מרבית האמהות מספרות שהן מסיימות את היום עם הלשון בחוץ, וכשהן מתפנות רגע לנוח, קופצות מול עיניהן אצבעות מאשימות, קול פנימי חמור סבר שמתעקש ואומר: את לא אמא מספיק טובה. ד״ר ברונווין הרמן מאוניברסיטת אדית קוון האוסטרלית, חקרה את הנושא, ומכריזה: מה שחשוב באמת זה לתת אהבה וזמן ולהציב גבולות. כל השאר סתם מיותר.
ד״ר הרמן, חוקרת יחסי ילדים והורים, הציגה מאמר בנושא, שכלל מספר מחקרים מהשנים האחרונות, בו ניסתה לפצח את החומרים מהם עשוי הורה טוב. ״המון הורים כל כך חוששים ומנסים לא לפשל עד שהם מרגישים כל הזמן תחת עין בוחנת, ומואשמים לגבי האופן בו הם מגדלים את ילדיהם. ההורים של היום לא מפסיקים לבקש ולחפש עצות מסביבתם ומהאינטרנט, ולהשוות את עצמם להורים האחרים. ״הורות הפכה לספורט אתגרי״' אומרת ד״ר הרמן. ״אני קוראת לזה סינדרום אמא טובה.״
אז מהו בעצם סינדרום-אמא טובה? ״אני מתכוונת לתחושה הזו של נשים שהן אמורות לעשות הכל נכון, מושלם, כל הזמן״' היא מסבירה. ״הן מנסות למלא את הציפיה הזו ולא מצליחות. אשמח שההורים יבינו שאף אחד לא עומד לנצח בקרב הזה, ובבקשה שיפסיקו להפוך את ההורות לתחרות״/ לגישה שהיא מציעה, קוראת ד״ר הרמן ׳הורות הרגעה׳, כאשר בניגוד ליתר הגישות, שמציגות בשם שלהן את היחס המצופה מההורה להציג לילד, פה מדובר ביחס שיש על ההורה לנהוג בו בפני עצמו. ״הורים צריכים להשלים עם העובדה שאינם ולא יהיו מושלמים, ולעשות כמיטב יכולתם״.
פשוט תרגיעו ותתחילו ליהנות עם הילדים שלכם, מבקשת הרמן מההורים. ״לפני שתמצמצו הם כבר יהיו גדולים ויחיו חיים משלהם. האם זה באמת חשוב אם הילד אכל עד הסוף את האפונה? או זה שהילדה מסכימה ללבוש רק ורוד? הם יהיו בסדר״.
במהלך המחקר מצאה ד״ר הרמן שיש שלושה דברים שהילדים זקוקים להם באמת: אהבה, זמן וגבולות.
״הגבולות, למרות שהילדים עשויים למרוד בהם, גורמים לילדים לחוש בטוחים. חשוב שיידעו מה יקרה כשהם יתנהגו באופן שלא מקובל עלינו. שיידעו שיש לכך מחיר. ההתנהלות הזאת מובילה לתושיה ולחוש אחריות כמבוגרים. אהבת ההורים והזמן שהם מקדישים לילדים הם משאבים חשובים בהרבה מדברים חומריים. חופשות, בריכות שחיה, טלפונים וטאבלטים לא משתווים לזמן עם ההורים. תשעה מתוך עשרה ילדים יעדיפו לקבל זמן עם ההורה על כל אחד מהדברים האלה״.
במסגרת מחקריה השונים של הרמן עבור הדוקטורט חקרה אמהות רבות, מאמהות בגיל העשרה ועד לאלה שהביאו ילד ראשון בגיל העמידה, הורים יחידנים, הומוסקסואליים ועוד, ולא מצאה סוג אחד ׳נחות׳ של הורים. ״אמהות בגיל הנעורים תמיד שומעות שאין להן מושג מה הן עושות, ושהן הרסו לעצמן את החיים. המחקר שלי מראה שזה לא נכון״, היא אומרת. ״הרעיון שמישהו ייצא פגוע רק כי גידלה אותו אם צעירה שגוי. אין לכך כל עדות. אין גם עדות לכך שמחסור בדמות אבהית תפגע בהכרח בילדים. אם גרמו לכם להרגיש ככה, בבקשה נתקו את עצמכם מהאנשים או הקבוצות הללו. תכבו את הפייסבוק".
>> רוצים השראה לזמן איכות? קבלו את האם והבת שכובשות את הרשת, ובצדק