המחקר המקיף ביותר שנערך אי פעם בעולם בנושא הפרעות אכילה חושף תוצאות מטרידות מאוד: 3 מכל מאה אלף ילדים מתחת לגיל 13 סובל מהפרעות אכילה. המחקר האנגלי מראה שהפרעות האכילה יכולות להופיע כבר בגיל שש.
"כבר לא רק תופעה של גיל הנעורים"
המחקר, שפורסם השבוע בעיתון הבריטי לפסיכיאטריה, נערך בתקופה של 14 חודשים, וקיבל את נתוניו ממעל 3,000 בתי חולים, מרכזים לבריאות הציבור, מרפאות ורופאים בכל רחבי אנגליה ואירלנד, ובין הנתונים התקבלו כמה וכמה מקרים של הפרעות אכילה בקרב בני 5-13. רוב הילדים הופנו לרופאים על ידי הוריהם לאחר שסרבו לאכול, השתמשו במשלשלים, או שהקיאו לאחר אכילת יתר.
בכל התקופה נצפו 208 מקרים מוכחים של הפרעות אכילה בגילאים צעירים כל כך, כש-82 אחוז מהסובלים במחלה היו בנות. מתוך 208 הילדים, 37 אחוזים סבלו מאנורקסיה נרבוזה, 43 אחוזים סבלו מהפרעות אכילה אחרות, כמו הימנעות מאכילה ותת משקל, אך לא עשו רושם שדימוי הגוף הוא מה שמטריד אותם. רק אחוז אחד מהילדים סבלו מבולמיה או אכילה כפייתית, והיתר סבלו כנראה גם הם מתסמינים המשוייכים לאנורקסיה, אך לא הראו סימנים של עודף משקל.
המחקר מצא קשר מעניין בין הפרעות אכילה לבין מחלות נפש, כאשר ל-44 אחוזים מהילדים היה בן משפחה קרוב הסובל מדיכאון, חרדות ועוד מחלות נפש. ל-20 אחוזים מהילדים היתה היסטוריה של בעיות בהרגלי האכילה.
"המחקר שלנו מראה שצריך להוריד את גיל ההתייחסות לבעיות האכילה. כבר לא מדובר בתופעה של גיל הנעורים", אומרת ד"ר דאשה ניקולס, פסיכיאטרית ויועצת במחקר. "צריך להתייחס אל הגיל הצעיר בנפרד, מאחר שיש לו צרכים שונים. לא די בכך שנספק את אותם השירותים ופשוט נוריד את מפלס הגיל. אם נתפוס את בעיות האכילה האלה בגיל הצעיר, זה יגדיל מאוד את סיכויי השיקום וההחלמה, ונפסיד הרבה פחות בני אדם למחלה הזאת".
"הגיל עוד ילך וירד"
מחקר אמריקני שהתפרסם בתחילת השנה דיווח על תופעה דומה: על פי נתוני האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, מאז שנת 2006 עלו כמויות האשפוזים בארה"ב עקב הפרעות אכילה של ילדים מתחת לגיל 12 ב-119 אחוזים.
לצערנו, התופעה לא פוסחת גם עלינו בארץ. "יש היום המון מקרים של הפרעות אכילה כבר מגיל שמונה ותשע", אומרת יעל פינצ'וק, פסיכותרפיסטית מומחית להפרעות אכילה ולהשמנה. "זה קורה מוקדם יותר ויותר עם השנים, והגיל עוד ילך וירד. ילדים, ובעיקר ילדות, מחקים את מה שהם רואים במדיה, והסטנדרטים הפכו לבלתי אפשריים. המון ילדות בנות שמונה אומרות שיש להן ירכיים שמנות, או שהן ירזו ויהיו כמו הכוכבת החביבה עליהן. בני השמונה של היום הם כבר ילדים של אמהות מדור האנורקסיה והבולמיה, וגם לזה יש השפעות חזקות. עיסוק היתר של האמהות באוכל, ואפילו ב'בריאות', עשוי לגרום לזה".
פינצ'וק ממליצה להורים להקפיד על מספר כללים שיסייעו להם לשמור על היחס של הילדים למזון בריא:
1. לא מדברים על אוכל. אוכל אינו נושא שיחה. חוץ מלהזמין את הילדים לאכול, אין שום סיבה לשוחח בנושא, גם לא דברים כמו – מה אכלת היום, מה תרצה לאכול וכד'.
2. כשיושבים לשולחן – דברו על כל דבר חוץ מאוכל.
3. אל תציעו לילד תוספת. אם הוא ירצה עוד, הוא יבקש.
4. אל תדחפו אוכל, או תבקשו לסיים מהצלחת. ילדים יודעים מתי הם שבעים. אם תתחילו להתמקח עם הילדים על האוכל, הם ילמדו להשתמש באוכל כמניפולציה משלהם.
5. לא צריך לקחת ילדים לסופר. אין להם מה לעשות שם. לרוב הם ישתעממו, יתרגזו ויגרמו לכם לתת להם ממתקים.
6. לתת לילדים כל 3 שעות לאכול משהו. גם קטן. חשוב להפעיל את מערכת הבעירה בגוף.
7. להרגיל ילדים מגיל קטן לאכול קמח מלא.
8. במקום ממתקים, הניחו במרכז השולחן קערה עם עגבניות שרי. כבר תראו שמי שיעבור לידה לא יתאפק ויחטוף לו עגבניה.
אם אתם מוטרדים, פינצ'וק מציעה מספר סימנים שיוכלו לאותת לכם על הפרעת אכילה, כבר בגיל הזה:
- הילדים מתעכבים בשירותים אחרי הארוחות.
- הם יורדים במשקל באופן פתאומי.
- אתם מוצאים ממתקים או עטיפות מזון מוחבאים בחדרם.
- חל שינוי קיצוני במצב הרוח והם נוטים להסתגר.
- הם לא מפסיקים לדבר על המראה החיצוני ועומדים ממושכות מול המראה.
>> טרנד: נערות מתקוטטות ומעלות תיעוד ליוטיוב