בשל העומס על בתי החולים ותפוסה של יותר ממאה אחוזים, קראו היום בבתי החולים לחולי שפעת הסובלים מחום בלבד, ללא סיבוכים להישאר בבית ולהימנע מלהגיע לבתי החולים. אבל כיצד נדע אם מדובר בעוד וירוס מעיק שחולף, האם מדובר במחלת השפעת הדורשת ביקור בקופת החולים בלבד או שמא עלינו להתייצב בחדר המיון של בתי החולים כדי לקבל טיפול?
פרופ' פיני הלפרין, מנהל חדר המיון בבית החולים איכלוב, מנסה לעשות סדר בדברים. "תסמינים של שפעת הם בעיקר חום גבוה שמופיע באופן פתאומי, כאבי ראש, צמרמורות, כאבי עצמות וכאבי שרירים. בשפעת לעומת הצטננות 'רגילה', לרוב אין הרבה נזלת", הוא מסביר.
מתי חשוב ללכת להיבדק?
פרופ' הלפרין מסביר כי כדאי לגשת למיון או לבדיקה אחרת אם חלה הרעה במצב השפעת או אם אתה נמצא בקבוצת הסיכון הרגישה לוירוס. אלה המצבים בהם חובה ללכת להיבדק במר"ם או בבית החולים.
1. אם אתה סובל ממחלה כרונית, כמו: מחלת כבד, מחלת לב, מחלת ריאות או כליות, או מחלות הקשורות במוח כמו: אפילפסיה או גידולים במוח – במצבים כאלה אסור לחכות. חום גבוה שאינו יורד משפיע בעיקר על הלב ועל המוח ולכן מסוכן לאנשים במצב זה.
2. אם את אישה בהיריון.
3. אם הינך סובל מעודף משקל ובעל/ת BMI העולה על 40 .
4. אם אתה סובל מקוצר נשימה משמעותי בוא להיבדק – דלקת ריאות היא הסיבוך העיקרי של שפעת.
5. אם אתה מרגיש חלש באופן קיצוני ולא יכול לקום המיטה. פרופ' הלפרין מסביר כי חולשה ותחושה של התייבשות הן חלק מתסמיני וירוס השפעת. עם זאת, אם עוברות שעות ארוכות ואתם חשים שאין לך כוח פיזי לקום לשירותים או שדלגתם על ארוחות כי אינכם מסוגלים לזוז מהמיטה כדי לשבת ליד שולחן, כדאי להגיע להיבדק.
אם הינכם אנשים בריאים באופן כללי ואינכם סובלים מהמחלות המוזכרות בסעיף 1, פרופ' הלפרין ממליץ: להקפיד לשתות כרגיל ולאכול כרגיל, לנוח, לקחת אקמול או כדור להורדת החום, לאכול אוכל קל במנות קטנות.
לגבי הטענה כי אנשים חולים אוכלים פחות, אומר פרופ' הלפרין כי מומלץ לאכול אוכל קל במנות קטנות, אך כדאי לאכול כרגיל ולהימנע מניצול המחלה לצורך דיאטה, בעיקר בקרב הסובלים מהשמנת יתר שגופם עשוי להיות רגיש לכך יותר.
קופת חולים, בית חולים או מר"ם?
"אם אתה מסוגל להגיע בכוחות עצמך ולא זקוק לאמבולנס, ניתן להגיע למר"מם. שם אין רופאים מומחים, אבל ישנה אפשרות לעשות צילום כדי לוודא שאין לך דלקת ריאות, ולבצע בדיקת דם כדי לגרום שאת לא מיובשת כתוצאה מהמחלה", הוא מסביר. "דווקא הצינון שבו מתעטשים כל הזמן, ושסובלים מכמות רבה של נזלת, מאפיין וירוסים אחרים שאינם שפעת שאיתם אין שום צורך להגיע למיון. את השפעת מאפיינת פתאומיות המחלה ותחושה של התייבשות".
מה לגבי ילדים ותינוקות?
"לגבי ילדים, ובעיקר תינוקות עד גיל שנתיים שאינם מדברים, קשה יותר להכריע ולכן צריכים להיות ערניים יותר. אם הילד נראה לא טוב, יש לקחת אותו לרופא ילדים. במצבים בהם הילד נראה שקוע, עיניו שקועות, הוא לא אוכל, לא שותה, והחום לא יורד גם אחרי אמבטיות פושרות זה עשוי להיות מסוכן ולכן חשוב להביא אותו לבדיקה", אומר פרופ' הלפרין.
גם סגן מנהל בית החולים רמב"ם, ד"ר מיקי אלברטל, התייחס לדברים היום בראיון לגלי צה"ל. "ברפואת ילדים ההתנהגות של הילדים היא המשמעותית ביותר. ילד מנוזל ומשתעל ונותנים לו משהו להורדת חום והוא מתנהג בסדר, אז הוא חולה וצריך לעבור את זה. הורים לתינוקות מתחת לגיל חודש, באמת צריכים להיות מודאגים יותר. התינוקות סובלים ממחלות חום ותמיד צריך לחשוש שיש משהו שמסתתר מעבר. כלל האצבע הוא במידה והילד מתנהג שקוע ולא מגיב לסביבה, לא שותה ואוכל, זה מצריך לפחות בדיקה נוספת של רופא".