כשחם מדי כדי להסתובב בחוץ, כשאתם לא יכולים יותר לראות את הקניון, כשמיציתם את כל הפאזלים, משחקי הקופסה והצעצועים בבית: לראות סרט בהרכב משפחתי זו תמיד חוויה. קצת פופקורן, קצת ריבים על מי מסתיר למי, ואז משתרר שקט מופלא, וכולם מרותקים למסך. צפייה משותפת בסרטים לא חייבת להיות "סותמת חורים" או להוות מפלט אחרון מאבדן השפיות משעמום – היא יכולה להיות חינוכית בלי להעיק, לימודית בלי לשעמם ואפילו לפתוח פתח לשיחה בנושאים שהילדים בדרך כלל חוששים או לא מעוניינים לדון בהם. הנה כמה הצעות לסרטים שיעבירו לכם את הזמן עד החורף, אבל גם ילמדו את הילדים (ואתכם) משהו על הדרך:
צעצוע של סיפור: לקראת אח חדש במשפחה
גילאים: 3-11.
מה קורה שם? באז, בובה בדמות אסטרונאוט, מגיע לחדר המשחקים וכובש את כולם. וודי, שהיה הצעצוע הכי פופולרי, מרגיש נטוש, זנוח וכועס. כשהם נקלעים לבית של ילד שמתעלל בהם, הם מתאחדים סביב המטרה המשותפת - והופכים לחברים.
למה כדאי לראות עם הילדים? כדי לדבר על סיטואציה של קשיים חברתיים, ואפילו הגעה של תינוק חדש למשפחה, שבעיני הילד "גוזל" את תשומת הלב של כולם.
מותק, הילדים התכווצו: תחושה של חוסר אונים
גילאים: 6 ומעלה.
מה קורה שם? הילדים של משפחת סלינסקי מתכווצים לגודל מיניאטורי, בעקבות שיבוש במכונה שהמציא אביהם. הם מגיעים לפח הזבל, מושלכים לרחוב - ומשם נאלצים למצוא את דרכם הביתה, דרך המדשאה שורצת החרקים ומלאת הסכנות.
למה כדאי לראות עם הילדים? הסרט נותן ביטוי מוקצן לתחושת חוסר האונים שילדים מרגישים לפעמים, ויכול להוות פתח לדיבור על רצונות של הילדים שלא מתממשים ועל תחושת הנחיתות שהם מרגישים לפעמים – וכיצד אפשר להעצים אותם ולגרום להרגיש מועילים וחשובים.
שרק: מראה חיצוני זה לא הכל
גילאים: מגיל 3-12.
מה קורה שם? שרק הוא מפלצת ביצות ירקרקה, שמנמנה וכעורה למדי. הוא נשלח להציל את הנסיכה פיונה, כתנאי לסילוק יצורים שפלשו לשטח המחיה שלו. הוא מתאהב בה, מגלה שגם היא סוג של מפלצת (כאשר השמש שוקעת, היא הפוכת לגרסה הנשית שלו עצמו) והם חיים באושר ואושר.
למה כדאי לראות עם הילדים? כדי לדון בהשפעת המראה החיצוני על האופן שבו אנחנו תופסים בני אדם. הסרט מתאים להעצמת ילדים הסובלים מהשמנה, מגבלה או מום כלשהו, אבל גם ילדים "רגילים" יכולים ללמוד הרבה מהצפייה בו.
דמבו: כך הופכים חולשות לחוזקות
גילאים: 3-10.
מה קורה שם? דמבו הוא פילון עם אזניים גדולות באופן מיוחד שהופך בשל כך למושא לעג והצקות של חיות הקרקס. אמא שלו מנסה להגן עליו ומוצאת את עצמה מורחקת מהקרקס לאחר שהיא משתוללת ותוקפת את מנהל ההצגה. דמבו נאלץ להתמודד עם המרחק מאמו ועם העלבונות והנידוי, ומצליח להתגבר על הקשיים בעזרת עכבר בשם טימותי שלוקח אותו תחת חסותו ומשכנע אותו להפוך לכוכב בזכות אזניו הגדולות והייחודיות.
למה כדאי לראות עם הילדים? כדי לפתוח נושאים כמו דחייה חברתית, ללמוד שימוש בחולשות כדי להפוך אותן לחוזקות ולהציע התמודדות עם מרחק מהורה – למשל, בזמן גירושין או חלילה אבדן של הורה.
דלהי ספארי: התמודדות עם משבר כלכלי
גילאים: 3-11.
מה קורה שם? חיות היער נלחמות נגד בני האדם שרוצים להרוס את היער שבו הן חיות. הגיבורים של הסרט הם ברדלס ואמו, קוף, דב ותוכי, שיוצאים למסע לפרלמנט החיות בדלהי, כדי לבקש שיכריזו על האדם כחיה מסוכנת.
למה כדאי לראות עם הילדים? כדרך לדבר על התמודדות עם משבר שמקורו מחוץ למשפחה: קשיים כלכליים שמאלצים את המשפחה לעשות שינויים משמעותיים, כמו מעבר דירה למקום רחוק, למשל.
איגור ומסע העגורים: למשפחות חד הוריות
גילאים: 6 ומעלה.
מה קורה שם? איגור הוא ילד בן 11, שאמו מחליטה לעלות לישראל, ואביו, שהקשר עמו רופף ממילא, נשאר ברוסיה. איגור יוצר קשר עם אבא שלו מיוזמתו, ומגלה שהוא צפר. האבא מבקש מאיגור לעזור לו במחקר, ולצפות בעגורים כשהם עוברים בישראל. איגור מזדהה עם עגור צעיר, קרל, שזו הנדידה הראשונה שלו – בדיוק כמו הנדידה של איגור לישראל, ושואב ממנו נחמה וכוחות.
למה כדאי לראות עם הילדים? כדי להציף את ההתנגשות בין החלטות של הורים לרצונות של ילדים. הסרט יכול להועיל מאוד לדיאלוג במשפחות חד הוריות, במיוחד כאשר הקשר עם אחד ההורים מורכב, וכן במצבים של מעבר למקום חדש - לאו דווקא שינוי דרסטי כמו הגירה, אלא כל מעבר לעיר או אפילו לשכונה אחרת.
בית ספר למפלצות: קבלת השונה
גילאים: 3-12.
מה קורה שם? הסרט, שהוא למעשה פריקוול (סרט המשך שעלילתו מתרחשת בזמן מוקדם יותר מזה של הסרט המקורי) ל"מפלצות בע"מ", חוזר עם גיבורי הסרט מייק וסאליבן לימי בית הספר שבו למדו את רזי המפלצנות. בתחילת הסרט הם חברים טובים, אבל ככל שהעלילה נפרשת אנחנו מגלים שלא תמיד זה היה כך – פעם הם היו ממש אויבים, עד שהם למדו להתחבר, למרות השוני וההבדלים הבולטים ביניהם.
למה כדאי לראות עם הילדים? מייק וסאליבן הם אמנם חברים, אבל היחסים ביניהם יכולים להוות משל גם לקשר בין אחים. בנוסף, הסרט מספק נקודת מוצא לדיון על קבלת השונה וחברות ללא תנאים.
פינוקיו: חשיבותה של משמעת
גילאים: 3-12.
מה קורה שם? פינוקיו הוא בובת עץ שהופכת לילד אמיתי. הוא נוטה להיכנס למצבים מסוכנים, בעיקר מתוך תמימות אבל גם קצת בגלל רצון לבחון גבולות. הוא נוטה לשקר, ויש ביטוי חיצוני שמראה לנו מתי הוא לא אומר אמת: האף שלו מתארך.
למה כדאי לראות עם הילדים? כדי לעורר דיון על התנהגויות שמסכנות את הילד והחשיבות של משמעת, שנועדה להגן עליו ולא להגביל את צעדיו. בנוסף, המסר שמעבירה בלה, הציפור של פינוקיו, חשוב מאוד: למרות שלא תמיד היא מסכימה עם דרכו, היא לא נוטשת אותו, וחשוב לחזק בילד את התחושה שגם כשהוא טועה או עושה דברים אסורים, ההורים אולי יכעסו עליו, אבל לא ינטשו אותו.
ייעוץ מקצועי:
שרון ישראל - מפתח התוכנית לקולנוע מסייע, מנהל מרכז ארצי להתערבות טיפולית בווידאו וקולנוע, וראש התוכנית לסינמה ווידאו תרפיה במרכז ללימודים מתקדמים – המכללה האקדמית לחברה ואמנויות.