ידוע שלזוגות רבים יש בעיות במיטה. לרוב בעיות כאלה פותרים על ספת הסקסולוג, אך ישנו זן שלם של בעיות-מיטה שכלל לא קשורות במין, אלא בשינה המשותפת. כמו שבני זוג צריכים שתהיה להם התאמה בתחומים אחרים בחיים, כך גם בשינה. לא מזמן הראינו לכם את הצרות השונות הנובעות משינה עם תינוק, ועכשיו מתברר שגם ללא תינוק העסק אינו פשוט כלל. במחקר אמריקני חדש נמצא כי רבע מהזוגות סובלים בגלל הרגלי השינה של בני הזוג שלהם שנוחרים, מדברים מתוך שינה, בועטים בהם ואפילו כאלה שסתם אוהבים לצפות בטלוויזיה במיטה. כל אלה מדרדרים את איכות השינה, ומן הסתם יוצרים השפעה של ממש על איכות החיים הזוגיים, ובכלל.
איזה מין זוג אתם?
"כל כך הרבה מבעיות השינה הזוגיות לעולם לא עולות לפני השטח", אומר ד"ר פיליפ גרמן, מנהל מעבדת השינה של אוניברסיטת פנסילבניה, "העניין משפיע עלינו מאוד, והצעד הראשון בדרך לפתרון ושיפור המצב הוא שיחה גלויה".
ד"ר גרמן ועוד שישה מומחי שינה אחרים יצרו עבור אתר האפינגטון פוסט רשימה של כמה סוגים שגורים של זוגות המתקשים להתקיים יחד באותה מיטה, כולל איורים, והציעו פתרונות פרקטיים. תראו אם אתם מוצאים את עצמכם בין הסדינים.
הנוחר ובעל השינה הקלה
סקרים מראים שכמחצית מהאוכלוסייה נוחרת. למחצית השנייה קוראים המומחים 'שותפים שקטים' לעניין, שמזיזים את בן הזוג בעת שנתו, משתמשים באטמים ואפילו עוברים לישון בחדר אחר. נחירות יכולות להיות עניין מסוכן הקשור בבעיות לב, דיכאון, לחץ דם גבוה ועוד מצבים כרוניים וחשוב לבדוק את הנושא אצל הרופא. בן הזוג יכול לעזור (אם הוא כבר ער בכל מקרה), ולהקשיב אם יש הפסקות נשימה או חרחורים. ישנן גם נחירות שאינן מסוכנות, אך הרופאים מצטערים לדווח שלאלה אין פתרון קסם אחד בטוח.
אז מה עושים? הנוחר צריך לנסות לישון על הצד או על כרית מוגבהת, וכדי שלא יתהפך על גבו באמצע הלילה ממליצים המומחים להכניס לו כדור טניס לכיס הפיג'מה. כדאי לנוחרים להימנע מאלכוהול, וכמו כן, אם הלא-נוחר ילך לישון קודם הוא יגיע לשלב השינה העמוק קודם וסביר שיתעורר פחות מהנחירות.
המחבק ושונא הכרבולים
אם אחד מבני הזוג משוגע על חיבוקים בשינה והשני מתעב מגע לילי, המומחים ממליצים לשים את הקלפים על השולחן, ולהחליט שאת הכרבולים עושים לפני השינה עצמה. פשוט נכנסים למיטה קודם, ואז עוברים כל אחד לצד שלו של המיטה. המומחים מוסיפים שעל מנת להרגיל את הלא-מתחבק למגע כזה, כדאי להתחיל בחיבוקים בשעות היום.
הבועט והנבעט
שינה עם בועט יכולה להיות עניין מתיש ומכעיס במיוחד. בעיטות כאלה, בלתי רצוניות, יכולות להיות סימן נוסף להפרעה המכונה דום נשימה בשינה, יחד עם נחירות וחרחורים. אם זה אינו המקרה, וסתם מדובר בבועט, כדאי שתרכשו לכם מיטה גדולה ככל האפשר, ותבנו ביניכם איזו מחיצה מכריות ושמיכות. אם העניין חמור ביותר, המומחים לא שוללים שינה במיטות נפרדות ומזכירים שאין זה סימן לבעיה ביחסים.
הצופה בטלוויזיה
הרבה אנשים מסתמכים על הטלוויזיה שתרדים אותם בלילה. זהו שיר הערש של העולם המודרני, אבל מדובר בהרגל לא בריא, בעיקר עבור מי שישן עם רעשי הרקע המשתנים האלה, שמפריעים את מחזורי השינה. המומחים ממליצים למי שקשה לו להירדם ללא רעשי רקע לקנות מכונת רעש לבן, שמייצרת רעש רקע המחריש את רעשי הסביבה. כמו כן, בשביל שינה טובה מומלץ להתנתק מכל אינפורמציה אלקטרונית כשעה לפני ההירדמות.
הפטפטן הלילי
דיבור והליכה מתוך שינה הן תופעות בלתי רצוניות, אך אינן מסוכנות. מה שכן, הן יכולות מאוד להפריע למי שחולק את המיטה. מתח ועייפות לרוב יחמירו את הנטייה לדבר בלילה. הלא-דברן יכול לשים אטמי אוזניים, והמומחים מזכירים שלא כדאי לקחת את הדיבורים של הפטפטן הישן ללב, גם אם הוא אומר דברים מעליבים או מאיימים. מדובר בחלומות.
שעונים ביולוגיים הפוכים
הרגלי שינה רעים יכולים להפוך את השעון הביולוגי ולגרום לכך שחלק מהאנשים פשוט מתקשים לישון בלילה. כשהתרנגול והינשוף מתאהבים, הם מגלים שמסובך לא לחיות באותן שעות ולא ללכת יחד לישון. חשוב לדבר על הנושא, להבהיר שהעובדה שלא הולכים לישון יחד אינה קשורה לאינטימיות. המומחים מציעים שבני הזוג בכל זאת ילכו יחד למיטה, וכשהתרנגול נרדם, הינשוף יצא מהמיטה וימשיך בשגרה הלילית שלו. בשקט, כמובן, ולכן רצוי שהינשוף ישן בצד המיטה הקרוב לדלת. כמו כן, כשהתרנגול מתעורר, כדאי שיהיה לו איזור התכוננות נפרד שלא יפריע את שנת הינשוף.
חוטף השמיכה
אף אחד לא אוהב להתעורר קפוא באמצע הלילה כי גנבו לו את השמיכה. הפתרון פה הוא פשוט: שני סטים של שמיכות יחיד. הפיתרון טוב גם לזוגות בהם כל אחד מעדיף סביבה חמה או קרירה יותר בלילה.
אלה שלא נרדמים
כמחצית מהאוכלוסייה סובלת מקושי להירדם פעם בכמה זמן. מדובר בתופעה מוכרת שנובעת לרוב מעניינים נפשיים ורגשיים, ואצל 22 אחוזים מהאוכלוסייה הקושי מופיע כל לילה. פעמים רבות המתקשים לישון מתהפכים ועושים רעשים שמפריעים לישנוניים לישון. המומחים ממליצים לצאת מהמיטה, לעשות פעילות אחרת, שקטה ולא ממריצה, ולחזור למיטה ולנסות שוב. אם הבעיה חמורה כדאי להיוועץ עם רופא.
>> אין מין זוג אתם? טקבקו לנו