נשים ונערות ששוקלות לעשות הפלה וחוששות מההשלכות של ההליך על מצבן הרגשי, יכולות עכשיו להוריד שיקול אחד מרשימת ה"למה לא": מחקר חדש מגלה שישנו סיכוי גבוה יותר לסבול מדיכאון אחרי לידה מאשר אחרי הפלה. המחקר הנרחב שנערך על ידי צוות חוקרים מדנמרק מפריך מחקרי עבר רבים שהכריזו שההפך הוא הנכון.
מחקרי עבר מטעים
במסגרת המחקר שוקללו נתונים של 350 אלף נשים שעברו הפלות ולידות במערכת בריאות הנפש בדנמרק. תחילה השוו החוקרים את נתוני בקשת הסיוע הנפשי של נשים לפני ואחרי הפלה ראשונה: הם מצאו ש-15 מתוך אלף נשים פונות לטיפול לפני ההפלה, נתון זהה כמעט לכמות הנשים שפונות לאחר ההליך. לאחר מכן השוו את נתוני הנשים שעברו לידה ראשונה: 4 מתוך אלף נשים פונות לטיפול לפני הלידה, ו-7 מתוך אלף אחריה; אמנם מספר הנשים שמבקשות סיוע לאחר לידה נמוך מאלה שעברו הפלה, אך מדובר בעלייה משמעותית באחוזים.
לטענת החוקרים שערכו את המחקר הנוכחי, מחקרי עבר שהראו כי הפלות מובילות לדיכאון ולהתפתחות של מחלות נפש, בוצעו בצורה לא רצינית והם מטעים. בעוד נשים שעברו הפלות יכולות לנוח ולהשתקם, לאמהות טריות יש המון אתגרים וקשיים להתמודד עמם: מחסור בשעות שינה, חוסר יציבות הורמונלי והתמודדות עם שינוי גדול, דברים שידועים כטריגר לערעור נפשי.
"המחקר מראה שתינוק מביא איתו דרישות מאוד גבוהות מהאם ושיש להיות מוכנים לכך, ולהיות פתוחים לאפשרות שהאם הטריה תזדקק לעזרה פסיכיאטרית או פסיכולוגית", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר טרין מונק אולסן. "אנו לא נכנסים כאן לדיון האתי בהפלות, אלא לוקחים אותן כנתון, ובודקים את השפעתן על נפש האשה. יש לקחת בחשבון שמחקרי עבר עלולים היו להיות מוטים על ידי קבוצות בעלות אג'נדות כאלה או אחרות".
"באמת שאין בסיס להאמין בתופעה בשם 'דיכאון אחרי הפלה'", אומר ד"ר רוברט בלום, רופא נוסף שהיה שותף למחקר. "בעוד דיכאון אחרי לידה היא תופעה מוכרת, מוכחת וידועה. המחקר הזה מקיף בהרבה מכל דבר שנעשה בנושא בעבר".
"50 אחוז סובלות מבייבי בלוז"
"בימים אלה מדברים כבר יותר בחופשיות מפעם על תופעת הדיכאון אחרי לידה", אומרת קרין נידם, דולה ומדריכת הכנה ללידה. "בעבר נשים פשוט לא הבינו מה לא בסדר איתן כי זו אמורה להיות התקופה היפה ביותר בחיים. כנראה שמכאן מגיעות התפיסות האלה. השינוי ההורמונלי והפיזי יוצר תופעות דיכאון ברמות שונות, כאשר ה"בייבי בלוז" הקל מופיע כמעט בקרב 50 אחוזים מהנשים אחרי לידה. בקורסים להכנה ללידה אני תמיד נוהגת לדבר על הנושא ולעשות הכנה לקראתו, וכדולה ומלווה אני נפגשת עם הזוג אחרי הלידה ובודקת אם יש סממנים לדיכאון. אם כן, אני דואגת לדבר על זה ובמקרים מסוימים גם אומרת שכדאי לפנות ליעוץ מקצועי. ישנו קשר שתיקה בנושא, קצת כמו סביב לידה. נשים רבות מגיעות לחדר הלידה בלי שסיפרו להן מה באמת מתרחש שם. המידע המוקדם ותיאום הציפיות עם המציאות יכול להקל על הדברים".