יש כל מיני גורמים הידועים כמפעילי לחץ ומקשים על הזוגיות, ביניהם מעברי דירה, הצטרפות ילדים לתא המשפחתי, החמות ועוד. אולם גורם אחד קטן שנמצא בחיים של כמעט כל בני הזוג כיום, כלל לא נלקח בחשבון. מחקר חדש ומפתיע של אוניברסיטת אוקספורד מוצא שפייסבוק עלול לגרום לקרעים בין בני הזוג, ושבני זוג המתקשרים דרך האתר באופן קבוע מנהלים זוגיות פחות מוצלחת ומספקת.
"קל להיסחף לעולם הרשתות החברתיות"
פסיכולוגים ממכון האינטרנט של אוקספורד ראיינו 3,500 זוגות נשואים אשר משתמשים ברשת החברתית, ובנוסף נוהגים לתקשר ביניהם בעזרת מיילים, טוויטר ושירותי מסרונים שונים. הזוגות אשר השתמשו בלמעלה מחמישה ערוצי תקשורת שונים עם בן הזוג, הפגינו ירידה של 14 אחוז ברמת שביעות הרצון שלהם ממערכת היחסים. החוקרים מאמינים כי תחושת חוסר ההרמוניה בין בני הזוג המתקבלת כתוצאה מכל ערוצי התקשורת הבלתי ישירה האלה, היא למעשה תוצאה של מתח המתקבל מהאנרגיה שמצריכה התקשורת הזאת.
"זה מצויין להשתמש במדיה החדשה ולהכניס אותה ליחסים, אבל יש לעשות זאת במידה", אומר ד"ר ברני הוגן העומד בראש צוות החוקרים. "במקרה זה, יותר זה לא יותר טוב. כל ערוצי המדיה האלה משכרים אותנו בעשור האחרון ומערפלים את ראייתנו. אנו חשים בקושי כאשר דרכי התקשורת הללו אינן עומדות לרשותינו, אך עלינו לשים לב שגם שימוש מוגזם בהן פוגע בנו. חשוב להיות נגיש אך לא יותר מדי, לא ללחוץ יותר מדי".
המחקר הוצג בוועידה השנתית ללפסיכולוגיה בריטית, ומעלה תאוריה בשם 'זמניות המדיה', הנוגעת בנושא יחסים בימינו, אשר עוברים דרך סוגים שונים של ערוצים שלא השתמשו בהם בעבר. כאמור, ככל שהשתמשו בני הזוג בפחות ערוצי תקשורת מקוונת, כך הפגינו שביעות רצון גדולה יותר מהיחסים, ותיארו אותם כחזקים ועמידים יותר. "כל הזמן והאנרגיה שהולכים לתוך היחסים המקוונים, לוקחים בסופו של דבר משאבים מהזמן האמיתי של אחד על אחד", אומר ד"ר הוגן. "קל מאוד להיסחף אל תוך העולם של הרשתות החברתיות, וטיפוח הפרסונה המחמיאה והלא בדיוק תואמת מציאות שנמצאת שם עשויה לגרוע מהעולם האמיתי. כדאי לקחת צעד אחורה ולראות האם כל המדיה הזו משרתת את בני הזוג, או שלמעשה ההיפך הוא הנכון".
"מי שמתרגל לתקשר בהודעות בפייסבוק, בסמסים ומכתבים, מתקשה אחר כך לתקשר באמת", אומרת רויטל שגב, יועצת זוגית. "אנחנו כבר רואים הרבה בני זוג שנמנעים משיחות טלפון במשך ימים שלמים, ומתקשרים רק בקיצורי דרך כאלה. הרבה ניואנסים הולכים בדרך לאיבוד - אין קול, אין דרך לדעת מהם הרגשות האמיתיים, והרבה קרבה נעלמת. יש גם זוגות שמשתמשים בדרכים האלה על מנת לעדכן את בן הזוג בכל פיפס שקורה, וגם זה לא מומלץ. זה יוצר תחושת שווא של קרבה, ובסופו של דבר הקרבה היחידה שיש לה משמעות היא כזאת של מגע, וקול, ותקשורת של עיניים.
"אצלי בקליניקה אני מוצאת פעמים רבות מקרים בהם הפייסבוק הרס את היחסים, אבל מסיבה אחרת, של בגידות ואסקפיזם של בני הזוג לתוך העולם הממוחשב, יצירת קשר עם בני זוג מהעבר, פנטזיות של חיים אחרים, ועוד. התקשורת האינטרנטית הזאת באמת מתערבבת עם התקשורת האמיתית, וחשוב לעשות הפרדה ולזכור שהיא לא עמוקה, לא אותנטית ולא עומדת במבחני החיים".