ילדים דחויים חברתית אפשר למצוא בכל בית ספר וההורים לא תמיד יודעים כיצד להתמודד מול הבעיה. לדברי פרופ' עמוס רולידר, מומחה לניתוח וטיפול בקשיי התנהגות של ילדים, קיימים שני סוגים של ילדים דחויים.
לחזק את הצדדים החיוביים
"יש ילדים שמנודים בגלל התנהגותם האנטי חברתית, התנהגות שאולי פוגעת באחרים, ובעזרת טיפול רגשי ניתן לעזור להם", הוא אומר. "אבל יש גם ילדים שהם דחויים על לא עוול בכפם. אלו אותם ילדים שמנודים בגלל צבע עורם, בגלל שהם קצת נמוכים או שיש להם משקל עודף, או סתם בגלל שמלכת הכיתה לא אוהבת אותם. הילדים האלה סובלים מאוד.
השילוב בין הגורם הזה לילד שהוא קצת פחות אסרטיבי ולא יודע איך להגיב לסיטואציה, זה שילוב שגורם לו להיות דחוי, עם תוצאות לוואי חמורות".
מה ההשלכות באמת?
"הילדים האלה גדלים עם בטחון עצמי נמוך, והדימוי העצמי שלהם יורד. יש להם נטייה גבוהה יותר לנשור בגיל מאוחר יותר מבית ספר, ולפעמים הם מנסים לרצות כל הזמן את הילדים האחרים ומנסים לקנות אותם".
איך אפשר לעזור להם?
"ההורים לפעמים עושים טעויות בנושא הזה. כשהילד שלהם דחוי, כמובן שגם הם סובלים, אבל הם גם נוטים לגלות את האכזבה שלהם מכך. הם הרבה פעמים אומרים לילד: 'מה הפלא שלא אוהבים אותך, אתה לא מנסה, אתה לא יוצא לשחק עם חברים, ומכניסים אותו כך ללחץ וזה אסור. צריך לקבל אותו וצריך לחפש את הנקודות שבהן הוא יכול להיות ייחודי. לכל ילד יש כשרון שאפשר לטפח, יש חוגים שיכולים לעשות זאת והם גם יפתחו לו מעגלים נוספים של חברים.
"גם המורים צריכים לסייע על ידי כך שהם יחזקו את הילד, יפרגנו לו הרבה וימצאו להם את המקום שבו הם יכולים להראות את המעלות שלהם".