מה עובר במוחנו כאשר אנו מקבלים שוב ושוב תשובה שלילית וחווים אכזבה? בין אם מדובר בניסיונות למצוא עבודה, לאתר דירה בתל אביב או להרות, רצף של ניסיונות שמסתיימים בתוצאה שלילית ובמפח נפש, עלול להיקשר יחד במוחנו ולגרום לכך שכל מחשבה על הסיטואציה תגרום למצב רוח קשה.
אך מתברר, שאפשר לגייס שיטות לשינוי התודעה לא רק כדי להגיע למשרה או לעמדה הכלכלית נכספות, אלא גם כדי להיכנס להריון. שירי אנקונה-טוביאס ויובל שחק, "שתיים שמבינות", הן מאמנות נשים וזוגות בטיפולי פוריות.
שינוי תודעתי בדרך להריון
את הניסיון האישי והידע המקצועי בנושא בחרו שתי המאמנות להפוך למקצוע. "כדי להבין כיצד המח שלנו פועל, חשוב להכיר את חוק הב", מסבירה שחק. "החוק אומר בפשטות, שכאשר שתי מחשבות או גירויים חיצוניים מופעלים בסמיכות זמנים זה לזה, גדל הסיכוי שבעתיד הם יפעלו ביחד שוב. למשל, אם ראיתי תפוח ושמעתי את המילה 'אדום' באותו זמן, גדלה הסבירות שכאשר אשמע אותה שוב, אזכר מיד בתפוח, או כאשר אראה תפוח אחשוב על צבע אדום, וחוזר חלילה.
"הדינמיקה הזו פועלת כאשר אישה מנסה להיכנס להריון (בין אם באופן טבעי, בעזרת הזרעה או בהפריה חוץ גופית) ומקבלת תשובה שלילית. התגובה הרגשית שלה לתוצאה השלילית הינה אכזבה ועצב. כאשר חודש עובר ושוב לא הושג הריון, האישה חווה באופן טבעי מחדש רגשות של אכזבה ועצב. לפי חוק הב, מוחה למד לקשר בין הניסיון להרות לבין רגש של אכזבה, וככל שתקבל תשובה שלילית יותר פעמים, גובר הסיכוי שתרגיש כך בכל פעם שרק תחשוב על הניסיון להרות".
דיכאון מוביל לתפקוד נמוך של הגוף
לדבריהן, המידע הזה חשוב משני טעמים. ראשית, נשים וזוגות עלולים להסיק בטעות שהם פסימיים, מה שעלול להגביר את הדכדוך שלהם, בעוד האמת היא שהמח למד לחבר בין הניסיון להרות לבין האכזבה והעצב; שנית, באותה מהירות שהמח למד לחבר בין הניסיונות להרות לבין תחושות האכזבה והכעס, המח יכול ליצור התניה חדשה, טובה יותר, מעצימה יותר, שתאפשר להתמודד בהצלחה עם האתגר.
כיום, ככל שמצטבר מידע רב על הקשר בין הגוף לנפש, הוכח שהגוף מגיב לדיכאון ולעצב. אם מחברים אישה שחווה רגשות של דיכאון ועצב למכשיר BIOFEEDBACK רואים במוניטור של המחשב כיצד הגוף שלה מושפע ממצבה הנפשי ומתפקד ברמה נמוכה יחסית. כשאותה אישה תלמד להחליף את ההתניה השלילית בהתניה חדשה רצויה, אפשר יהיה לראות כיצד תפקודי הגוף שלה משתנים ומשתפרים במכונה בהתאם להרגשתה המחוזקת והמשופרת.
כיצד ניתן לחשוב באופן חיובי?
כחלק מתהליך האימון שלהן, שתי המאמנות מתוות דרך לשינוי התודעתי:
1. לומדים לא לחשוב באופן אובססיבי על מושא הכמיהה, ובמקרה זה הריון. עושים הסחות דעת לתודעה על ידי החלפת אווירה, פעילות מהנה כמו הליכה לקולנוע, יציאה למסעדה טובה או ערב אינטימי בבית.
2. אם המחשבות משתלטות, אפשר לנקוט בשני טריקים: ראשית, גלגלו את העיניים למעלה. הפעולה תוציא אתכם ממצב של התעסקות עם הרגשות והמחשבות למצב של ניתוק; שנית, התחילו לספור ולא משנה מה: כמה צורות עגולות יש לכן בבית או כמה עצמים ירוקים. גם הפעולה הזאת מסייעת להתנתק מהחיבור הרגשי לסיטואציה.
3. חשבו על מצב אחר בחיים שבו אתם מרגישים מחוברים למשאבים של אופטימיות והתמודדות חיובית עם אתגרים, אולי על סיטואציה מהעבודה, מהלימודים או מחיי החברה. העיקר שתיזכרו בסיטואציה ספציפית. כאשר אתם נזכרים בסיטואציה מסוימת, עצמו את העיניים ותחוו את החוויה כאילו היא מתרחשת כעת, בזמן הווה. שימו לב למה שאתם רואים, שומעים ומרגישים. שנייה לפני שיא העוצמה הרגשית, תמשכו לעצמכם בעזרת יד ימין את אגודל יד שמאל.
4. כעת חשבו לרגע על משהו ניטרלי (כמו מספר הרכב שלכם, או שמה של המחנכת שלכם בכיתה א').
5. לאחר מכן, חזרו לאותה סיטואציה מעודדת ומעצימה כאילו החוויה מתרחשת כעת. מה אתם רואים? מה אתם שומעים? מה אתם מרגישים.
6. ושוב, שנייה לפני שיא הרגש, משכו לעצמכם את אגודל יד שמאל.
7. חזרו על סעיפים 3 ו-4 כמה וכמה פעמים, עד שתרגישו שאתם מתחברים לתחושה הטובה והמעצימה באופן אינסטינקטיבי. כשתחושו בזה דעו לכם שביססתם לעצמכם עוגן של הרגשה נפלאה וחיבור למשאב שבחרתם בו. בכל פעם שתרצו להפעיל את העוגן הזה ולהתחבר להרגשה הטובה והמעצימה הזו, משכו לעצמכם באגודל יד שמאל. העוגן יופעל וההרגשה הטובה תעלה.
8. כאשר אתם חושבים על העובדה שלא הריתם החודש והתחושה הלא נעימה חוזרת, משכו לעצמכם באגודל יד שמאל. שימו לב מה משתנה עכשיו, כשאתם מחוברים למשאבים שלכם.
אל תשמרו בסוד ותהנו
מלבד השינוי התודעתי, קבלו כמה עצות של שתי המאמנות לתקופת הטיפולים:
השתתפו בפורום תמיכה/קבוצה - היכנסו לפורום באינטרנט או השתתפו בקבוצת תמיכה ותגלו זוגות כמוכם שמבינים בדיוק מה אתם עוברים.
חִשבו חיובי - חשיבה חיובית מאפשרת לנו להרגיש טוב יותר. כאשר אנחנו מרגישים כך, גם הגוף שלנו מתפקד טוב יותר.
עשו דברים מרגיעים ומהנים עבור עצמכם - התפנקו במסאז', לכו למסעדה טובה, עשו שופינג ויוגה - כל מה שמרגיע אתכם.
ידע זה כוח - אם אינכם מבינים מה הרופא שלכם אומר לכם וכיצד התרופות שהוא נותן משפיעות על הגוף, היכנסו לגוגל ותעשו חיפוש. זה יעזור לכם להתחבר לטיפול ולמה שקורה לכם בגוף.
עברו את זה ביחד - תקופת הטיפולים מביאה עימה התמודדות עם מצבים לא פשוטים בזוגיות. עברו את זה יחד, שתפו אחד את השני ברגשות ובמחשבות שלכם.
אפשרו לעצמכם לבכות כשטיפול לא מצליח - בכי אינו סימן לחולשה. הוא מאפשר לנו לשחרר את הכאב ולצבור כוחות להתחיל טיפול חדש.
הבינו שקנאה הוא רגש טבעי - אל תרגישו רע כשאתם מקנאים. זה לא אומר שאתם אנשים רעים. זה אומר שאתם אנושיים, וזה בסדר.
לכו לרופא שאתם סומכים עליו ומתחברים אליו - כימיה עם הרופא המטפל מסייעת לתחושת הביטחון בטיפול.
המשיכו לחיות - אל תעצרו את החיים ואת ההתפתחות שלכם עד ליום שבו תיכנסו להריון.
הכתבה התפרסמה במגזין חיים אחרים
לקבלת גיליון מתנה לחצו כאן