"לוח וגיר, מפה על הקיר, מחברת יומן ושיעור?" לא עוד. מסביב לעולם כבר מזמן הבינו שכדי ליצור בבית הספר אווירה יצירתית צריך להתחיל בסביבה המיידית, ועולם עיצוב בתי הספר פורח ושוקק. מכיתות שהן יותר כמו משחקיות ועד לבית ספר שהוא בעצם מערה ענקית, אנו מוציאים אתכם למסע חינוכי מסביב לעולם שיעשה את הבלתי נתפס: יגרום לכם לרצות לחזור להיות שוב תלמידים.
שוודיה: צורות וצבעים שממריצים את הדמיון
בית הספר ויטרה השוודי הנמצא בשטוקהולם, עומד כיום בחוד חנית התחום המכונה 'ארכיטקטורה חינוכית'. הוא פותח את הכיתה המסורתית לאופן ספייס ומעודד פעולות חברתיות בין הילדים. החברה הדנית שעיצבה את בית הספר, סטודיו רוזן בוש, מאמינה שיש להתייחס אל הלמידה כאל משחק, ואל הכיתה כאל מגרש משחקים, ועיצבה את המקום יד ביד עם הוועדה הפדגוגית של בית הספר, על פי צרכיה. עיצובית, הכיוון הוא צבעים חזקים וצורות אבסטרקטיות, שיכולים ליצור אסוציאציות שונות ולהמריץ את הדמיון. ישנן פינות שונות בעלות אופי שונה, חלקים שקטים לעבודה עצמאית וחלקים המיועדים לעבודה קבוצתית.
ספרד: גרסה חינוכית לאליס בארץ הפלאות
בבית הספר רואדה פיזארו שבבירת ספרד החליטו שהילדים צריכים להרגיש בנוח בבית הספר, ולחוות את המקום כנעים ולא נוקשה. הרעיון היה להפוך את המקום למין גרסה חנוכית של אליס בארץ הפלאות, מקום שנותן אתגר לכל החושים, עם מחילות שאפשר לזחול לתוכן, והוא מתקיף בצבעים בהירים המשוייכים לגילאי הילדים, וכך מסומנות גם הכיתות. ישנן פינות אינטראקטיביות מיוחדות, ורוב האור במבנה הוא טבעי ומגיע מהתקרה השקופה. בית הספר מתחיל כבר בכיתות גן, וממשיך עד סוף היסודי.
סינגפור: בחזרה לעתיד
בסינגפור לא מחכים הרבה ומממשים את כל מה שאי פעם ראינו בסרטים עתידניים. בבית ספר בשם ריירסון הקימה חברת עיצוב ידועה מחלקה עתידנית מיוחדת עבור תלמידי התיכון, שכולה טכנולוגיה ומסכים, צורות עגולות ומעוקלות ומחשבים בכל פינה. אפילו הנוף בחלונות שמסביב מתחלף על פי הצורך, מאחר שאלה כלל לא חלונות אלא צגי מחשב מחוברים למין אקווריום של 360 מעלות.
הודו: אווירה כיפית
אפילו בהודו כבר מבינים שכדאי להשקיע בתלמידים, ובבית הספר וידיאלנקר שבמומבאי לקחו מבנה מסחרי גדול והפכו אותו לבית ספר עדכני שמאתגר את כל מה שהיה מוכר אי פעם במדינה. המבנה נקרא עכשיו "בלוק איקס", והחברה שייצרה אותו, סטודיו הודי לעיצוב בשם פלנט 3, ניסתה (והצליחה) ליצור עבור התלמידים אווירה של כיף, שטות ושמחה, ועדיין לייצר מקום שנוח וקל ללמוד בתוכו.
שוודיה: תחושה עוטפת של חיבוק
שוודיה היא בירת העיצוב העולמית גם בתחום החינוך, ובית הספר היסודי טלוס בשטוקהולם שמשלב בו גם כיתות גן הוא הוכחה נוספת לכך. אי אפשר לפספס את המבנה, גם לא מרחוק, כי מדובר בבניין מעוקל כמו תולעת בצבע צהוב בוהק. בית הספר עוצב על ידי צוות המעצבים תם ווידגארד ארכיטקטורה, שניסו לייצר, בצורת המבנה, תחושה של חיבוק, של זרועות ההורים מהן מתקשים הילדים להיפרד בבוקר. הבניין עשוי מעץ שנותן תחושה חמימה, והצהוב הבוהק והעליז דואג שתמיד תזרח השמש על ילדי בית הספר.
סין: ללמוד בטבע
לפעמים העיצוב תלוי אך ורק בבחירת המבנה, כמו במקרה שלפנינו – בית ספר שנבנה כולו בתוך שטחה של מערה מדהימה. המערה הינה חצי פתוחה, והרבה אור נשפך לתוכה בשעות היום. בית הספר נמצא בדרום מערב סין, בפרובינציה בשם גיזו, ונקרא, בפשטות, "המערה". המקום כולו הוא אופן ספייס, יש מגרש משחקים, כיתות ומגרש כדורסל, בדיוק כמו בכל בית ספר אחר.
אוסטרליה: בית ספר דינמי
תיכון פיצורי שנמצא בעיר מלבורן הוא אחד התיכונים הישנים בעיר, אך נהרס ונבנה מחדש ונפתח שוב בשנת 2009 בעיצוב אולטרה-מודרני ומהנה. את המבנה הצבעוני והמעוקל עיצבה, מבפנים ומבחוץ, חברת עיצוב מקומית בשן מקבריידפצ'רלס-ריאן ארכיטקטורה, שהרעיון שהוביל אותה היה ליצור בית ספר שיוכל להתמודד עם השינויים ולהיות גמיש, ולפיכך נוצרו כיתות פתוחות המסומנות על פי צבעים והן תחומות בעזרת וילונות, אותן אפשר לשנות על פי הצרכים השונים. העיצוב זיכה את המעצבים במקום הראשון בתחרות ארכיטקטורה עולמית בשנת 2010.
גרמניה: תמונות במסדרונות
עוד בית ספר אולטרה מודרני הוא בית הספר על שם אריקה מאן בברלין. המקום, שעוצב על ידי סטודיו די בופילוטן, המתמחה בעיצוב בתי ספר, נראה כמו משחקיית ילדים גדולה, כשלמעשה המשתמשים אינם בגילאי גן, אלא ילדי בית ספר יסודי ועל-יסודי. המעצבים קיוו להעניק תחושה של הנאה ומשחק בכל חלקי בית הספר ולהוציא מהלקסיקון לגמרי את הסטרילי והנוקשה. העיצוב מלא בחומרים רכים, תמונות, מראות וברעיונות שובבים.
>> אהבתם? שתפו את החברים ותעשו לייק
>> ומשם הולכים היישר לגינת המשחקים. ורצוי שגם היא תהיה מטורפת