בקרוב מאוד תסתיים שנת הלימודים והמוני בני נוער ישתחררו להם לחופשי מכותלי בית הספר. כדי שלא יבלו את כל ימיהם כשהם סרוחים מול מסך הטלוויזיה, ואפילו ירוויחו כמה שקלים על הדרך, הורים רבים מעודדים את המתבגרים הפרטיים שלהם לצאת לשוק העבודה בחודשים החמים. אבל איך עושים את זה? איך מוצאים עבודה מתאימה לנער מתבגר? וכיצד תדעו שלא מנצלים את הילד שלכם? הכנו לכם, רגע לפני שהחום עולה והבלאגן מתחילים, את המדריך השלם לנער העובד שלא לומד. הדפיסו ותלו על המקרר המשפחתי.
איפה כדאי לחפש?
"חיפוש עבודה לנוער בימי החופש שונה מהחיפוש הסטנדרטי והמקובל למבוגרים", אומרת דנית ניצן, מנהלת המחקר באתר- AllJobs. "השוני נובע בעיקר במקורות ובדרכי החיפוש. באתרי האינטרנט היעודיים לכך אפשר למצוא עבודות המיועדות לגילאי הנוער, ואצלנו באתר, למשל, הקמנו לאחרונה מתחם מיוחד ובו מרוכזות כל העבודות לנוער. כמו כן, ברשת אפשר לקרוא על זכויות הנערים כעובדים וכך לדעת לקראת מה הולכים.
דרך נוספת למצוא עבודה היא דרך מכרים, חברים ובני משפחה. אולי במקומות העבודה שלהם יש עבודה מתאימה לתקופת החופשה, אולי יהיו להם רעיונות על מקומות עבודה בהם עבדו או עובדים, שאפשר לפנות אליהם. כמו כן, אפשר לפנות ללשכות התעסוקה הפרושות בכל הארץ. שירות התעסוקה מקיים גם ירידי תעסוקה לנוער בישובים שונים בשיתוף העיריות המקומיות. מקומות ושעות פתיחת הירידים מתפרסמים באתר שירות התעסוקה ובעיתונות".
על פי הנתונים, הביקוש לבני נוער בשוק העבודה עולה בכ-33 אחוזים בחודשי הקיץ. ניצן ממליצה שהנערים יתפסו יוזמה, יהיו מעורבים, ויובילו בעצמם את חיפוש העבודה, תוך כך יוכלו לפנות לרשתות מזון מהיר, בתי קפה, מקומות בילוי ופנאי הפעילים בקיץ כמו פארקי שעשועים וכדומה, חנויות ועוד. "הפנו את תשומת לבם לשלטים הנתלים לקראת הקיץ על גבי חלונות הראווה בחנויות למשל, והדריכו אותם להכנס עם ביטחון עצמי וחיוך גדול ולנסות להציע את עצמם".
על מנת להתקבל לעבודה הנכספת, פונה ניצן ישירות לכח העבודה הצעיר והבלתי מנוסה, ומגישה לו רשימת טיפים:
- הפגינו נכונות והתלהבות. אל תהיו בררנים מדי לגבי העבודות המוצעות לכם, אבל דעו להתאים את העבודה ליכולות שלכם. עבודות רבות המוצעות לבני נוער דורשות יכולת פיזית ברמה כזו או אחרת, עמידה ממושכת, הרמת ארגזים ועוד. כמו כן, גלו נכונות וזמינות להגיע לראיון העבודה ולהתחיל בעבודה במועד שיקבעו לכם. זכרו, בדרך כלל יש מספר מועמדים לכל עבודה מוצעת ואף אחד לא חייב להעסיק דווקא אתכם.
- תגיעו בזמן לראיונות העבודה. בררו מראש את הכתובת המדויקת ואיך כדאי להגיע. אם אתם נעזרים בתחבורה ציבורית, בררו אלו אוטובוסים מגיעים למקום. קחו טווח בטחון כך שלא תהיו לחוצים בזמן ולא תאחרו. הגעתם? כבו את הטלפון הנייד לפני כניסתכם לראיון.
- הקשיבו בתשומת לב לשאלות המראיינים וענו בקצרה ובענייניות. הכינו שאלות אותן חשוב לכם לשאול בעת הראיון: מה עליכם לעשות במסגרת התפקיד? מהן שעות העבודה? מהו השכר לשעה או השכר החודשי? האם אפשר לעבוד שעות נוספות? האם משלמים על שעות נוספות? אם מדובר על עבודה במשמרות? האם יש הסעות? כיצד מחולקות המשמרות ועוד.
- אל תחתמו על חוזה עבודה אלא לאחר שהראתם אותו להורים או למבוגר אחר שאתם סומכים עליו. בקשו לקבל לידכם עותק מכל מסמך עליו תחתמו ושמרו עליו. בשום אופן אל תחתמו על חוזה שלוחצים עליכם לחתום עליו במקום וללא קריאתו בבית.
מה גובה שכר המינימום?
כדאי שתדעו ששכר המינימום בישראל מסווג על פי גיל, ומתחלק כך: בני נוער עד גיל 16 יקבלו לפחות 16.59 שקל לשעת עבודה, בני נוער בגילאי 16 עד 17 יקבלו לא פחות מ- 17.77 שקל לשעת עבודה, בני נוער בגילאי 17 עד 18 יקבלו שכר בסך 19.67 שקל לכל שעת עבודה, ובני נוער מעל גיל 18, כמו כל מבוגר אחר בישראל, חייבים לקבל לפחות 22.04 שקל לכל שעת עבודה.
דברת גרנט, מומחית לעבודה לצעירים ב- All Jobs, מציעה לא להביט על העבודה כמשהו שהוא בהכרח קצר טווח. יכול להיות שמעבודת הקיץ הקטנה הזאת יתפתחו יחסי עבודה של ממש, לאורך זמן. "יש מקומות עבודה שמאפשרים להמשיך את העבודה גם שחוזרים ללימודים עם פחות משמרות והתחשבות במועדי המבחנים שלכם".
גרנט מציעה עוד מספר טיפים חשובים שכדאי לתת לבני הנוער לשנן:
- בראיון עבודה ישאלו לגבי ניסיון. זה בסדר אם אין לכם, בדרך כלל בני נוער הם חסרי ניסיון בעבודה. יחד עם זאת, אם יש לכם כישורים מיוחדים בעקבות תחביבים או התעניינות אישית, כאלה שיכולים לעזור עם העבודה, זה המקום לציין אותם. מעסיקים מחפשים חבר'ה רציניים, אחראיים, שאפשר לסמוך עליהם. חשוב שתראו כאלה ובעיקר שתהיה כאלה.
- חשוב לשאול בראיון העבודה מה בדיוק עושים מהרגע שמגיעים עד שהולכים, ככה לא יהיו לכם הפתעות לא נעימות, כמו משמרות של ניקיון שירותים וסחיבת ארגזים כבדים מדי.
- צעירים רבים מרגישים שמנצלים אותם בעבודה. כדי להימנע מזה כדאי מראש לבחור בעבודות שאינן פיזיות (מסגריה, סבלות, סופר וכדומה), לזכור לשתות ולצאת להפסקת אוכל בעבודה, ובאופן כללי להקפיד לדרוש מה שמגיע לכם. אם אתם בכל זאת מרגישים מנוצלים, תוכלו לפנות לטלמסר של הסתדרות הנוער העובד והלומד בטלפון: 03-7651212, או באתר האינטרנט שלהם, שכר מינימום, בו מפורטים בדקדוק כל החוקים, הזכויות והחובות.
- רשתות גדולות תמיד יעמדו בסטנדרטים המקובלים ולא יעבדו עליכם. לרוב מדובר בשכר מינימום, אבל לפחות זו דרך להבטיח שיהיו משמרות קבועות, הפסקות מסודרות ומחליפים.
- קייטנות תמיד זקוקות לעובדים, אך כדי להיות מדריך בקייטנה צריך לעבור קורס מד"צים ולהשיג תעודה, אותה מקבלים בתנועת הנוער או במתנ"ס. כמו כן, עיריות רבות מציעות בקיץ מקומות עבודה בתשלום לבני נוער.
- ארגונים גדולים רבים נוהגים לארגן תעסוקה בתשלום לילדי העובדים. העבודות מגוונות. לרוב מדובר בחלוקת דואר, תיוק או מענה לטלפונים. היתרונות הם כמובן שכר הולם, סביבה ממוזגת והסעה עם ההורים.
- שירות התעסוקה מקיים מדי שנה מבצע "תעסוקת תלמידים בחופשה". כדי להשתתף, צריך לגשת ללשכת התעסוקה הקרובה למקום המגורים החל מסוף חודש יוני, ולקבל פנקס עבודה וכך להירשם לחיפוש עבודה