בין אם ילדיכם קיבלו זה עתה את התעודה או שהם מתכוננים לעוד בגרות אחת האחרונה דבר אחד ברור – במהלך השנה הבאה הלימודים הבאה תשלמו על מורה פרטי.
בסקר שנערך על ידי חברת מדגם ייעוץ ומחקר בקרב 302 הורים לתלמידי תיכון (כיתות י'-י"ב) במאי 2018 עבור "High Q" עולה כי כ-67 אחוזים מההורים מדווחים שילדיהם נעזרים במורה פרטי. המקצועות בהם נדרשת העזרה החיצונית הרבה ביותר הם מתמטיקה (79 אחוזים) ואנגלית (47 אחוזים).
40 אחוזים מהנשאלים הסבירו שהם משלמים למורה פרטי כדי לשפר ציונים. כ-39 אחוזים מבין הנעזרים במורה פרטי, עושים זאת לאורך השנה כולה. כ-30 אחוזים נעזרים מדי פעם, רק עבור חומר בו הם מתקשים, והיתר (31 אחוזים) נעזרים לקראת בחינה או לקראת הבגרות בלבד.
"חוסר האמון בקרב משפחות בבתי הספר הישראלים, וביכולת שלהם לסייע לתלמידות ותלמידים להגיע להישגים לימודיים ראויים מביאה רבים להיעזר במורים פרטיים", אומר ד"ר יועד אליעז, מרצה בחוג לחינוך המכללה האקדמית עמק יזרעאל. "מערכת החינוך הישראלית היא אחת מהפחות שוויוניות בעולם והיא נצבת במקום השני בעולם בפערים בין התלמידים ה'חזקים' וה'חלשים'".
פערים גדולים בהישגי תלמידים נוצרים בין היתר באמצעות הפער בין אלו שידם אינה משגת לשלם עבור שיעורים פרטיים לבין אלו שיש להם כסף לשלם עבורם. שוק השיעורים הפרטיים מגלגל בכל שנה למעלה ממיליארד שקלים, בכסף זה נקנית הצלחה בבתי ספר ישראליים.
כך נמצא בסקר כי רוב המשפחות מוציאות 500 שקלים בחודש (57 אחוזים), כ-31 אחוזים מהנשאלים מוציאים בין 500-1,000 שקלים. יתר המשפחות מוציאות למעלה מ-1,000 שקלים.
בפני אלא שידם משגת עומדות שתי אופציות. הראשונה היא לשכור את שרותיו של מורה פרטי. מורה טוב שמכיר את החומר הנלמד ויודע לזהות את הקשיים של התלמיד ויושב אתו פרטנית אחד על אחד יכול להגיע בקלות ובמהירות להישגים מרשימים בזמן קצר.
האופציה השנייה היא קורסים חיצוניים המתאימים במיוחד לתלמידים שצריכים לעבור על כל החומר ולא על מקומות נקודתיים. אלו, לרוב, יזכו בלימוד בכיתות קטנות ובעזרים טכנולוגים ללמידה מרחוק. ""תוצאות הסקר הן קריאת השכמה למערכת החינוך בישראל. הנתונים מראים שסיכויי התלמידים לעבור את הבגרות בהצלחה מבלי להסתייע בסיוע חיצוני הם נמוכים", אומר אריאל יצחק אלון, ראש תחום בגרויות ב-High Q. "אין שום סיבה שמשרד החינוך לא יאמץ שיטות כמו תוכנית הוראה מותאמת אישית ושימוש בטכנולוגיה ואפליקציות ייעודיות כדי שכלל התלמידים יצליחו ולא רק אליו שידם משגת".