בנות משחקות באיפור, זו קלישאה ידועה שמצטלמת חמוד. לראות פעוטה בת שנתיים מנסה להשתחל לעקבים של אמא, עונדת סביב צווארה הקטן שרשרת פנינים ומורחת ליפסטיק באופן עקום ומתוק היא אחת התמונות הממיסות. אבל דומה שבין התמונה הזו למציאות נוצר פער די גדול. היום יש לא מעט ילדות שכבר בגיל שש יכולות ללמד את אמא דבר או שניים, והרשת מלאה בגורואיות לאיפור בנות 4 ומעלה שמדריכות צעד אחד צעד את הקהל הרחב כיצד להתאפר.
קחו לדוגמה את מיה שיש לה כבר מספר סרטונים, היא מתאפרת במיומנות, ולא שוכחת להוסיף גינונים נשיים וצקצוקי לשון, ובלה, רק בת שש נחשפה כבר בפני קרוב ל-15 מיליון צופים כשהיא מצויידת בפלטת איפור מרשימה. האם מדובר במשחק לגיטימי ובשלב התפתחותי נורמלי? תלוי את מי שואלים.
לא עוזבות את הבית ללא איפור
במחקר שנערך לפני כשנתיים באנגליה נמצא כי בנות 12 פוחדות לעזוב את הבית ללא איפור על פניהן. עוד עלה כי יותר ממחצית מהבנות בגיל 12 עד 14 נוהגות להתאפר רוב ימות השנה. לצד פגיעה בעור הפנים הצעיר, נמצא כי יש לנושא השפעה רבה על הדימוי העצמי וההערכה העצמית של הצעירות. לא מעט מהן מתחילות להתאפר על מנת לכסות על פצעונים או פגמים אחרים שיש להן בעור, אבל הן נשאבות למעגל קסמים כי השימוש הגובר באיפור, מבלי לשמור על היגיינה מתאימה, רק מייצר עוד בעיות בעורן.
אמנית איפור קטנטנה מסעירה את הרשת
שאלנו את דעתן של אמהות ישראל כדי להבין אם מדובר במגמה שרחוקה מאתנו, או כמו תמיד - גם אנחנו בתוך הזירה. ובכן, רוב המגיבות במאמאזון לא שללו רכישת ערכות איפור לילדות צעירות. הילה למשל אומרת ש"כל עוד שזה רק למשחק בבית אז בשמחה, זה נראה לי נורמלי, הרבה ילדות נמשכות לזה. גם כשאני ואחותי היינו ילדות היינו מחכות לשבת בצהריים כדי להתגנב לחדר של ההורים ולשבת מול פינת הטואלט ולצבוע לעצמנו את כל הפנים עם האיפור שלה. אחרי זה היינו זוכות לטיפול פנים כשהיא הייתה מנסה בייאוש להסיר לנו את כל הקרנבל מהפרצוף. כך שנראה לי שאם הילדה אוהבת ומבקשת עדיף לקנות לה ערכה המיועדת לילדות, אחרת היא תמצא דרך לאיפור של אימא".
לדברי אם בשם קרולינה, גיל האיפור מתחיל הרבה לפני גיל 6: "הילדה שלי עוד מעט בת 4 והיא מזמן התחילה עם זה. בשקט בשקט היא לוקחת לי מהתיק, מוצאת פינה בבית ומורחת על כל הפרצוף, רצה מיד לנגב עם מגבון ומשאירה סימני מריחות של אודם המעטרים לה את הפנים". אמא ג'ני טוענת שזו תופעה נורמלית לחלוטין, חלק משלב החיקוי שעוברת כל ילדה. "פעם היינו לוקחות מהאיפור של אימא, היום יש ערכות לילדות. אז מה?"
ההורים צריכים לאפשר להן להישאר ילדות
אבל לא כולן מסכימות עם הטענות הללו. אילה דהן (37) מהשומרון, היא אימא לחמישה ילדים. ביניהם ילדה בת 12 וילדה בת שנתיים. "היום, כשהבנות מתבגרות כל כך מהר, ההורים צריכים לאפשר להן להישאר ילדות כמה שיותר, ולהגיד פשוט לא. גיל כה צעיר הוא גיל שבו ילדה תדע בוודאות גמורה שהיא מושלמת ולא צריכה שום תיקון לפנים שלה. אז לטובתה, גם אם היא מתלוננת - להגיד לה לא", אומרת אילה, "אני רואה בנות צעירות, כשהן מתאפרות צורת ההליכה שלהן משתנה וכל שפת הגוף משתנה. אם מדובר באיפור סביב פורים זה בסדר, כי יש הגבלה לתקופה, וזה שונה מהרגיל".
איפור זה לא הדבר היחיד שאילה יוצא נגדו, לדבריה, גם הטרנד שהחל לתפוס תאוצה, של ביגוד תואם לאימהות ובנות, צריך לחלוף מן העולם. "מדובר כאן בחוסר גבולות, לאימא מותר מה שלילדה אסור. כמו שלאימא מותר להתנשק עם אבא וילדה לא יכולה, כך צריך להיות לגבי הלבוש והאיפור, אחרת הגבולות מיטשטשים, ואז החינוך הופך להיות עניין יותר קשה. כשהילדים בגיל 12-13, להורים אין כבר כוח עליהם, כי אי אפשר להתחיל לייצר גבולות בגיל ההתבגרות. תפקיד ההורים הוא להעמיד את הילד במקום, להגיד לא ולדעת שזה לטובתו".
מעדיפה איפור מאשר שתצפה בטלוויזיה
חמית אהרון (36) מרמת גן מספרת שהטרנד החדש הפך להיות שם דבר בעולם הילדות הצעירות. "הילדה שלי קיבלה ערכת איפור ליום ההולדת כשהייתה בת 4, שכללה מספר סוגי אודם, סומק, וצלליות ומאז היא התחילה להתעניין בזה. אמנם אני מתאפרת רק לאירועים, אבל הילדה שלי גנדרנית ושמה לב לפרטים הקטנים. היא משגעת אותנו ורוצה לצאת עם האיפור החוצה. אנחנו מבית שומר מסורת, והילדים שלנו בחינוך דתי – ממלכתי, אבל אין לי בעיה עם האיפור כשהוא נשאר בין כתלי הבית וכשאני רואה שכיף ונעים לילדה שלי, שמרגישה יותר בוגרת, ומדמיינת שהיא בעולם האגדות והדמיון. אני מעדיפה שהיא תפתח את הדמיון, מאשר שתצפה בטלוויזיה. פעם אחת היא לקחה את הערכה לגן בלי שידעתי, שמה לק ואיפרה את הבנות, הגננת זרמה איתה אבל זה לא היה בסדר מבחינתי, כי לא לכל האימהות מתאים שהבנות שלהן יחזרו עם לק באצבעות".
למה ילדה בגיל 4 צריכה להתגנדר?
אשרת אלפי (34) היא מאמנת אישית ומנחת הורים וגם אימא לפעוט ותינוקת. כשהייתה גננת, נחשפה לתופעה של תוספות בשיער, איפור ולק בגילאי 3-4, והזדעזעה. "זה היה לפני כעשור בגן עירוני בבאר שבע. למה ילדה בגיל 4 צריכה להתגנדר ולהתיפייף? יש דברים שלא מתאימים בגילאים מסוימים. גם אם ההורה מחליט שזה קורה רק בבית, הילדה יכולה לקחת איפור ולהתאפר בבית הספר כי אימא הרשתה לה בבית. הגבול צריך להיות יותר משמעותי. לאימהות אין כוחות להתמודד מול לחץ חברתי", אומרת אשרת, "בנוסף לשטחיות, המתירנות, השפעה מהטלוויזיה והמדיה. הילדות רוצות להיות יפות ומטופחות כמו המודלים הנשיים מהטלוויזיה, כי גם שם אין גבול ברור מה כן ומה לא לראות. הכול מתחיל ומסתיים בגבולות. כשהורה יודע מה הגבול הברור שלו, יהיה לו קל להעביר את זה לילדים".
מה דעתך?