בסיפור הבא רב הנסתר על הגלוי, וכשמעורבים בו ילדים - הוא נעשה מפחיד. הורים לילדים הלומדים בבית ספר "מגן" בשכונת מעוז אביב, בצפון תל אביב, יצאו למאבק בעירייה ובמשרד החינוך בעקבות הקמת מערכת אנרגיה סולארית של שיכון ובינוי (מקבוצת אריסון השקעות) על גג בית הספר במחצית השנייה של השנה שעברה. המערכות אמנם נועדו לעידוד השימוש באנרגיה ירוקה, אך בחינת הנושא מגלה שיקולים כלכליים מצד העירייה וחששות כבדים באשר לבטיחות המתקנים.
ביום שישי האחרון השביתו ההורים את הלימודים בבית הספר והפגינו מולו. בזמן ההפגנה הגיעו למקום שלוש ניידות משטרה. גל תורג'מן, אבא לילד בכיתה ב' בבית הספר סיפר ל-mako "חבל שאנחנו לא זוכים לליווי כזה לילדינו כל בוקר. לשאלתי, סירבו השוטרים להסביר מדוע הגיעו ומי הזמין אותם, אני מניח שמישהו מלמעלה נלחץ סוף סוף".
"לפני כשנה גילינו במקרה שיש מערכת חשמלית לא ברורה עם קולטים כמו של דודי שמש", סיפר ל"גלובס" עדן פוקס, אב לתלמיד בבי"ס "מגן". "מסתבר שהקימו בבית הספר, בלי ליידע את ההורים, מערכות עצומות שתפקידן לייצר אנרגיה חלופית מהשמש. אף אחד לא רצה לדבר איתנו. פנינו להנהלת בית הספר ואמרו שהעירייה התקינה ואז הבנו שהחברה הכלכלית של ת"א התקינה את זה ב-28 בתי ספר, כאן בת"א. זה פרויקט ארצי של שיכון ובינוי. את החשמל לא מייצרים לצרכי בתי הספר, אלא מוכרים אותו לחברת חשמל והכסף הולך לקופת העירייה".
אבל מה הבעיה? זו לא אנטנה סלולרית שפולטת קרינה מסוכנת.
"מסתבר שכדי להמיר את החשמל ולשנע אותו לחברת החשמל יש מתקן שנקרא ממיר, שאורכו 1.5-2 מטרים. הוא קולט את האנרגיה והוא פולט קרינה".
כמה קרינה? הרי גם מיקרוגל פולט קרינה
"הדבר הזה פולט קרינה ברמה שבמרחק של עד 5 מטרים היא מסוכנת. כאשר חקרנו לעומק מתברר שהמדד הכללי הזה של 5 מטרים לא מבוסס על שום ניסוי אמפירי".
מה שיכול להתאים לפרות ותרנגולים, לא חייב להתאים לילדים
לפי פוקס, המערכות הסולאריות הללו לא הותקנו רק על גגות בתי ספר, אלא גם על לולים ורפתות. הוא מציב משוואה פשוטה: פרות, תרנגולים וילדים - מעל ראשיהם מותקנים הפאנלים הסולאריים.
פוקס מספר על "סחבת ומניעת אינפורמציה" מההורים המודאגים, ומוסיף כי "גילינו שאין אישורי קונסטרוקטור של מהנדס בניין שמראה שהבניין יכול לשאת את משקל המערכות האלה, וזו מערכת גדולה מאוד. האישורים ניתנו על שני גגות והמערכת מותקנת על שלושה גגות - מעל הכיתות שבהם התלמידים לומדים, אבל לא מעל משרדי ההנהלה או המזכירות".
בדקתם מה רמת הקרינה על הגג?
"הבאנו בודק קרינה מטעם העירייה והוא מצא רמות חריגות של קרינה, עוד לפני שהגיע למערכת הסולארית. הוא מצא קרינה של פי 10 מהתקן המותר בארונות חשמל, למשל. הוא לא מצא קרינה חריגה במערכת הסולארית, אבל יש לנו חוות דעת אחרות ממומחים שאמרו שהבדיקה שלו לא בוצעה כראוי".
סוגיית הקרינה אמנם נותרה פתוחה וללא מענה חד משמעי, אך לצד החשש מהמשקל הכבד של המערכות שעלול, כך חוששים ההורים, להביא לקריסה של גג בית הספר על ראשם של הילדים, ישנו חשש אחר; פוקס טוען כי "החומרים שמהם עשויים הלוחות הם מאוד רעילים, כמו קדמיר. כששאלנו את העירייה מה קורה אם איזה כדור יעוף על הגג וילד יעלה להביא אותו, העירייה אמרה שהילדים לא עולים; אבל הם כן עולים, זה קורה כל הזמן. מסתבר גם שאת הלוחות צריך לשטוף בהרבה מים כל חודש, אז היא לא כזו ירוקה".
נפגשתם עם מישהו מעיריית ת"א?"
נפגשנו עם מנכ"ל עיריית ת"א וביקשנו לכבות בינתיים את המערכת עד שנסיים את כל הבדיקות. המנכ"ל סירב ואמר: 'תשכחו מזה'".
העירייה: גג בית הספר חוזק וכל המערכות נבדקו
תורג'מן סיפר ל-mako שהתקנת הגגות הסולאריים נעשתה בשנה האחרונה "בלפחות עשרים בתי ספר בתל אביב. העירייה עושה יופי של כסף. מומחים אמרו לנו שמדובר בהכנסות של כ-20 אלף ש"ח מחשמל מכל בית ספר. אחרי שהיתה לנו ישיבה של נציגות ההורים עם העירייה, הפסיקו את ההפעלה לתקופה מסויימת, אבל אחר כך היא חודשה בסוף החופש הגדול".
מעיריית ת"א נמסר בתגובה: "בריאות תלמידי בית הספר עומדת בראש סדר העדיפויות של העירייה, ולכן בבית הספר מגן, כמו בשאר בתי הספר בעיר, הותקנו המערכות על פי הוראות התקן של המשרד להגנת הסביבה והנחיות משרד החינוך. בנוסף, בוצעו מדידות קרינה מיד עם חיבורן והפעלתן. בדיקות אלה נערכו במעמד נציגות הורי בית הספר, ונציג הרשות לאיכות הסביבה של העירייה, ונמצאו תקינות. עוד יצויין שגם ממונה הקרינה הארצי במשרד להגנת הסביבה אישר שאין כל בעיה כנטען מפאנלים סולריים.
"בגג בית הספר בוצע חיזוק, ולפני כחודש וחצי נעשו שני סיורים של מתכנן שלד במקום. בדיקתו העלתה כי אין כל בעיה עם עומס המתקנים על הגג.
"יצוין שהשיקולים להקמת המערכות על גגות בתי הספר הם חינוכיים, וזאת במטרה לחשוף את התלמידים לתהליך חיסכון האנרגיה באמצעות מסך LCD המראה בזמן אמת את כמות הפקת החשמל. בנוסף, גודל מבני בתי הספר מאפשר את פריסת המערכות על כל שטחי הגג. חלק מהרווחים מופנים למוסדות החינוך ובזכותם יקודמו פרויקטים חינוכיים נוספים".