כמה פיללנו לחזרת הילדים למסגרות החינוכיות המבורכות. קודם החופש הגדול, אחר כך חופשות החגים, אבל אחרי יומיים של שגרה נהדרת בגן ובבית הספר והופ – הם מתחילים להשתעל, הקול נשמע גדוש והריאות מצפצפות. ובכן, הורים יקרים, מחקר חדש שמתפרסם כעת מצא עלייה של פי 2.5 במקרי האסתמה אצל ילדים עם החזרה למסגרת הלימודים, וליתר דיוק, אחד מכל 50 ילדים אסתמטיים נזקק לטיפול רפואי בשבוע השני ללימודים.
למה דווקא במועד המשונה הזה? ומהי בדיוק אסתמה של ילדים ובמה היא נבדלת מזו של מבוגרים? האם אפשר למנוע ואיך מטפלים כשהיא כבר כאן? מומחים ברפואת ילדים קונבנציונלית ומומחה ברפואה סינית מתרגמים עבורנו את רזי המחלה, כל אחד בגישתו הוא.
לרוב, האסתמה תחלוף עד גיל 7
"אסתמה היא תגובתיות יתר של דרכי הנשימה שמתרחשת בעקבות גירוי כלשהו", מסביר פרופ' אבנר כהן, מומחה לרפואת ילדים, מחוז דן פתח-תקווה של קופ"ח כללית. "זה יכול להיות מזהם, כמו מחלה ויראלית של דרכי הנשימה העליונות, או גורם אלרגני בסביבה ואפילו באוויר, ולעתים גם מצב של סטרס חמור. במקרים רבים, כל הגורמים יחד יוצרים התקף אסתמטי. פעמים רבות יש לאסתמה רקע משפחתי ואלרגני, לעתים עם רגישות במערכות אחרות כמו 'אטופיק דרמטיטיס' שמתבטאת ברגישות יתר של העור.
"בזמן ההתקף אותו גורם שפוגע בדרכי הנשימה מכניס את הסימפונות למצב של תגובתיות יתר, השריר מסביב לסימפון מתכווץ, היא הופכת להיות צרה יותר ומופרשת ליחה שמקטינה עוד את קוטרה. במצב זה מרגיש החולה קושי לנשום, מה שנקרא למעשה 'התקף קוצר נשימה'. הסיכון תלוי בחומרת ההתקף, כשיש כמובן מצבים קשים מאד שמסתיימים גם במוות".
באיזה גיל יכולה אסתמת ילדים להופיע לראשונה ומתי אמורה להיעלם?
"ישנם תינוקות שעלולים לחלות כבר בחודשי חייהם הראשונים, כאשר בקרב 75-80 אחוזים מן הילדים, ההתקפים יחלפו בגילאי 4-7. בדרך כלל, הגורם העיקרי לתחלואה אצלם הוא ויראלי וההידבקות מתרחשת בגני הילדים. שאר הילדים יסבלו מאסתמה גם כמתבגרים ולעתים גם בבגרותם, כשהרקע לתחלואה שלהם הוא גירוי המערכות בשל מצב בסיסי של אלרגיה.
"אבחנת המחלה מתבססת לרוב על שיעול ממושך, צפצופים או קושי בנשימה, ולעתים קרובות צירוף של כל התסמינים. ניתן לאשש את הדיאגנוזה על דרך השלילה, כאשר הילד יקבל טיפול וכל התופעות יחלפו ולעומת זאת יחזרו כאשר הטיפול יופסק".
איך מטפלים בזמן התקף?
"הטיפול מתמקד בהרחבת הסימפונות, על מנת שתהיה הוצאת אוויר טובה מהריאה. אנחנו משתדלים להשתמש בתרופות שמגיעות היישר לדרכי הנשימה כמו ונטולין ובריקלין באמצעות משאפים מיוחדים לילדים, ולא דרך הפה כמו המשאפים הרגילים כדי להימנע מתופעות הלוואי שישפיעו על שאר איברי הגוף. במקרים קשים יותר, כמו התקפים, מוסיפים טיפול בסטרואידים כמו בודיקורט, שמטפלים בתהליך הדלקתי. במקרה של תדירות התקפים גבוהה על רקע עונתי נותנים טיפול מונע, גם כדי להפחית את האפשרות לסיבוכים. הקטנטנים מגיל שנתיים מקבלים בדרך כלל תרופה בשם סינגולייר ולגדולים יותר נותנים סטרואידים בשאיפה".
טיפול מונע בתחילת שנת הלימודים
עד כה, ידעו הרופאים, כדאי להתחיל במתן הטיפול המונע החל מחודש דצמבר, לקראת מועד ההופעה המוכר והידוע של המחלות הוויראליות בדרכי הנשימה. ממצאי המחקר החדש של פרופ' כהן ושותפו פרופ' רן בליצר ממכון כללית למחקר, שדיווחו על שיא של התקפים דווקא בתחילת ספטמבר, עומדים לשנות את הנוהג. "מסתבר שמדובר בשילוב של סיבות שגורם לעלייה בתחלואה דווקא במועד הזה: אחרי הקיץ הארוך הילדים חוזרים לצפיפות הגדולה שבמוסדות החינוך, שם תנאי ההדבקה אידיאליים, רבים מהם חווים סטרס עם השינויים וההתחלות במקום חדש בימים הללו, והכל מתרחש בעונת מעבר עם הרבה אלרגנים באוויר. זה אומר שאם נשכיל לתת טיפול מונע בשבועיים שלפני החזרה ללימודים, יש סיכוי טוב להשתלט על המצב, וכך נחסוך לילדים סבל רב ונרשום פחות היעדרויות שלהם מהמסגרות החינוכיות ושל ההורים ממקומות העבודה".
ד"ר יאיר מימון, מומחה ברפואה סינית, מנהל רפואות מדיטף-מרכז טיפול ברפואה משולבת בילדים ומחבר "המדריך הטבעי לבריאות הילד" (עם אסנת עופר), מכיר בהתייחסות הטיפולית של הרפואה המערבית לאסתמה אולם מאמין שיש לחוכמה הסינית העתיקה הרבה יותר להציע בתחום המניעה.
"לראייתנו, ילדים באים לעולם כשמערכות העיכול, הנשימה והמערכת החיסונית שלהם לא מפותחות עדיין כי הן מסתגלות לחיים מחוץ לרחם בתהליך הדרגתי. לילדים יש נטייה רבה יותר לחולשת ריאות ולכן ליותר מחלות הקשורות אליה ולמערכת העיכול. זו הסיבה לקשר בין ההפרשה הרירית בתוך מערכת הנשימה, היווצרות ליחה וגירוי בריאות למערכת העיכול. בגלל זה, למשל, אנחנו מעדיפים להימנע מצריכת מוצרי חלב שיוצרים הרבה ליחה. במשך השנים לומדים לאכול ולעכל יותר מזונות וגם מערכת החיסון מבשילה והגוף מפתח נוגדנים. אצל המיעוט, ילדים בעלי בעיות תורשתיות או מולדות, המערכות הללו נשארות חלשות ונמצא אסתמה גם בגיל מבוגר".
נקו את הבית ותוציאו את השטיחים מהחדרים
ניהול אורח חיים שכולל אכילת מזון מעובד, מחסור בשינה ובמנוחה וסטרס מתמשך, הוא טריגר נהדר לתחלואה בראי הרפואה הסינית.
איך אמורים למנוע אסתמה אצל ילדים על פי הרפואה המשלימה?
"חשוב לאכול נכון, כלומר להימנע ממזון מעובד המכיל צבעי מאכל, חומרים משמרים, סולפיטים וניטרטים שהוכחו כמעוררי התקפי אסתמה. גם ממתקים שנצרכים בכמויות גדולות הופכים להיות מעין גורם אלרגני הגורם לייצור מוגבר של ליחה בגוף. המוטו הוא לקרוא על האריזה מה מכיל המוצר ואם לא מבינים מה כתוב, פשוט לא לקנות.
"כדאי לאוורר היטב את החדרים ובמקרה של רגישות לקרדית אבק הבית - לנקות היטב ובתדירות גבוהה, לשאוב וילונות ומזרנים, ולכבס שטיחים מהם כדאי להימנע באופן כללי. אפשר גם להשתמש במכשירים מטהרי אוויר. אם רוצים לאמץ חיות מחמד רצוי לבדוק קודם לכן האם בני הבית רגישים לשיער ולהפרשות העור שלהן כדי להימנע מהפתעות.
"בעוד שברפואה המערבית משתמשים בתרופות שבעיקר מקלות על המצב שכבר התדרדר, הסינים בודקים מדוע הגוף נחלש ומנסים להחזיר אותו לאיזון. ילדים מגיבים היטב לדיקור סיני וכן לעיסוי בנקודות מסוימות בעזרת שמנים אתריים, ולכן רצוי שההורים ילמדו כיצד לעסות את ילדיהם. העיסוי ייעשה על הגב העליון או באיזור הריאות תוך שימוש בשמנים כמו אקליפטוס ומנטה. שימוש בצמחי מרפא יעבוד מצוין על ילדים אסתמטיים, למשל אסטרגלוס וטימין שאפשר לקנות בפארמים ובחנויות בטבע. בקליניקה שלנו אוהבים להתאים לילד שמן ארומטי ספציפי וגם תערובת צמחים שמתאימה במיוחד למצב".
לדבריו, מפתיע לראות כיצד ילדים מגיבים מהר לטיפול בשל האנרגיה הטובה שלהם שבעזרת עידוד קל מסייעת לגוף לרפא את עצמו. "הכי עצוב בעיניי לראות הורים או רופאים שלא מאפשרים לילד ריפוי. כדאי לזכור שאם מתחילים את החיים בריאים, מתפתחים בריאים, ולכן חשוב ליצור שילוב נכון בין רפואה מערבית רגילה לרפואה משלימה כבר מראשית החיים".
>> רוצים עוד מדריכים? הצטרפו לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"