החלום של כל הורה זה לקום בבוקר, תוך כדי לגימת הקפה וההתארגנות לראות איך כל הילדים מצחצחים לבד שיניים, לובשים את הבגדים שהם בחרו בעצמם, אם אפשר גם אוכלים ארוחת בוקר מזינה, ומחכים לכם, מוכנים ומסודרים כמובן, לצאת לגן ולבית הספר. כן בטח, במציאות התארגנות הבוקר המשפחתית יכולה להיות סיוט. חוסר רצון של הילדים להתארגן בבוקר או סנדווי'ץ שלא מצא חן בעיניהם מבטיח ששוב נגיע באיחור לעבודה ונזכה להרמת גבה מצד הבוסים, שלא לומר לאחר לבית הספר לקבל הערה מהמורה. איך עושים זאת אחרת? המומחה מייעץ.
הכל מתחיל בתכנון
מסתבר, שהתארגנות בוקר מסודרת לא חשובה רק כדי להימנע מאיחורים, אלא גם להתפתחות הילד. "עבדתי עם אנשים שפוטרו בגלל שלא הצליחו להגיע לעבודה בזמן בבוקר", אומר גדי רוזן, מאמן משפחתי, זוגי ואישי. "תמיד היתה לי את התחושה שמאוחרי המבוגר הזה היה הורה אחד או שניים, טובי לב, שתמיד ניסה לעשות למען הילדים שלו חיים טובים וקלים מעל ומעבר. אבל ההורים האלו שרצו לעשות רק טוב, בעצם לא הכינו את הילדים לחיים האמיתיים, העצמאיים. כל הדרישה והאימון הזה של ההתארגנות בבוקר זו בעצם הכנה לחיים, ולכן זה כל כך חשוב".
אז כדי שתוכלו לשפר את התארגנות הבוקר המשפחתית שלכם, קבלו כמה טיפים:
1. תכננו את ההתארגנות. הדרך בה יש להתארגן בבוקר, או רשימת הדברים שיש לעשות, צריכים להיסגר בין ההורים. לאחר שיש הסכמה בין ההורים, צריך ללמד את הילדים. לא לשלוף פקודות מהשרוול, לראות כמה זמן אתם והילדים צריכים בשביל להתארגן בבוקר, מה המשימות שהילד צריך לעשות בהתארגנות בבוקר ולפי זה לפעול.
2. הסבירו לו מה אתם רוצים ממנו. ההסברים חייבים להיות במסרים קצרים, חדים וברורים. 'בבוקר כולם עושים פיפי' , או 'לא יוצאים מהבית בלי לשטוף פנים בבוקר'. חלק מההורים נוטים לעשות הרצאות לילדים ולמעשה מחטיאים את המטרה.
3. סבלנות, מדובר בעניין שלוקח זמן. הילד צריך ללמוד להתארגן בבוקר, מדובר בתהליך של למידה: מה עושים, מתי עושים ומה בא קודם. אסור לצפות שאחרי פעם אחת שנסביר, הוא כבר ידע להתראגן בבוקר כמו שצריך. לראיה, גם להרבה הורים יש בעיית התארגנות בבוקר.
4. הכינו מה שאפשר כבר בלילה שלפני. ההתארגנות בעצם מתחילה מהערב ולא מהבוקר. כדאי לעשות את כל הדברים שיכולים לחסוך לנו זמן יקר בבוקר: לבחור בגדים ליום הבא, להכין את התיק וגם אפשר כבר להחליט עם הילד מה הוא רוצה בסנדוויץ' של מחר.
5. גם כשהוא מפריע הוא בסך הכל רוצה תושמת לב. ילדים צריכים תשומת לב מההורים, תמיד. הפטנט הוא לתת את זה מהמקום החיובי, המצמיח והמחזק של הילד. לא להגיד לו 'אתה ילד רע ובגללך אני אאחר', אלא להגיד, 'איזה יופי אתה מתארגן' ו'אתה ממש בוגר'. את תשומת הלב שהם צריכים הם בכל מקרה יקבלו, עדיף שזה יהיה ממקום בונה ולא ממקום שסוחט את ההורים והילדים ומביא לסערות משפחתיות.
6. אל תתנו לטלוויזיה להסיח את דעת הילדים. צריך לסרס את כל זוללי תשומת הלב הטכנולוגיים: טלוויזיה, מחשב, סמארטפונים. המכשירים הללו לוקחים את תשומת הלב של הילדים. אין דבר כזה לראות תכנית טלוויזיה בזמן שההורה מלביש את הילד. אפשר להשתמש בטלוויזיה כגורם מדרבן שזה אומר שאפשר לראות טלוויזיה כשהילד סיים להתארגן והכל מוכן ויש עוד זמן פנוי. אבל בכל מקרה, בבוקר, כדאי לא להפעיל בכלל כי המכשירים האלה שואבים את הילדים.
7. למדו את ילדכם לקחת אחריות. חשוב שילדים יעשו בכוחות עצמם מה שהם יכולים, כמו להתלבש או להוריד כלים מהשולחן בארוחת הבוקר. כי כשהורים בלחץ הם לפעמים מעדיפים לעשות את הדברים במקום הילד ובעצם מפספסים הזדמנות ללמד אותו אחריות, ולגרום לו לפתח עצמאות. בכדי לא להיות בלחץ בבוקר כדאי לתרגל עם הילדים פעולות כמו להתלבש לבד בשעות הפנאי.
8. הכל תלוי בכם. הסעיף הזה רלוונטי בכלל ולא רק לבוקר. הכל תלוי בסמכות ההורית, בעקביות, ובנחישות של ההורה. כמו שילד חולה מתנגד ללכת לרופא, ההורה ייקח אותו גם אם הוא לא רוצה. זה המקום שבו אתם ההורים מחליטים וצריכים להעביר את זה בצורה חד משמעית לילדים.