ישנם יתרונות רבים לשנת לילה טובה, ובעבור בעלים ונשים שהם גם הורים, שינה אינה המשאב הנגיש ביותר בסביבה. מחקר חדש ומדאיג שמגיע אלינו מאוניברסיטת הרווארד האמריקנית, מצא שבמקביל ליתרונות הידועים של השינה – כמו ריכוז משופר, אנרגיה ומצב רוח טוב יותר, למחסור בשינה יש תופעת לוואי אחת שעשויה להיות הרסנית: בגידות. הצד האופטימי של המחקר: בן זוג שיתחיל לישון כמו שצריך יוכל להפסיק לבגוד.
מה הקשר לגלוקוז?
מדעני המח שלקחו חלק במחקר הגיעו למסקנה שהחלק במח האחראי על שליטה עצמית מושפע באופן חריף ממחסור בשינה, ויכול להוביל את האדם העייף ליכולת לקיחת החלטות רעועה ביותר. מן הסתם, לשליטה עצמית יש חלק גדול ביכולת של אדם לעמוד בפני פיתוי, ושינה מקוטעת יוצרת קושי לעמוד בפני פיתויים מכל הסוגים. מבחינה קלינית, אזור קליפת המוח הקדמי משפיע על שליטה עצמית, והוא מופעל על ידי גלוקוז. כאשר אנשים מתרגלים שליטה עצמית, הם מנצלים את הגלוקוז וכאשר הוא הופך להיות מדולדל, בעקבות חוסר שינה, אנשים נוטים יותר להתפרע. שינה משחזרת את הגלוקוז.
"המחסור בשכבת הגלוקוז המדלדלת בחוסר שינה יוצרת קושי להפגין שליטה עצמית בכל התחומים, וביניהם כניעה לבגידות", מסביר החוקר כריסטופר בארנס. "זה עשוי להשמע מדאיג, אך לא צריך מחסור רב בשינה כדי להגיע למצב כזה. באחד הניסויים נמצא כי יכול להיות הבדל של 22 דקות שינה בלבד על מנת להפריד בין הנאמנים לבוגדים".
מחקר נוסף שביצע הצוות מצא כי חוסר השינה, בעוד הוא מערפל את יכולת השיפוט, גם מוריד את הליבידו, כך שפעמים רבות בני זוג עייפים עשויים לרצות לבגוד אך שלא תהיה להם די אנרגיה לכך. אין ספק, בכל מקרה, שמחסור בשינה ישפיע בצורה לא טובה על מערכת היחסים, ויגרום להזנחת הגוף, עצבנות תסכול ונטייה לריב. כל אלה, ללא ספק גורמים העשויים להשפיע לרעה על הרוחות בבית, אך החדשות הטובות הן שחזרה ללוחות זמנים מסודרים של שינה מספקת יחזירו את המצב לקדמותו, בתקווה שלא מאוחר מדי לעשות כך.
"אחת התלונות הכי גדולות בקליניקה שלי היא שעם המעבר למשפחה וילדים, ובעיקר בילד השני, סדר העדיפויות השתנה", אומרת היועצת הזוגית והסקסולוגית לימור בנדל. "כשזוג לא יודע להתנהל נכון מבחינת הרגלי שינה וליצור סידור תומך גם לגבר וגם לאישה, הכל יכול להתפרק. המרחב האירוטי ביניהם נעלם מרוב עייפות והתנהלות לא נכונה אבל אין בעיה לתקן ולסדר את זה מחדש. מה שבטוח זה שמי שלא מתנהל נכון יקרוס. אנשים מגיעים לסוף היום רצוצים, בלי פרגון אחד לשני, בלי מגע כמו ליטופים וחיבוקים. אנשים גם מפחדים לדבר על זה כדי לא לגרום לפיצוצים, ובמקרים הללו יש לא מעט שבוגדים. רבים בוגדים כי חסרה להם החברות והשיחה, והתחושה שמתעניינים בהם, ולא שהפכו לפונקציה בבית. כשהתקשורת לוקה בחסר, וישנו מחסור שעות שינה שמביאה כעס ומרמור צריך לעשות סדר שיחזיר ויאפשר שעות שינה לשני בני הזוג. התשוקה חוזרת וזה מדהים לראות את זה. אחרי שלושה שבועות אפשר לראות שינוי מבכי וחוסר אמונה לשמחה גדולה".