הסרטן הפך למחלה המאיימת ביותר על הדור הנוכחי, כשכולנו יודעים כבר לומר את צירוף המילים 'זה מסרטן' על אינספור מוצרים וחומרים שונים. במקביל למודעות הזו, התפתחה גם המודעות המונעת – חומרים, ובעיקר מאכלים, שהם אנטי-סרטניים. בשנים האחרונות טרנד התזונה האנטי-סרטנית סוחף רבים, שמקפידים על תזונה אורגנית ומרובה במאכלים אנטי-דלקתיים. כמו בכל טרנד, מגיעה העת למיני-טרנד: למה לחכות לבגרות כשאפשר כבר בילדות אפשרות לגוף להתגונן מול הסרטן המאיים?
גם הבית נקי יותר
לא מעט הורים כבר מאכילים את ילדיהם בתזונה אורגנית בלבד, זאת בגלל השפעותיהם המסרטנות של חומרי ההדברה. אך תזונה אנטי-סרטנית אינה רק תזונה אורגנית. מדובר, קודם כל, בהימנעות ממאכלים רבים, חלקם מורכבים ומאתגרים בהרבה מאשר החלפת עגבניה מרוססת באורגנית. ההורים שדוגלים בשיטה מרחיקים מהבית רשימה של מאכלים אשר עלולים ליצור בגוף דלקות ולעודד התפתחות סרטן כמו קמח לבן, פסטה מקמח לבן, בשר אדום (תעשייתי), שומנים עם אומגה 6, ביניהם שמן תירס, חמניות, סויה, מוצרי חלב תעשייתיים, בייחוד גבינות שמנות, וביצים בגידול תעשייתי. המאכלים שמפחיתים דלקתיות בגוף הם דגנים מלאים, קמחים מלאים, בשר אורגני - לא יותר משלוש פעמים בשבוע, שמן זית, מאכלי חלב - רק ממחלבות פרטיות שבהן הפרות נזונות מעשב, ביצים אורגניות. מעבר לזה ההורים האנטי-סרטניים דוגלים גם בגידול הילדים בסביבה רגועה ונטולת מתחים, בפעילות גופנית רבה, ובשמירה על בית מאוורר ונקי מאבק ומחיידקים.
התזונה הים-תיכונית נחשבת טובה יחסית כבסיס, מאחר שיש בה שימוש רב בשמן זית, ירקות טריים ופירות הדר. ישנה גם רשימה של מאכלי-על אנטי-סרטניים, את רובה יהיה קשה לתת לילדים לאכול, אבל שווה לנסות: שום, בצל, שאלוט, כרישה. כל המאכלים האלה, שלרוב שנואים מאוד על ילדים, מפחיתים את רמות הסוכר בדם ומקטינים סיכויי התפתחות תאים סרטניים. פטריות, בייחוד מסוג שיטאקי, פורטבלו וקרימיני מחזקות את מערכת החיסון. כרוב, כרובית, ברוקולי וכרוב ניצנים הם אנטי-מחמצנים ידועים, אך מאבדים כל ערך בהרתחה.
שוב, מדובר במאכלים שרוב הילדים לא יסכימו לגעת בהם. מה שכן יכול לעבוד עם ילדים הם הפירות והירקות העשירים בקרוטנין, שנלחם בהתפתחות תאי סרטן, כמו גזר, בטטה, עגבניות, משמשים, סלק, וכל הפירות והירקות בעלי הצבעים הססגוניים במיוחד. על הדרך מקבלים גם ויטמין A, אשר גם הוא בעל איכויות אנטי-סרטניות. כדאי לתבל את האוכל בטימין, אורגנו, רוזמרין, נענע ובזיליקום, העשירים בשמנים אתריים המונעים התפשטות תאי סרטן.
"צריך לחשוף גם למאכלים לא בריאים"
"הילדה שלי אוכלת תזונה אנטי-סרטנית מהרגע שהתחילה לאכול איתנו בשולחן", אומרת ג'ואנה מונטגומרי, בלוגרית מצליחה ובעלת הטור "לאמא יש סרטן" באתר דה סטיר."הבנתי שיש לי הזדמנות פז לחזק לה את הגוף. זו אחריות שלי שהגוף שלה יהיה נקי ואני מקווה שזה ייתן לה יותר סיכויים בחיים, נקודת התחלה חזקה יותר, למרות הגנטיקה. אני מקווה שכך היא גם תפתח חוש טעם שמקבל את המאכלים האלה ולא דוחה אותם, ולא תפתח רצון למתוק, כמו כל הילדים והמבוגרים. יכול להיות שהחגיגה תימשך עד שמישהו ידחוף לה ממתק ליד, אבל עד אז נחנך אותה לאכול בצורה שמיטיבה עמה. לדעתי, למבוגרים קשה יותר לעשות את המעבר לאוכל בריא כי הם התרגלו לאוכל הלא בריא, ובילדים ניתנת הזדמנות של דף חלק. מי יודע אם היינו מפתחים תשוקה להמבורגר וצ'יפס אם לא היו מחנכים אותנו ככה?"
"העניין עם הסרטן אינו חדש, למי שיש או היה סרטן, או למי שיש לו גורמי סיכון במשפחה יש נטייה לקחת את עניין התזונה באופן יותר רציני", אומרת התזונאית גאיה פינקל. "במקרים אלה באמת מתייחסים באופן חמור לנושא של המזון האורגני, וזה הופך להיות קריטי. אני לא יודעת עד כמה התופעה נפוצה בילדים, אבל ברור שכשאוכלים תזונה יותר נקייה זה יותר טוב לאדם. מה שכן, לדעתי כן צריכה להיות חשיפה גם לדברים לא בריאים, ולא לתת לילד תזונה נקייה לחלוטין. הגוף מקבל את החומרים הלא בריאים כמו חיסון, והוא לומד להתמודד ולהתחסן מול זה. מי שלא ייחשף לכך בכלל, כשיתקל לבסוף בחומרים, התגובה תהיה קשה".