חופשת הקיץ כאן כבר מזמן על כל סכנותיה. שלושה מקרים שונים של טביעה אירעו אתמול במקומות שונים בארץ. שמחל'ה, פעוט בן שנתיים, מיישוב כוכב יעקב, מעד ככל הנראה לתוך נחל הירקון בתל-אביב וניצל בנס כשתלמיד ישיבה בן 16 ששט בסירה בנחל, הבחין בו ומשה אותו מהמים. "הוא כבר מרגיש טוב והספיק לחזור לעצמו", מספרת אסתר, אמו של שמחל'ה, ומשחזרת מה קרה, "הוא שיחק עם שני אחיו ותוך שניות הוא פשוט נעלם. כנראה שהוא התכופף ונפל אל תוך המים. הוא קיבל מכה במצח, לא ברור לנו ממה בדיוק, הוא לא מסוגל להסביר, אבל כל הבדיקות יצאו טובות. אין לו דלקת ריאות ולא זיהומים מהמים. הבחור שמצא אותו סיפר שכשהעלה אותו הוא הקיא הרבה, כנראה שהוא הוציא את הכל. משאירים אותו לישון לילה נוסף בבית החולים 'דנה' כי נשימתו עדיין מהירה מהרגיל. אבל מחר בעזרת השם כבר משחררים אותו".
האם אמרה שהיא אינה יודעת כיצד לגמול לנער שהציל את חייו של שמחל'ה. "זה פשוט נס. אני רוצה לתת לו איזושהי מתנה, אבל אין לדבר כזה תמורה בכלל. אולי אביא לו משהו סמלי אבל אין לי איך להודות על דבר כזה. את התמורה שלו הוא יקבל בעולם הבא".
אבל לא כל מקרי הטביעה אתמול הסתיימו בנס. בחוף בכנרת טבע אתמול פעוט בן שנתיים וחצי מקיבוץ מירב שבגלבוע. הילד בילה בחוף עם הוריו וככל הנראה נכנס למים לבד. עוברי אורח שמצאו אותו הזעיקו אמבולנס והוא הובהל במצב אנוש לבית החולים "פוריה" בטבריה. בהמשך הוא הועבר למרכז הרפואי "עמק" בעפולה. סגן ניצב אבי דניאלי, מפקד משטרת טבריה, אומר: "לפי מה שידוע כרגע שלוש משפחות הגיעו לאזור הירדנית בכנרת. הילד הסתובב על הגדה, בחוף ללא מציל. אחד האנשים במקום זיהה אותו במים והזעיק את מד"א. אנחנו ממשיכים לגבות עדויות ונבדק חשד לרשלנות מצד ההורים".
היום מספר ד"ר יוסף מרזל, מנהל טיפול נמרץ ילדים בבית החולים "עמק", כי "מצבו קשה מאוד. הוא מחוסר הכרה ומונשם. לא ידוע לנו כמה זמן הוא שהה מתחת למים אבל פעולת ההחייאה לקחה הרבה זמן עד שקצב הלב שלו חזר. במצבים כאלה לא מגיע מספיק חמצן למוח ולכן יש חשד גדול שנגרמה לו פגיעה מוחית מאוד קשה. כרגע אין סימני תגובה מצד המוח. הילד ממשיך לקבל תרופות והמשפחה נמצאת לידו כל הזמן, בוכים וכאובים".
"קורס של 20 שעות יכול להציל בן משפחה"
בצימר בעמוקה שבגליל המערבי אירע מקרה טביעה השלישי. במהלך חופשה משפחתית, טבע ילד בן ארבע בבריכה. המשפחה שמצאה את בנה מחוסר הכרה, הזעיקה את מד"א. למקום הגיע איתי דוידי, פרדמיק וכונן של מד"א המתגורר בסמוך. "תוך דקה מרגע הקריאה כבר הייתי במקום וראיתי מולי את הילד שוכב על שפת הבריכה ולא נושם", מספר דוידי, "מיד התחלתי בפעולות החייאה וייצבתי את מצבו, אבל ראיתי שלפניי בני המשפחה כבר עשו כמה פעולות חשובות. הם לא ידעו כמה זמן הוא היה מתחת למים. חשוב להציג את המקרה הזה כדוגמא לכמה חשוב לעבור קורס של עזרה ראשונה. עם כל ההגנות, חצי דקה של חוסר תשומת לב וילד יכול לטבוע. קורס של 20 שעות יכול להציל חיים של קרוב משפחה, וכנראה שזה מה שקרה גם במקרה הזה".
ד"ר זאב סוניס, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים בנהריה, מספר: "מצבו של הילד שהובא אמש למחלקה מוסיף להיות קשה אך יציב. במהלך היום זיהינו סימני פעילות מוחית. עם זאת, הוחלט בשלב זה כי הילד יישאר מונשם ומורדם. בהמשך נקיים הערכת מצב נוספת על מנת להחליט כיצד להמשיך את הטיפול הרפואי".
"ילד קטן שנכנסים לו מים לפה נכנס לבהלה ולא מצליח לעמוד"
מקרי טביעה בקרב ילדים נפוצים באופן טבעי בעיקר בעונת הקיץ ובמקורות מים בהם אין מציל. "אני נתקל במספר מקרים כאלה מדי שנה", מספר ד"ר מרזל מבית החולים "עמק", "במקרים האלה מספיק שילד קטן נופל במים הרדודים ונכנס לו קצת מים לפה, הוא עלול להיכנס לבהלה ואז לא מצליח לעמוד. לא תמיד מצליחים להציל את הילד ובחלק מהמקרים הוא נשאר עם פגיעה מוחית קשה מאוד".
ד"ר מרזל מסביר על דרכי המניעה: "יש שני דברים שעל ההורים לעשות. אם נמצאים עם הילד בסביבה של מים, צריך שיהיה אדם אחד שישגיח על הילדים מבלי להתעסק בשום דבר אחר ומבלי להוריד מהם את העיניים. בנוסף, ילדים קטנים על החוף או על שפת הבריכה צריכים להיות כל הזמן עם מצופים על הידיים, וכך גם אם יקפצו למים, לא יוכלו לטבוע".