הורים מנסים כל חייהם לעשות סדר ולשלוט בגידול ילדיהם, אבל לפעמים השליטה הזאת הולכת צעד אחד רחוק מדי. חששות רבים עלו לאחרונה מצד רופאים והורים לילדים ברחבי ארה"ב לאחר חשיפת טרנד חדש ומטריד: מתברר שהורים רבים סוחרים בווירוסים חיים אותם הם רוכשים באינטרנט ודרך הרשתות החברתיות, ובכך שולטים בהדבקת ילדיהם הפרטיים במחלות ילדות כמו אבעבועות רוח, שעלת וחצבת, בתזמון המתאים להם, ובלי להיאלץ לחסן אותם. הדרך הפופולרית ביותר להדבקה כיום היא בחלוקת סוכריות לילדים, אבל לא סתם סוכריות: סוכריות המכילות בתוכן וירוסים.
יכולים להדביק עוד רבים אחרים
כבר שנים שהורים מסביב לעולם שאינם מאמינים בחיסונים מלאכותיים, לוקחים את ילדיהם ל'מסיבות הדבקה' באבעבועות רוח, על מנת שכל הילדים יידבקו בבת אחת ויגמרו עם העניין. בעידן הפייסבוק קמו קבוצות שונות כמו: 'מצא את מסיבת ההדבקה הקרובה למקום מגוריך', המבקשות להעניק שירות "להורים שמעוניינים להעניק לילדיהם מערכת חיסונית טבעית המוגנת מאבעבועות רוח". הקבוצה הזו, לדוגמה, לא מסתפקת במציאת מסיבות. במידה והשכונה בה גרים נטולת מסיבות, הורים מבקשים מהורים אחרים, שבנם חטף את המחלה, לשלוח להם בדואר דגימת רוק, סוכריות שנמצצו על ידי בנם החולה, או ביגוד אותו לבש.
מעבר לבעייתיות שבהדבקה המכוונת, עליה הרופאים אינם ממליצים, והעובדה המעט מטרידה שאנשים מדביקים את ילדיהם בווירוסים מאנשים שאין להם מושג מהי ההיסטוריה הרפואית שלהם, עולם הרפואה מוטרד מכך שהדגימות הללו נשלחות דרך הדואר, ויכולות להדביק עוד המוני אנשים בדרכם ליעד. המחלות הללו מסוכנות מאוד, ובציבורים מסויימים, בעיקר במבוגרים ובנשים בהריון, יכולות להוביל למוות.
בקרוב אצלנו?
"וואו, קיבלתי עכשיו בדואר חבילת אבעבועות!", מספרת אחת האמהות בהתלהבות בקבוצת הפייסבוק, "יש בה שתי סוכריות על מקל, מטלית רטובה ודגימת רוק!". אם אחר נוזפת בה: "את יודעות ששליחת וירוסים בדואר היא עבירה על החוק? כשאתן שולחות חבילה כזאת שימו את הדגימות בשקית זיפלוק ואת זה במעטפה, ואל תכתבו שום דבר שמזכיר את המילה אבעבועות, אחרת אפשר להסתבך".
חוץ מאבעבועות רוח, אמהות אחרות שאינן מאמינות בחיסונים לא טבעיים מחפשות ורוכשות גם וירוסים חיים מסוג אדמת, חצבת ושעלת, מחלות מסוכנות מאוד. "אני מתקשה להאמין שהורים נותנים לילדיהם וירוסים כאלה באופן מכוון", אומרת ד"ר אליזבת ג'ייקובס מאוניברסיטת אריזונה לרפואה, מי שנתקלה ראשונה בתופעה והביאה אותה לידיעת הציבור. "בעיניי זה שווה ערך לשלוח מעטפות מלאות באנתרקס", מחזק את דבריה ד"ר איידי ג'ייקובסון מבית החולים בפניקס, אריזונה.
"דעתי על העניין הזה היא, כמובן, שלילית ביותר", אומר ד"ר דני שינהר, רופא בכיר במחלקה הכירורגית לילדים בבית החולים תל-השומר. "אני מבין את הרציונל שעומד מאחורי זה, הורים שלא מעוניינים לחסן ועדיין רוצים שלילדיהם תהיה מערכת חיסון המוגנת מפני המחלות האלה, אבל הסכנה בלהעביר דברים כאלה בין זרים, ובדואר, היא עצומה. בסוכריה כזאת שעוברת מפה לפה יכולות לעבור עוד המון מחלות אחרות ומסוכנות, כמו למשל איידס, וזה לא רעיון מוצלח בלשון המעטה. מדובר בעניין הזוי ומסוכן בטירוף שוודאי יגיע לבסוף גם אלינו".
>> מה דעתכם? בעד או נגד חיסונים? טקבקו לנו בפייסבוק