מהרגע שתינוק הופך לפעוט מתחילים החששות למצבו החברתי, ורוב ההורים חרדים לחיי החברה העתידיים שלו כמעט כמו שהם היסטריים לגבי בריאותו. אנחנו חוקרים את הגננת ומציצים מחוץ לשער, בוחנים בקפידה אינטראקציה עם ילדים בגינה הציבורית ומחפשים רמזים שירגיעו את הלחצים שמתגנבים לראשנו.
אבל אנחנו גם לא חייבים לעמוד מנגד, ובהחלט יכולים לעודד אותו ולעזור לו למצוא חברים שיתאימו לו, כאלו שיפתחו את המיומנויות החברתיות שלו ויגרמו לו להכיר צדדים אחרים שלו. קבלו 5 טיפוסים של חברים שהילד שלכם צריך:
חבר שגר בשכנות
מדובר בחבר זמין, שגר קרוב יחסית, כזה שאפשר להזמין מעכשיו לעכשיו, שאפשר לקפוץ אליו כאשר מתחיל לשעמם בבית ולא ממש מתחשק לכם לרדת לסיבוב בגינה.
מה יצא לו מזה? החבר הקרוב ילמד את הילד שלכם שחברות זה כיף. הזמינות, הנוחות והתכיפות של המפגשים יקרבו בין השניים. המאמץ שלכם כהורים הוא מינימלי כאשר החבר גר מעבר לדלת, ולכן הסבירות שמפגשים מסוג זה יתקיימו כמה פעמים בשבוע גבוהה.
איפה תוכלו למצוא אותו? תסתכלו מסביב, ותחפשו ילדים בגילאים של הילד שלכם. תראו למי הוא מתחבר באופן טבעי בגינה או למי מהשכנים יש ילד בגיל של הילד שלכם, ותקבעו עם ההורים. סביר להניח שהורי השכן ישמחו לשתף פעולה, אך עליכם מוטל האחריות לקבוע מפגשי משחק בין השניים - פעם אצלכם ופעם אצל החבר.
איך תעודדו את הקשר? בשלב הראשון המפגשים הם כמו שידוך. כאשר מגיע חבר חדש שהילד לא מכיר, כדאי לקבוע מראש כללים לילדכם ולהכין את הילד למפגש, להסביר לו שחבר חדש מגיע לבקר והוא ירצה לשחק איתו בצעצועים שלו. תסבירו לו שגם אם משהו מפריע לו אתם לא מרשים לחטוף או לנשוך. אם קורה מצב הפוך שבו החבר נושך ומרביץ לילדכם, השתדלו לא לשמור טינה ולא להגיב בצורה מוגזמת. נסו לתווך בניהם ועם הזמן להאריך את זמן המפגשים.
חבר ממין אחר
העיקרון הוא פשוט: בנים עם בנות, בנות עם בנים.
מה יצא לו מזה? משחק ומפגשים עם חבר ממין אחר בגיל מוקדם יתרמו לילד בגיל מאוחר יותר: הוא יכיר עולם קצת שונה משלו ואולי משחקים חדשים, וילמד בגיל צעיר להרגיש בנוח עם בני המין השני. בנים ובנות יכולים להיות חברים מעולים. אל תחששו או תמנעו מהילד חוויות משחק עם חבר מין אחר.
איפה תוכלו למצוא אותו? זאת יכולה להיות ילדה מהגן או בן של חברים באותו הגיל. באמת שזה ממש לא מסובך למצוא.
איך תעודדו את הקשר? רוב הילדים יעדיפו חבר מאותו המין ולכן כדאי להתחיל להטמיע מפגשי משחק עם חבר ממין אחר כמה שיותר מוקדם. ילדים קולטים מסרים סמויים ולכן תקפידו לא להשתמש במשפטים כמו בנות טובות ביצירה או את משתוללת כמו בן. יש לכם את האפשרות לשבור סטראוטיפים מהתחלה, אבל אם החברה כבר הצליחה להשתיל למוחם דעות קדומות, תסבירו להם שגם בת יודעת לשחק כדורגל וגם בנים יכולים לשחק בבובות.
חבר אתלט
זה שאוהב לשחק הרבה בחוץ, להשתולל ולהפעיל את הגוף.
מה יצא לו מזה? הילדים שלכם צריכים חבר שידרבן אותם למשחקי חוץ, כזה שידחף אותם לרדת למטה ולהשתולל במקום לשבת כל היום בבית ולשחק בפלייסטיישן או לצפות בטלוויזיה.
איפה תוכלו למצוא אותו? בחוג ספורט, בבריכה או למטה משחק בכדור. תזהו את הילד, תפנו להורים שלו ותיזמו מפגשים יחד בחוץ יחד.
איך תעודדו את הקשר? פשוט דרבנו את הילד בעדינות להיפגש איתו. נכון שיותר נוח כאשר חבר מגיע לביתכם או שאתם מקפיצים את הילד לחבר, ומפגשים בחוץ עד גיל מסוים דורשים השגחה ויותר מעורבות. אבל אל תוותרו. תרדו איתם למטה, תארגנו משחקי ריצה, משחקי כדור וכל פעילות ספורט מהנה ומשחררת.
חבר גדול
ילד שגדול בשנה בערך מהילד שלכם.
מה יצא לו מזה? ילדים הם חקיינים ולומדים מגדולים מהם כיצד להתנהג. משחק עם ילדים בוגרים יכול ללמד את ילדכם עבודת צוות ושיתוף פעולה ולספק להם ביטחון. בקרב פעוטות זה בהחלט חשוב, כי הם לומדים מהם כיצד לזחול וללכת, ועצם זה שהם רואים אותם עושים זאת נותן להם דרבון משמעותי להתנסות בכך.
איפה תמצאו אותו? זה יכול להיות בן דוד או בן של חברים קרובים.
איך תעודדו את הקשר? תוכלו לעזור ולתווך בין השניים, תציעו להם משחקים שיכולים לגשר על רמת ההתפתחות, כמו בנייה של אוהל, משחקי דמיון או משחק בבצק. תהיו נוכחים ותעקבו אחר המתרחש.חשוב לבדוק את האינטראקציה בין הצדדים ולוודא שהשפעה על ילדכם תהיה חיובית ולא פוגעת בילדכם. במידה ואתם מזהים משחקים שלא מתאימים, תתערבו.
חבר מבחירה
אותו חבר מהגן, הגינה או החוג שהילד שלכם רוצה להזמין אליו הביתה.
מה יצא לו מזה? אלו צעדים חשובים של הילד לקראת עצמאות. גם אם אתם לא ממש מחבבים את החבר או את הוריו, אל תביעו את דעתכם וטעמכם ליד הילד.
איפה תמצאו אותו? אתם לא צריכים למצוא אותו ולא לשדך, אלא פשוט להקשיב לילד שלכם ולכבד את הבחירות שלו.
איך תעודדו את הקשר? נכון שאתם לא מכירים את בית המשפחה אליה הוא מוזמן, אך זו לא סיבה לא לאשר את הביקור. אולי תרגישו טוב יותר כאשר המפגש הראשון יהיה אצלכם בבית. תוכלו לבקש מההורים להצטרף וכך להכיר אותם טוב יותר, ואם המפגש נערך אצלם תוכלו להגיע עם ילדכם לבית החבר ולבדוק את השטח. במפגשים הבאים תהיו יותר משוחררים. אם אתם מעדיפים, תוכלו לערוך מפגשים ראשונים במקומות ציבוריים כמו גינת משחקים או בילוי משותף בג'ימבורי, וכך לעקוב אחר הדינמיקה ביניהם.