ילדכם זקוק לעזרה מקצועית אך שיחות עם פסיכולוג מרתיעות אותו? לעיתים הפחד מלהיות מקוטלג עלול לגרום לו להיסגר, ובמקרים מסוימים אף להכשיל את הטיפול. מה עושים? כיום ניתן למצוא טיפולים אלטרנטיביים שילדים יכולים למצוא בהם עניין. המכנה המשותף של כולם הוא טיפול תוך כדי פעילות מהנה ומאתגרת. למי הם מיועדים וכיצד הם יכולים לעזור לילדים שלכם? תכירו חמישה טיפולים קצת שונים:
טיפוס טיפולי: מעולה להעצמה אישית
איך זה עובד? טיפוס על קיר דורש יכולות מנטליות ופיזיות מהילד ולכן ניתן להשתמש בו ככלי טיפולי שמעצים את תחושת הביטחון, הדימוי העצמי ותחושת המסוגלות. כמו כן, הוא מפתח אצל הילד את יכולות הקשב ואת השליטה בתנועה שלו. "אני מטפס המון שנים ולפני שש שנים החלטתי לשלב בין טיפול וטיפוס", אומר שמעון ברי, בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה ומשמש כמטפל בקיר טיפוס בולדר. "נעזרתי בפסיכולוגיות שעזרו לי לפתח את הנושא ויחד עם מרפאה בעיסוק גיבשנו תכנית".
גורם משמעותי בטיפול הוא הקשר בין הילד למדריך שנוטע בו את תחושת המסוגלות. "בטיפול אנחנו בעצם מטפסים, מדברים ונהנים. דרך תחושות של הצלחה וכישלון אני מגיע לילדים והם נפתחים. היתרון בטיפול זה שהוא לא סטגמטי כלפי הילד. אנחנו באים למקום ספורטיבי ולא נמצאים בסביבה שמתויגת בצורה שונה, ועוסקים בפעילות כייפית ומאתגרת. ילדים מטפסים יוצאים עם חוויה של הצלחה, שהם יכולים ומסוגלים".
למי מיועד? לכל מי שמרגיש צורך לחזק את היכולות הרגשיות והמנטליות שלו, אבל בעיקר לילדים עם דימוי עצמי בעייתי, עם קשיי קשב וריכוז, קשיים חברתיים, ולילדים עם חרדות ופוביות. לרוב טווח הגילאים הוא מגיל 7 ועד 19.
מה מיוחד? "זו באמת חוויה רב חושית", אומר ברי. "זו חוויה מאוד מנטלית, אך גם מחשבתית ורגשית. הילדים מתמודדים עם פחד מכישלון או נפילה, וכל זה נעשה בסביבה של קשר עמוק בין שני אנשים".
כמה זמן נמשך? בהתאם ליכולות הילד. בדרך כלל שיעור נמשך בין 45 דקות לשעה, תלוי בגיל. הטיפול כולו מתפרס על פני שמונה חודשים, תלוי בילד.
אופי הטיפול: יש אפשרות לטיפול בקבוצה, אך לרוב מדובר בטיפול אישי.
כמה עולה? 160 שקל לפגישה.
טיפול בבישול: התבשיל אומר הכל
איך זה עובד? מדובר בשיטת טיפול המבוססת על עקרונות הטיפול בהבעה ויצירה. במהלך הטיפול הילד מבשל והמטפל יוצר עימו קשר תוך כדי בישול, ודרך העבודה שלו הוא מצליח לראות את הקשיים שלו.
השיטה פועלת בשני מישורים עיקריים: ראשית, הבישול מקדם תחושה של שחרור והתמקדות בעצמי, וילדים רבים נוטים לדבר בקלות רבה יותר תוך כדי שהם מבשלים. כמו כן, האוכל, על ריחו וצורתו ותהליך ההכנה שלו מהווים קטליזאטורים מצויינים להעלאת זכרונות ומחשבות סביב נושאים של משפחה, חברויות וקשרים אינטימיים. המישור השני הוא למעשה התבשיל שהילד הכין, שמהווה מעין צוהר לעולמו הפנימי: המטפל בוחן עד כמה קוהרנטי, מאורגן, מווסת או עמוס הוא התוצר הסופי שלו ולומד כך על עולמו הפנימי. גם הדרך שבה הגיע אליו מהווה שיקוף של מצבו הרגשי: מידת התנועתיות שלו, מידת התלות שלו במטפל, מידת הגמישות המחשבתית שלו, מידת היצירתיות שלו, המידה בה הוא מאלתר מול השימוש במתכונים, המידה בה מממש את חופש הבחירה שלו, באיזה אופן מתייחס להצלחות או כישלונות ועוד.
כמו כן, לילד יש רווחים פסיכולוגיים מעצם הבישול. ילדים שמבשלים מרגישים שהם יצירתיים ויצרניים, בעלי יכולת ומסוגלות עצמית, משום שלרוב הם מקבלים פידבקים חיוביים מהסביבה על מה שבישלו.
"הגעתי לטיפול בבישול לאחר שחקרתי את התחום במסגרת עבודת תזה שכתבתי בלימודי התואר השני בייעוץ והתפתחות הגיל הרך", אומרת מור דניאל, מטפלת בבישול. "בעקבות ממצאי המחקר, למדתי טיפול באמנות ופיתחתי את השיטה שמתבססת על עקרונות הטיפול בהבעה ויצירה. מתוך התבוננות על תהליך העשייה, על התוצר הסופי ועל השיח עם המטופל, ניתן ללמוד רבות על מקומו ומצבו ולתרום ליצירת שינוי באיכות חייו".
למי מיועד? לילדים עם קשיים רגשיים, חוסר ביטחון עצמי, בעיות חברתית וקשיי הסתגלות.
מה מיוחד? לרוב, ילדים מתקשים להביע במילים את הקושי שלהם ואינם יודעים להגדיר אותו. הטיפול בבישול מהווה אלטרנטיבה לטיפול המילולי. המילים אינן מהוות את מוקד הטיפול ועובדה זו הופכת אותו לפחות מאיים ויותר אטרקטיבי עבור ילדים. בנוסף, שיטת הטיפול הזו ניתנת בקלות להסוואה כחוג או כמפגשים של יצירה, ומקלה על הורים רבים את המחשבה שילדיהם הולכים לטיפול רגשי ואת ההתמודדות עם ההסבר לילדים עצמם.
כמה זמן נמשך? הטיפול מתקיים על בסיס מפגשים חד שבועיים בני כשעה. לרוב הטיפול נמשך על פני רצף של שנה.
אופי הטיפול: בקליניקה יש אפשרות לטיפולים פרטניים או קבוצתיים. המבנה של כל פגישה הוא גמיש ומותאם לצרכים של כל ילד.
כמה עולה? 220 שקל לפגישה של 75 דקות.
טיפול במים: בבריכה יש תחושה של פתיחות
איך זה עובד? הסביבה של המים שונה מאוד מהסביבה המוכרת ביבשה. לדברי נילי זני, בעלים ויזמית של מרכז טיפות, במים התחושות הן אחרות ולכן גם גורמות לילדים להרגיש אחרת ולהיפתח. "דרך המים אפשר להתמודד עם בעיות התנהגות או בעיות פיזיות. המים מעניקים לילדים תחושות של ריחוף וקלילות והמדריכים יודעים לנצל את התכונות האלו לטובת הטיפול", היא אומרת.
במהלך הטיפול הילדים נכנסים למים עם המדריכים, מבצעים תרגילים, שוחים, מדברים, שרים וצוחקים. "הטיפול משתנה מילד לילד, וזה תלוי בבעיה. בשלב הראשון אנחנו מבצעים אבחון, ולאחר מכן מתאימים טיפול וקובעים באלו אמצעים כדאי להשתמש ואלו מקומות צריך לחזק. אם מדובר בבעיית משמעת או קשב, לדוגמא, בתוך המים הילדים לומדים להקשיב, לעשות דברים יחד, להתגבר על רעשי סביבה ולהתרכז".
למי מיועד? לילדים עם בעיות חברתיות, רגשיות והתנהגותיות, וכאלו עם בעיות פיזיות שדורשות פעולות שיקום.
מה מיוחד? הטיפול נעשה בצורה חווייתית והילד נהנה ולא מרגיש שהוא בטיפול.
אופי הטיפול: בדרך כלל נעשה אחד על אחד, אך זה תלוי בבעיה שאותה רוצים לפתור. יש ילדים עם קשיים חברתיים שדווקא כניסה לתוך קבוצה תעזור להם.
כמה זמן נמשך? בדרך כלל כחצי שעה, אך תלוי במקרה.
כמה עולה? במידה ומגיעים לטיפול באופן פרטי טווח המחירים נע בין 45 ל-140 שקלים, תלוי באופי הטיפול. ניתן לקבל החזרים מקופות החולים.
פוטותרפיה: איך אני נראה מבעד לעדשה?
איך זה עובד? הצילום נחשב כלי נגיש, מגרה ונוח לשימוש. דרך הצילום נפתחת לילדים הזדמנות להעביר את נקודת המבט הייחודית שלהם על המציאות סביבם, לשתף בעולמם האישי ולהשתחרר.
"באמצעות הצילום ניתן לעקוף הגנות, ליצור תקשורת לא מילולית עבור הילד ולהגיע למשוב דרך התמונות לקשיים שלו", אומרת סיוון אלול, תרפיסטית בהבעה ויצירה, מנחה קבוצות של פוטותרפיה. "התבוננות בצילומים שונים של הילדים ושל סביבתם מאפשרת חשיפה של המעגלים החברתיים המקיפים אותם, וכל תמונה יכולה להוות נושא לשיחה ולהכרות מעמיקה".
בקבוצה טיפולית המבוססת על פוטותרפיה, הילדים לומדים את כללי הצילום הבסיסיים והמטפל מצביע על קישור בין האובייקטים שהם צילמו לחוויה הפנימית של כל ילד. כמו כן, דרך הצילום ניתן לפתח את המודעות האישית של כל אחד: מה מעניין אותו לצלם? האם הוא אוהב לצלם או להצטלם? איך הוא אוחז במצלמה? האם הוא בוחר לצלם את המציאות כמו שהיא או לביים אותה?
"הצילום מספק חומר רב לחקירת העצמי", מוסיפה אלול. "כיצד אני נראה בצילום, האם זה תואם את האופן בו אני תופס את עצמי וכיצד האחר רואה אותי".
למי מיועד? מתאים במיוחד לילדים בעלי קשיים רגשיים, כיוון שמושם דגש גדול על העצמה אישית באמצעות הצילום.
מה מיוחד? עצם היכולת ליצור צילום בקלות יחסית, מעניקה תחושה של מימוש ומסוגלות אישית. בנוסף, הצילום נחשב ככלי לא ילדותי נגיש, מגרה ונוח לשימוש. באמצעותו ניתן להעביר את נקודת המבט הייחודית של כל ילד על המציאות סביבו. הערך המוסף של התכנית היא בגיבוש הקבוצה, שיפור מיומנויות התקשורת הבינאישית, מתן הזדמנות לביטוי תכנים פנימיים ורגשיים בדרך יצירתית והעצמה אישית של כל מטופל.
כמה זמן נמשך? בין שלושה חודשים לשנה. תלוי באופי הקבוצה ומטרותיה הטיפוליות.
אופי הטיפול: טיפול פרטני או כטיפול בקבוצות קטנות (עד 8 ילדים).
כמה עולה? 300-250 שקל לשעה פרטנית.
רכיבה טיפולית: קשר חזק בין הילד לסוס
איך זה עובד? הרכיבה הטיפולית משתמשת בתנועה הייחודית של הסוס ובקשר הרגשי שנוצר עימו כדי להתמודד עם בעיות שונות. הסוס אינו שיפוטי, הוא מקבל את הרוכב כפי שהוא, גם אם הוא נכה, נראה שונה או בעל לקות מסוימת. תנועתו של הסוס היא ייחודית משום שהיא תלת-מימדית ולמעשה מדמה את תנועת האגן של האדם בהליכה.
לתנועה זו יש גם ערך פיזיותרפיסטי: התנועה מאזנת את טונוס השרירים, היא מרגיעה, מספקת, עונה על צורך בתנועה ובתחושה ומאפשרת לדרוש בתמורה עבודה קשה מהמטופל וכך להגיע להתקדמות ולהישגים. הרכיבה דורשת גם התמודדות עם סיטואציות שונות שהמטפל מעוניין שהרוכב יחווה, דורשת ריכוז רב ומאפשרת עבודה על צרכים שונים וקשיים רבים. העבודה הקשה על גבו של הסוס מתגמלת את הרוכב בתנועת הסוס המספקת לילד מוטיבציה גדולה לעבודה.
"מגיעים אלינו ילדים עם בעיות קשב וריכוז, ילדים עם בעיות התנהגות וגם ילדים עם בעיות מוטוריות או כאלו שסובלים מפיגור", מסביר שלומי רוזוליו, בעליה של חוות השחף בפרדס חנה. "לרוב הם מגיעים לפה עם הפנייה מקופות החולים ויחד עם אנשי מקצוע אנחנו מאבחנים את הילד ומתאימים לו טיפול". אל הילד מצמידים מדריך מוסמך שפועל על פי תכנית עבודה אישית.
למי מיועד? לכל ילד שקיימת אצלו בעיית התנהגות, לילדים עם נכויות ולילדים הסובלים מפיגור.
מה מיוחד? מדובר בעצם בפתרון טיפולי שהוא חוויתי ונותן מענה להמון בעיות. לילד זו חוויה מאוד מיוחדת ורובם נמשכים מהר מאוד לחיה הזאת.
כמה זמן נמשך? כל מפגש נמשך כחצי שעה, פעם בשבוע, כ-30 טיפולים בשנה.
אופי הטיפול: רוב הטיפולים פרטניים.
כמה עולה? מחיר לפגישה פרטנית הוא 125 שקלים לחצי שעה. במקרים מסויימים קיים סבסוד של קופות החולים.