לפעמים אנחנו מרגישים שחבל שהחיים לא מגיעים עם הוראות הפעלה. כמו כל מכשירי החשמל שאנחנו מכניסים לביתנו, היה נחמד לו בן הזוג גם הוא היה מגיע עם חוקים ברורים שיסייעו להמנע מתקלות ולפעמים אפילו מקלקול מוחלט. ד"ר הארייט לרנר, פסיכולוגית קלינית אמריקנית, לקחה את הרעיון הזה ורצה איתו, ועכשיו מוציאה ספר חדש בשם "חוקי זוגיות: מדריך לנשואים ולחיים בשניים", בו ניתן למצוא מאה חוקים שונים שאמורים לשפר משמעותית את החיים בשניים תחת קורת גג אחת.
מתכונים כמו בספרי בישול
"זה מעט מביך, אבל לא צריך הרבה כדי לשנות את הנישואים לטובה", מסבירה ד"ר לרנר, פסיכולוגית וסופרת מהמצליחות והידועות בתחומה בארה"ב. "הרעיון עלה לי דווקא מספרי בישול, בהם מביאים את המצרכים והעקרונות באופן מאוד ברור וישיר. חשבתי לעצמי – אכילה לא צריכה להיות כל כך מסובכת, וכך גם נישואים.
"מה שיוצא דופן בספר הזה, זה שהוא לא מביא אינסוף תאוריות לכל רעיון שמובא בו. הוא מאוד ישיר ופרקטי. רציתי גם ליצור ספר שיכול לשמש בן זוג אחד ולא מחייב שיתוף פעולה כמו ספרים אחרים. הספר, בניגוד לאחרים, מאוד מעודכן. הכנסתי בו הרבה עצות לגבי ילדים חורגים, נישואים מחדש ועניינים שקשורים בטכנולוגיה שנכנסה לחיינו".
לרנר מודה שכתיבת מאה עצות ישימות שלא יתסכלו את הקורא היתה תהליך קשה. "לקח כמעט שנה עד שמצאתי את כל העצות הנכונות, וזה היה הספר שהכי התקשיתי לכתוב, אך בעיניי הוא גם הטוב ביותר".
הנה כמה מהחוקים שמציעה לרנר בספרה:
1. צריך רק אדם אחד על מנת לשנות את מערכת היחסים
כאשר אדם אחד מחליט לשנות אפילו צעד אחד, הריקוד אינו יכו להימשך כפי שהיה. האדם השני יהיה מוכרח להגיב, וכך נוצר שינוי. כשחוזים בשינוי שנוצר מהחלטה חדשה אפשר מיד להבין את גודל האפשרויות. כמובן שצריך גם מחוייבות ומוטיבציה, המון סבלנות, ויכולת ראיה לטווח ארוך, אך מי שמחליט ומתמסר לתהליך יוכל להביא את השינוי בעצמו. אם אתם מרגישים כועסים או טעונים מדי בשביל לפעול כפי שאני מציעה בספר, תחילה תוכלו לעשות כאילו. זייפו. תראו שבהמשך זה יבוא בקלות רבה יותר.
2. התנהגו כאילו יש אורח בחדר השני
פעמים רבות נשואים מתנהגים יפה יותר למוכר בחנות מאשר לבן הזוג, נכנסים למעגלי ריבים בלתי נגמרים וחשים לבד כשהם יחד. אני ממליצה להתנהג כאילו אתם מארחים מישהו שצופה בכם מהצד. כשיש אורח חיצוני ההתנהגות מתרסנת מאוד ואין השתוללויות שיוצאות משליטה. כשמתחיל ריב, זכרו את האורח הצופה, ותראו שאתם מתנהגים באופן מנומס בהרבה.
3. ביקורת אחת ביום
בשלב החיזור אנשים יודעים אוטומטית כיצד לגרום לבן הזוג להרגיש טוב עם עצמו, אך בהמשך כל זה מפנה מקום לביקורת. קשה לשרוד ביחסים בהם חשים יותר נשפטים מאהובים. נסו לנצור את לשונכם, אפילו אם העניין משאיר סימני נשיכה על הלשון, והגבילו את עצמכם לדבר ביקורת אחד ביום בלבד
4. חוק שלושת המשפטים
גברים ונשים בנויים אחרת והמון גברים מתלוננים שהם נגררים לשיחות מיותרות ומותקפים במלל של בת הזוג. על הנשים לשים לב: הורידו את הווליום, דברו לאט יותר והגבילו את עצמכן לשלושה משפטים. לא צריך יותר מזה כדי להעביר נקודה. זה קשה, בעיקר בשעת כעס, לומר רק את מה שמפריע, אבל זה ישפר את התקשורת משמעותית.
5. שבחו אחד את השני בלי גבול
גם כשאתם חשים כעס ותסכול, עשו מאמץ למצוא משהו חיובי לומר לבן הזוג. בדיוק כפי שמחזקים את הביטחון העצמי של ילד כדי לעודד התנהגות טובה. מילה טובה בכל פעם שבן הזוג עושה משהו חיובי, כמו לערוך את השוחן למשל, אפילו אם זה דבר שהוא 'אמור' לעשות, מבחינתכם, תעודד אותו להמשיך בכך ותיצור אווירה חיובית.
6. הכו בברזל כשהוא קר
כאשר שני בני הזוג במצב רוח טוב, זה הזמן לומר דברים חשובים, שאתם מעוניינים לפתוח. כאשר המצב קרבי בבית לא תהיה הקשבה ותקשורת עד שתגיע רגיעה אמיתית. תופתעו לגלות שאפשר לנהל דיון מועיל על נושאים קשים גם בלי צעקות, עם יותר הקשבה וסבלנות. בנישואים טובים שני בני הזוג יכולים להחזיק בדעות מנוגדות ועדיין להרגיש מחוברים. הקשבה היא המתנה הטובה ביותר שנוכל להעניק לבן הזוג. הכנסו לשיחה מסוג זה רק כאשר אתם יודעים שיש ביכולתכם להעניק הקשבה מלאה.