פעם, פשוט הקימו משפחה ולמדו איך לגדל ילדים עם השנים והניסיון. היום, הורים רבים מעדיפים לקבל הדרכה מגורם מקצועי. תכניות הריאליטי והייעוץ נתנו תמריץ לשוק הזה והמחירים משתנים בהתאם לסוג ההדרכה.
"זהו תהליך שאינו טיפולי, אלא תהליך חינוכי-הדרכתי שבו נותנים להורים כלים לחיי השגרה, כמו איך להציב גבולות לילדים, האם להתערב בשיעורי הבית, איך לגמול אותם מחיתולים או מוצץ, איך בונים סדר יום ועוד", אומרת אסנת הראל, מנכ"לית מכון אדלר ישראל.
מפגשים אישיים או סדנא קבוצתית?
הגישות להדרכת הורים הן שונות. כל מוסד ומטפל מגיע מאסכולה אחרת, ומשתמש בשיטה אחרת. בקורסים השונים תוכלו ללמוד, בין השאר, איך לתגמל ולהעניש ילדים, כיצד להפוך אותם לעצמאיים, איך להתמודד עם כעסים וכיצד לקבוע גבולות. סדנאות קבוצתיות אינן כוללות רק הרצאות, אלא גם תרגילים מעשיים, משחק תפקידים וסימולציות. אז כמה זה עולה? במכון אדלר מציעים קורסים קבוצתיים בני 20 מפגשים בעלות של 2,000 שקל לזוג. בחברת תו"ת תקשורת ותוצאות, תוכלו לגשת לסדנא קבוצתית בת 14 מפגשים בעלות של 1,500 שקל לזוג.
גם מטפלים פרטיים מקיימים סדנאות קבוצתיות בגנים, בבתי ספר ובבתים פרטיים. המטפלת מיכל שביב, למשל, מקיימת סדנאות בנות 10 מפגשים בגנים ובבתי ספר בעלות של 1,000 שקל לזוג.
"הסדנא הארוכה לא נותנת מענה למשהו קונקרטי. היא נותנת תשתית להורים להתמודד עם כל דבר קונקרטי שיצוץ אי פעם בתהליך גידול הילדים", מסבירה הראל.
המטפלים המשפחתיים מקיימים גם פגישות אישיות עם משפחות וזוגות הורים, והמחיר בהתאם. אם מפגש בקבוצה מסתכם בכ-100 שקלים לזוג, פגישה פרטית תעלה בין 250 ל-350 שקל אצל מטפל עצמאי או 600 שקל בחברת תו"ת.
את מקצוע ההורות אפשר גם ללמוד בחינם בעזרת פרומים ואתרי הורות. כמו כן, בחלק מהקניונים בארץ מתקיימות הדרכות בחינם. "אם יש עודף זמן ועודף כסף קורסים זה נהדר, אבל לא מוכרחים ואפשר לחסוך", אומרת נריה בר, מייסדת עיתון 'הורים וילדים'. "יש אפשרות להשתמש ברשת, בפייסבוק, בפורומים של הורים. יש אינסוף מידע וקבוצות הורים שיכולות לתמוך אחת בשנייה".
כדי להיות הורה לא צריך תעודה או רשיון, אבל קצת עזרה מבחוץ יכולה לעשות רק טוב. עם זאת, ההוצאה הכספית לא מבוטלת, וכמו כל דבר בחיים, הכל זה רק עניין של סדר עדיפויות.
>> עשה ואל תעשה: 10 הדברות להורות טובה