בשינויים התנהגותיים. חסרונו העיקרי של הליווי האישי הוא בכך שעלותו לאורך זמן שמה אותו מחוץ להישג ידיהן של משפחות רבות.
אבל אפשר גם אחרת. לאחרונה פיתחתי שירות שמשלב את הטוב משני העולמות – ליווי חיצוני מקצועי, בעלות שפויה. איך זה מתאפשר, אתם שואלים? באמצעות קונספט דומה לזה המוכר מעולם ההרזיה: מפגשים קבוצתיים, רק שהפעם הם מיועדים לניהול תקציב המשפחה. מדובר במפגשים אמיתיים לגמרי, (בניגוד לטרנד של וובינרים וקורסים אינטרנטיים שכה נפוצים בשנים האחרונות, והם מתקיימים בהנחיית יועץ מקצועי. לא מדובר בסדנא בה לומדים את הטכניקה, אלא במפגשים המתקיימים לאורך זמן אשר נותנים את ה"פוש" ההכרחי כדי שלא נפסיק את העשייה, ומספקים טיפים יעילים.
כל משתתף מציב לעצמו משימות לתקופה הקרובה, לפי הצרכים שלו, שאותם יבצע בעצמו, בבית. בדרך כלל מדובר בעמידה במשימה השוטפת של המעקב התקציבי, פלוס "פרויקטים" כגון הוזלת חבילת האינטרנט, ביטול שירות כלשהו, מעבר לבנק אחר וכו'. מועדי המפגשים תוכננו כך שיהיה למשתתפים מספיק זמן כדי לבצע את המשימות שהם מציבים לעצמם, ולכן הם מתקיימים אחת לשבועיים בלבד. בין המפגשים הקשר נשמר והדרבון נמשך באמצעות מיילים.
המפגשים נותנים מוטיבציה הנוצרת בעיקר על ידי התכנים הפרקטיים שמקבלים בהם: טיפים לשיפור שיטת המעקב, רעיונות חדשים הגורמים לשינוי בתפיסות הנוגעות לצריכה וחסכון, מידע לגבי שירותים ומוצרים התורמים לחסכון ועוד. מלבד הליווי המקצועי, היתרון הבולט של הפורמט הזה הוא העלות השפויה של ההשתתפות, המתאפשרת בגלל המסגרת הקבוצתית, כאשר זו בעצמה בעלת תועלות ידועות: תמיכה, דיון, למידה מניסיונם של אחרים וכו'.
המפגשים נערכים במרכז דור, הוד השרון. לפרטים נוספים לחצו כאן
הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה
>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?