המכון ללימודי ערבית בגבעת חביבה מציין 50 שנה להיווסדו וחוגג בכנס בוגרים גדול וחגיגי ב-31 במאי. גבעת חביבה הוא המוסד הוותיק והגדול ביותר בישראל לעידוד ההבנה היהודית-ערבית ולקידום השלום ופועל מאז 1964 למען השגת הבנה ושוויון בין יהודים וערבים בישראל.
הסמינר נוסד ב-3 ביולי 1949 כמרכז לסמינרים ולהרצאות. הוא נקרא על שמה של הצנחנית חביבה רייק, חברת קיבוץ מענית, שהוצאה להורג בידי הנאצים ב-1944. המכון ללימודי ערבית קיים 50 שנה כחלק חשוב בתוך המרכז. בראשית דרכו, למדו בו קיבוצניקים רבים במסגרת לימודיהם התיכונים. המרכז מונה כיום כ-1,400 בוגרים, שהשתלבו במגוון רחב של תחומים ועיסוקים הנוגעים גם לקשרים ושיתופי פעולה שמסתמכים על כישורי השפה הערבית שרכשו בלימודיהם. רבים השתלבו בחיל המודיעין בכלל וביחידת 8200 בפרט, והמשיכו לאחר שירותם להשתמש בשפה כדי לקדם חיים משותפים במזרח התיכון. שילוב שיכול להיות קיים רק בישראל – ביטחון המדינה אל מול שיתוף פעולה.
המכון מחפש בימים אלו את כל הבוגרים בכל הגילאים "יש לנו רשימות, אבל לא כולם נמצאים שם", אומרת מנהלת לימודי הערבית בגבעת חביבה, גלית קלנר, "אנחנו מנסים לאתר את כל השמות. יש מיילים, אבל יש הרבה מהם שאנחנו לא יודעים איך להגיע אליהם. אנחנו משתמשים גם בחיפושי גוגל, ומקווים גם למצוא דרך הכתבה זאת בוגרים, שיידעו שהכנס קיים".
למרות שהיום, בעידן הפייסבוק, האיתור פשוט יותר מבעבר, עדיין קשה לאתר את כולם - ובייחוד נשים נשואות ששינו את שם משפחתן. "יש בוגרת שהיא פרופסור ואותה איתרנו בגלל שהיא לא שינתה את שם משפחתה. אבל במקרים אחרים המצב מסובך יותר".