סיפורו הטראגי של תמיר שלפסקי בן ה-6 שנפטר בתחילת השבוע בפתאומיות מלוקמיה, זאת לאחר שעלה לו החום ואובחן כלוקה במחלה ויראלית, יצר בהלה גדולה בקרב הורים מודאגים; בעיקר עכשיו, כשהגשם מתחיל לטפטף, החורף כבר ממש פה, ואיתו מחלות החום הרבות.
"הדברים נבדקים כשהחום יורד אבל תסמינים אחרים נשארים"
כיצד אפשר לדעת אם חום הוא רק חום, או אולי משהו רציני יותר? "כשהחום גבוה ומתעוררים בגוף תסמינים רבים מסוגים שונים, זה בסדר. הדברים נבדקים כאשר מורידים את החום, ובמידה והמצב לא משתנה", מסביר רופא הילדים ד"ר שי פוקס ומציין כמה התראות וסימנים לכך שכדאי להתייחס לחום הגוף הגבוה של הילד ברצינות, ולסור אל הרופא:
1. מדרגת חום של 40.5 מעלות, חייבים לראות רופא עוד באותו היום.
2. אם החום מלווה בהקאות חוזרות ונשנות, שלשולים, או שהילד לא מצליח לאכול שום דבר, כדאי לראות רופא על מנת למנוע התייבשות.
3. אם הילד נאנח, ובעיקר אם הוא ממשיך להיאנח לאחר הורדת החום, מדובר בנסיון של הריאות ליצור לחץ אוויר, דבר שיכול להעיד על בעיות משמעותיות. מדובר בסימפטום שרוב ההורים לא מיחסים לו חשיבות, והוא משמעותי מאוד.
4. כשהילד אינו מצליח להכניס לגופו נוזלים, ושוב, חלה סכנת התייבשות, צריך ללכת לרופא.
5. כאשר מופיעה אפתיה. יש להדגיש כי הורים רבים נבהלים ממצב ישנוני או עייף של ילדיהם ומדווחים על אפתיה, אך אפתיה היא ממש חוסר תקשורת של הילד עם הסביבה, חוסר תגובה ובהייה מזוגגת לפנים ולא העייפות הרגילה של המחלה והחום.
6. הופעת פריחה בזמן החום שאינה נעלמת עם הורדת החום.
7. נשימה מהירה ושורקנית או קשיים בנשימה.
8. הופעת פרכוסים, המכונים 'פרכוסי חום'.
9. אם מחלת החום נמשכת יותר מחמישה ימים.
10. כשמופיע מצב של ירידה בהכרה, והילד, במקום לדבר, מתחיל למלמל הברות, ונראה מבולבל מאוד, כמו מתוך שינה.
11. כשהילד מפגין אי שקט מתמשך במשך שעות, עם בכי ובמצב שאינו מרוצה משום דבר, גם על הידיים, ולא משנה מה הסיטואציה, לא ניתן להרגיע אותו.
12. מחלת חום יכולה פעמים רבות להביא ילדים לנסיגה בשלב ההתפתחותי כשלדוגמה, ילד שכבר אוכל מוצקים יסרב לאכול ויסכים רק לשתות מבקבוק. זה בסדר כל עוד הוא מסכים לאכול או לשתות, ומתפקד. במידה והרגרסיה גורמת לחוסר תפקוד, כדאי לגשת לרופא.
הנטייה להעלות חום משתנה מילד לילד
חשוב לזכור כי ילד אפתי, חיוור, מקיא ומתנשם עם חום נמוך מדאיג בהרבה מילד עם 40 מעלות חום שצוחק ומשחק. כדאי גם לזכור שחום, והנטייה להעלות אותו, היא דבר אישי, אפיון שכל הורה לומד להכיר אצל ילדו. חום אינו בהכרח דבר שלילי כל כך.
"יש הורים הנלחמים בחום כאילו היה אויב. מלחמה זו - לא רק שהיא מתסכלת, משום שלמרות הניסיון והמאמצים - עדיין יש חום, היא גם עלולה לגרום לנזקים", מתריע רופא הילדים ד"ר רונן מוסרי. "מתן אקמול במינונים רגילים אינו מסוכן, אבל במינונים גבוהים, ובמיוחד לילד שאינו אוכל, עלול לגרום לנזק קשה לכבד. ככלל, מאחר שהחום הוא סימן למחלה ולא המחלה עצמה, הרי שאם הילד מרגיש טוב ויש לו חום, לא חייבים להוריד את החום כלל. אם הילד אינו מרגיש טוב, והרגשתו משתפרת לאחר הורדת החום, ניתן לתת לו אקמול ונציג מקבוצת האדוויל-ארטופן לסירוגין – פעם אקמול פעם נורופן".
*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ רפואי