לקראת החופש הגדול גואה המתיחות בין הורים גרושים. הסיבה לכך פשוטה: במשך שנת הלימודים נשמר סטטוס קוו מסודר אשר מכתיב ימים ושעות קבועים של הסדרי ראייה והעברת הילדים מהורה להורה. אך כאשר מגיע החופש הגדול מופר הסדר, מתחילות קייטנות, טיולים, מופעים ובילויים משפחתיים, שמצריכים הסעות מסובכות, פיצול הילדים בין המשפחות ותיאום רצוף בין ההורים הגרושים. זוגות גרושים רבים מתקשים לנהל תקשורת תקינה, והנפגעים הישירים מכך הם הילדים. אבל לא חייבים לתת להם לשלם את המחיר.
רוצה לנפוש בחו"ל? לא עם הילדים
אחד הגורמים הנפוצים למריבות בחודשי הקיץ הוא דרישה של אחד ההורים לצאת עם הילדים לחופשה בחו"ל. "כמו בכל משפחה, ההורים רוצים לצאת עם הילדים לחופשה מחוץ לגבולות המדינה, רק שהמשמעות של זה בקרב הורים גרושים זה שינוי בהסדרי הראייה והלינה", אומר עו"ד בני דון-יחייא, מומחה לדיני משפחה. "המון פעמים המצב הזה יוצר ויכוחים, ולעיתים קרובות אחד ההורים אף מונע את הנסיעה של בן זוגו לשעבר עם הילדים".
יש לציין, כי בחלק גדול מהסכמי הגירושים מקובל להוסיף סעיף המתייחס לנסיעות לחו"ל, לפיו ללא הסכמה של ההורה השני, בן הזוג לשעבר לא יוכל לטוס עם ילדיו. "לפעמים ההתנגדויות הן בתום לב. המתנגד חושב שהילדים צעירים מלהכיל את החוויה, ולדעתו הנסיעה תגרום להם נזק. אולם לעיתים ההורה חושש שבן זוגו לשעבר לא יחזור, תחושות שלרוב מגיעות ממקומות של חרדה ולא תמיד יש להם בסיס. לפעמים גם מדובר בקנאה, או כאקט של פעילות נקמנית של אמהות על דמי מזונות נמוכים, או נקמנות של אב שלא רצה להתגרש אך עשה זאת, וכעת מחפש דרך לקלקל ולפגוע באם".
סירוב כזה מאלץ את ההורים לפנות לבית המשפט ולבקש היתר יציאה מהארץ עם הילדים, למרות התנגדות ההורה השני. "אנחנו רואים גם מקרים בהם יש פנייה לבית משפט כי אחד ההורים אינו מוכן לאשר לילידיו להוציא דרכון, ויש צורך בצו שיאפשר לעשות זאת", מוסיף עו"ד דון יחייא.
אך גם להוציא את נושא החופשות בחו"ל, מספיק, כאמור, ששגרת הסדרי הראייה מופרת כדי להוביל לריבים בין ההורים. התרחישים הרווחים בהקשר זה עוסקים בתרעומת של אחד ההורים על כך שהסדרי הראייה הקבועים מופרים על ידי הצד השני. כתוצאה מכך נפגע בן הזוג, נעלב ומחליט לשבש את הסדרי הראייה: הוא לא מחזיר את הילדים בזמן או לא אוסף אותם כמובטח ועוד פעולות "ענישה" הדדיות. מכאן עלול הסכסוך לגלוש לוויכוחים קשים, איומים, אלימות פיזית, הגשת תלונות משטרה, עירוב עורכי דין, בתי משפט ועוד.
"קורה שאחד מההורים רוצה לשנות את ימי הביקור שלו מכל מיני סיבות: מופע שהוא רוצה ללכת אליו עם הילד או חופשת סוף שבוע בארץ שלא נופלת על המשמרת שלו. כל שינוי בהסדר הקיים יכול להביא לוויכוח", אומר דון- יחייא. "מאבק הגירושים ממשיך שנים ואנחנו רואים איך כעסים מניעים את בני הזוג לתגובות לא רציונליות, רגשיות ונקמניות. נתקלנו כבר במקרים בהם בן הזוג התנגד ליציאת הילדים לחופשה, דווקא באותה שנה בה הגרוש מצא בן או בת זוג".
כאשר היחסים לא הסתיימו בצורה יפה והגירושים היו מלאי רגש, הרבה פעמים הילדים הופכים לכלי במשחק המלחמה גם לאחר שנחתמו ההסכמים. "ראינו מקרים בהם אב מאשר שינוי בהסדרים כתנאי להפחתת מזונות, או מהצד השני, של האם, שלא מקשה על השינויים כתנאי להגדלתם".
כיצד ניתן להימנע מריבים כאלו מראש?
"אפשר לנסות לפרט את כל האפשרויות שיכולות לצוץ בהסכמי גירושים, אבל זה לא מקובל ולא תמיד יכול לעזור. אם מישהו רוצה לסכל את הנסיעה ולמנוע מבן הזוג להיות עם הילד, הוא יכול להשתמש לשם כך בילדים".
עו"ד דון-יחייא מציע בנוסף כמה טיפים להורים שיעזרו להם להיערך מראש לכל מצב:
- נסחו בצורה ברורה ומפורטת (אך לא מדי) בהסכם הגרושים את ההסדרים הצפויים לילדים בחופשות, בעיקר בחופש הגדול.
- קבעו מנגנון של גישור שמחייב את שני הצדדים לפנות למגשר במקרה של מחלוקת. בשעת הצורך, מגשר יוכל למנוע את הצורך לפנות לבית משפט, הליך שגורר עלויות כספיות וסחבת בלתי נמנעת.
- חודשיים לפני החופש הגדול פנו בכתב לצד השני בבקשה להסדיר טיול לחו"ל או חופשה בארץ שחורגת מהסדרי הראייה כדי לקבל את הסכמתו. באין הסכמה יהיה לכם מספיק זמן להפעיל מנגנוני גישור ופנייה לבית משפט שראשי להתערב. צריך לזכור שחודש אוגוסט וחלק מחודש יולי בתי המשפט נמצאים בפגרה.
- המנעו מלערב את הילדים במחלוקות האלו ותשתדלו לפתור את העניינים ביניכם.