אז מה אם הוא מגיע בכל שנה - איכשהו, בכל חורף אנחנו צריכים תזכורת ותשובות לשאלות הכי פשוטות: מהי הדרך הטובה ביותר לחמם את הבית? מהי הטמפרטורה המומלצת בחדר, ואיך שומרים עליה ביעילות? כיצד עושים ספורט כשקר בלי לקבל דלקת ריאות? ומה כדאי לאכול כדי להתחמם?
גייסנו כמה יודעי דבר ששמחו לרענן את זיכרוננו, ורגע לפני שגם החורף הזה נעלם לו, העניקו טיפים משפחתיים להתמודדות עם יום סגריר.
איך מחממים את הבית? הורידו טמפרטורה במזגן
כדי להרגיש בנוח, כדאי לכם לשאוף לייצב את החדר בטמפרטורה של 22-23 מעלות. איך עושים זאת? מכשירי החימום הביתיים הנפוצים בישראל הם מזגנים, רדיאטורים, מפזרי חום, תנורי ספירלה או תנורי עצים. מי מהם מומלץ במיוחד? זה תלוי על מה אתם רוצים לשים דגש.
מומחי רשת ACE בוחרים להמליץ על מפזרי החום הקרמיים, שלטענתם מייצרים במהירות פיזור חום אחיד ונעים, ועל הרדיאטורים, הנחשבים לבטיחותיים יותר מתנורי הספירלה, העשויים להתלקח ולגרום לשריפות. מבחינת המחיר, אומרים ב-ACE, אין תחרות למזגנים: הם אמנם יקרים לרכישה, אבל משתלמים כלכלית לטווח הארוך, כיוון שהם מחממים ביעילות ופועלים גם בקיץ. לדבריהם, מזגן יכול לחסוך למעלה מאלף שקלים בחורף אחד, והוא יחזיר את ההשקעה בו תוך עונה עד שלוש. אלא שיחד עם היתרון הגדול, כולנו מכירים את החיסרון המרכזי של המזגן: הוא מייבש.
"אל נא תגזימו בחשיפה למזגן, שמחדיר לחדר אוויר יבש מאוד ונטול לחות", מזהיר ד"ר דורון רול, מומחה ברפואת ילדים והמנהל המקצועי של מרכז מיבאל'ה. "בחורף אנו מרבים להיתקל בנגיפים התוקפים את דרכי הנשימה, וגורמים לצפצופים בנשיפה, לשאיפת אוויר צווחנית ולצרידות. למזגן יש תרומה ניכרת ליצירת המצבים האלה, ולכן לא מומלץ להשתמש בו במשך שעות רבות מבלי לאוורר את החדר". לחילופין, מציע ד"ר רול, הפעילו לצד המזגן מכשיר אדים שיכניס לחות לחדר.
איך מגיעים לטמפרטורה המומלצת ביעילות? מומחי אייס לא ממליצים לכוון את מכשיר החימום לטמפרטורה גבוהה מהרצויה, כיוון שפעולה זו אינה "מזרזת" את פעולת המכשיר – אלא רק צורכת יותר חשמל בניסיונה להגיע אל היעד השאפתני. כדי לשמור על הבית מחומם היטב, שווה לבדוק שרוח אינה חודרת מחריצי החלונות או מתחת לדלתות. אם מצאתם מקום כזה שאינו אטום היטב, תוכלו למצוא מגוון מוצרים לאטימה יעילה – שתסייע לכם לשמור על החום בבית וגם על חשבון החשמל.
איך מחממים את הגוף? אכלו צ'ילי
בחוץ חשוך וקר, וריצה סחופת רוחות על חוף הים מדורגת מבחינתכם כפחות נחשקת מאשר, למשל, צפייה בטלוויזיה מתחת לכרבולית. ובכל זאת, פעילות גופנית חשובה גם בחורף – ואחרי שתתגברו על הרתיעה הראשונית, תגלו שהיא גם תעשה לכם חם בגוף ובלב.
"מערכת השרירים והשלד רגישים יותר בגלל הקור, וזה מחייב אותנו להכנה גופנית מתאימה – מומלצים תרגילי כוח לפלג הגוף התחתון, דוגמת סקוואט, מכרעים או עלייה על בהונות", אומר שגיב אוחנה, מנהל חדר כושר ברשת הולמס פלייס. לפני שאתם יוצאים להתאמן, חשוב כמובן להקפיד על חימום טוב, הכולל מתיחות לכל איברי הגוף, קפיצות קלות והנפות רגליים. "כשיוצאים החוצה כדאי ללבוש כמה שכבות ולהגיע מוכנים לקור, אבל הקפידו שתהיה לכם אופציה להוריד שכבה אחת, לשלב בו הגוף מתחמם, כדי שתוכלו להמשיך באימון בנוחות", ממליץ אוחנה. בסיום הפעילות, לבשו בחזרה את השכבה שהסרתם. גם אם אתם מרגישים שחם לכם, ההזעה בעקבות המאמץ עשויה לקרר את השרירים – ולתפוס אותם.
ומה עושים ביום גשום? ראשית, יש המון תרגילים שאפשר לבצע בתוך הבית מבלי לצאת החוצה אל הקור. אוחנה ממליץ גם להשתמש בחדר המדרגות ולשלב אותו באימון: "חצי שעה של עלייה וירידה במדרגות היא פעילות טובה לא פחות מהליכה בחוץ", הוא מבטיח.
פרט לספורט, מגלה אוחנה שישנם גם כמה תבלינים שיכולים לחמם אתכם מבפנים: "בימי החורף מומלץ לתגבר את התפריט ברכיבים שממריצים את מחזור הדם וגורמים לחימום הגוף, כמו פלפל שחור, אגוז מוסקט, רוזמרין, זנגביל, קינמון, יסמין, שומר, לואיזה וצ'ילי".
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?