ילד בחולצה כחולה גולש במחשב (צילום: Gene Chutka, Istock)
כמו צפייה בטלוויזיה, גם גלישה באינטרנט צריכה להיות מוגבלת בזמן. ילד גולש | צילום: Gene Chutka, Istock

הסכנות שאורבות לילדים ולנוער ברשת האינטרנט כבר ידועות לכל, ובכל זאת רבים עדיין מתפתים ונופלים במלכודת. כי האמת היא שגם אם הילד הוא גאון מחשבים שיודע להיזהר וגם אם נדמה לכם שאצלכם זה לא יקרה – תמיד חשוב לפקוח עין על הנעשה על מסך המחשב שלו.
"צריך להבין ולהפנים שכמו שמתקינים סורגים על החלונות, צריך לבנות בקרה על תכני האינטרנט", אומר זוהר גורן אהרון, עובד סוציאלי קליני. "הרשת היא חור שחושף את הילד לכל הרוע בעולם. מדובר בעולם אמיתי עם אנשים אמיתיים ופגיעות אמיתיות".

תסמכו רק על עצמכם

אז איך מונעים סכנות ברשת? גורן אהרון נותן טיפים:

1. מסבירים לילד כללים לגלישה נכונה; אמרו לילד ממש כך:
• לא כל מה שאומרים ברשת הוא אמת, אף פעם אי אפשר לדעת מי עומד מולך ותמיד עדיף לפקפק בגולש אחר מאשר לסמוך עליו.
• אסור בשום אופן למסור פרטים מזהים כמו שם, כתובת, מספר טלפון או אי מייל פרטי.
• אם השיחה לא נעימה לך, יש לסיים אותה מיד ולדווח להורים.
• לא להיכנס לחדרי צ'טים שנראים בעייתיים מראש, כמו שמות גסים או כאלה שמעידים על חברת אנשים מבוגרת.
• לא להסכים לקבל מתנות או הטבות מגולשים שאתה לא מכיר.

איך מדברים עם הילדים בלי ליצור התנגדות? באים אליהם לא ממקום שיפוטי אלא מתוך דאגה כנה; לא אומרים לילד: "אתה לא אחראי משום שאתה גולש באתרים מסוכנים", אלא "אני מודאג ומפחד מהסכנות ברשת, בוא נדבר על זה. לא שופטים אלא מדברים בכנות על הפחד שלכם.

2. יוצרים בבית אווירה של שיתוף; הילד צריך לדעת שכל מה שיספר לכם יזכה לתמיכה וגיבוי, ושלא תענישו אותו. היו מעורבים ותומכים, אל תפגינו שיפוטיות ותנו לילד תחושה שיש לו על מי להישען.

3. גלישה בהגבלת זמן; כמו שלא מומלץ להושיב ילדים מול הטלוויזיה למשך זמן ארוך מדי, כך לא כדאי לאפשר להם להעביר יום ולילה מול המחשב. קבעו שעה או שעתיים לגלישה ביום, לא יותר.


4. עקבו אחר התנהגותו של הילד; קודם כל - סמכו על האינטואיציה שלכם. כל הורה מכיר את ילדו ויודע מתי הוא אינו מתנהג כשורה. סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה: אם מצב רוחו של הילד משתנה לעתים תכופות, הוא נראה עצוב, עצבני או מסוגר יותר; אם הוא מגיב בהתפרצויות ונראית ירידה בתפקוד היומיומי שלו כמו למשל ירידה בלימודים או איבוד עניין בתחביבים; אם הוא נראה לכם פחות ורבלי או טרוד – דברו איתו ונסו להבין מה קורה.

5. חתמו על מסמך הבנות; כדי להפוך את האמון ביניכם לרשמי, אפשר אפילו לחתום על אמנת גלישה בין ההורה לילד, כאשר הילד מתחייב לשמור על כללי בטיחות בסיסיים ומתחייב לספר להורים אם יקרה משהו, ואילו ההורה מתחייב שלא לשפוט אותו.

6. סומכים רק על עצמכם; לא על המורים בבית הספר, לא על מחנכת הכיתה ולא על השכנה שמרגיעה אתכם שהכל יהיה בסדר– האחריות היא עליכם, ואתם חייבים לדעת היכן הילדים שלכם גולשים.

7. משיגים שליטה על מיקום המחשב; אם זה אפשרי, העבירו את המחשב מהחדר של הילד לסלון למשל, וכך תוכלו לפקח על האתרים שהוא גולש בהם. אין ספק שחשוב לכבד את הפרטיות של הילדים, אבל גלישה מאחורי דלתיים סגורות מגבירה את הפיתוי להגיע למקומות אפלים, ואילו הצבה של המחשב במקום מרכזי בבית, תקל עליכם לפקח על הילד באופן שוטף.

8. בודקים עם מי הילד נפגש; תחילה, מבהירים לו שאין מצב שהוא נפגש עם אנשים בלי לדווח לכם על כך. כאשר הוא מספר לכם על פגישה עם מישהו מהצ'ט, דרשו הוכחה שאכן מדובר בנער בן גילו ולא במתחזה. איך? אפשר לארגן את הפגישה עם אותו האדם בביתכם בנוכחותכם, או ללוות את הילד לפגישה ולראות אותו במו עיניכם.

חכמים ברשת: תאתרו את האתרים

ועכשיו, לפרקטיקה: קודם כל, חשוב מאוד שתדעו איך גולשים באינטרנט ואיך עובד המחשב שלכם. אם לילדים שלכם יהיה פער טכנולוגי גדול מדי עליכם, לעולם לא תצליחו להשגיח עליהם. ברוך הינוך, יו"ר עמותת אשנב - אנשים למען שימוש נבון באינטרנט, נותן טיפים נוספים:

• אם נכנעתם והילדים גולשים גם בלי השגחתכם, רצוי לבקש מספקית האינטרנט שלכם שירות של סינון אתרים. השירות לא מאפשר למשתמשים לגלוש לאתרים בעלי אופי מיני בוטה, אבל קחו בחשבון שזה יהיה נכון גם לגביכם. כל ספקיות האינטרנט מציעות אפשרות לחסום אתרים בעלי אופי פוגעני תמורת סכום קבוע של תשלום לחודש.
• ליתר ביטחון, תמיד תוכלו להתקין על המחשב שלהם איזו תוכנת ריגול שתעקוב אחרי מה שהמשתמשים עושים במחשב. רצוי וראוי לספר לילדים שלכם שאתם מתקינים את התוכנה הזו ולהסביר שאתם סומכים עליהם, אבל מעוניינים לעזור להם שלא להסתבך, ולא לנהל איתם מלחמת מודיעין שבה הם קרוב לוודאי ינצחו.
• שאלו את הילדים ובדקו מדי פעם בהיסטוריה של הדפדפן או ברשימת המועדפים בדפדפן באילו אתרים הילד משוטט. אל תעשו זאת באופן מאיים ותכוף מדי.
• ישנה אפשרות לחסום אתרים מסוימים דרך הדפדפן.
• ניתן להשתמש בתוכנות לסינון אתרים, חלקן ניתן להוריד חינם מהרשת וחלקן דורשות תשלום. התוכנות פועלות לפי רשימות לבנות (אתרים המותרים לצפייה) או רשימות שחורות (אתרים האסורים לצפייה). הקליקו לרשימת תוכנות לסינון ובקרה

רוצים עוד פרטים?
גולשים בטוח
הקו החם של אגודת אל"י, האגודה להגנת הילד –1-800-22-3966
טיפים של המשטרה לגלישה בטוחה

סייע בהכנת הכתבה: יהונתן זילבר