גם עבורנו, המבוגרים, ענייני הזוגיות הם דבר לא פשוט, שלא פעם מביאים אותנו לבקש עזרה ממומחים. אז מן הסתם, עבור ילדינו, האהבה היא עניין סבוך פי כמה. תכנית לימודית חדשה שנכנסה לאחרונה לבתי ספר ברחבי ארה"ב מנסה ללמד את הנוער כיצד להתנהל בחכמה בתוך מערכת יחסים, ובעיקר כיצד לסיים אותה יפה. "התחלה החזקה", נקראת התכנית, ומטרתה העיקרית היא למנוע אלימות בין בני נוער והתנהגות שלילית, כמו השפלה פומבית ונזק-עצמי, הנובעת מרגשות קשים המתעוררים בעקבות יחסים רומנטיים שסרחו.
"פעם גם חשבו שלא צריך ללמד חינוך מיני"
מתוך מחקרים שנערכו בשנה האחרונה, מצאו יוזמי התכנית, בה השקיעה מערכת החינוך של בוסטון כ-18 מיליון דולר, כי עשרה אחוזים מבני הנוער דיווחו על בן זוג שהתנהג באלימות כלפיהם או כלפי עצמו לאחר פרידה. הפגיעה הראשונית הזו, בין גילאי 11-17 משוייכת עם בעיות שונות בהמשך הדרך, ביניהן פיתוח דפוסים מסוג זה וייצור מערכות יחסים לא בריאות שוב ושוב.
"מערכת יחסים רעה בגיל ההתבגרות יכולה להוביל לדיכאון, דימוי עצמי נמוך, ציונים נמוכים, הריונות לא רצויים, ועוד", מסבירה ניקול דיילי העומדת בראש התכנית. "ואלה הם המקרים בהם לא התפתחה אלימות של ממש. במדיה של היום, בגידה נחשבת לסיבה טובה לאלימות, וכך זה נתפס ומיושם אצל בני נוער רבים. אנו מנסים לתת לבני הנוער את האינפורמציה שאין להם איפה לקבל, ומטפלים בנושאים חדשים יחסית שנכנסו לתמונה, כמו הרשתות החברתיות, העולם המקוון, ואיך להתנהג שם".
אין ספק שהעולם השתנה לא מעט, ובני נוער רבים, למשל, מאמינים שהדרך האכזרית ביותר לפרידה כיום היא שינוי סטטוס הפייסבוק ל'סינגל'. "ככה כל העולם יודע לפניך", מסבירה קאסי דסרוצ'רס, בת 17, שמשתתפת בתכנית המתקיימת כרגע ב-11 בתי ספר. "מערכת יחסים זה דבר פרטי, וזה ממש זלזול כשכולם יודעים שזה נגמר לפנייך. זה ממש כואב. שמועה אחת, נכונה או לא, יכולה לעבור בין כולם תוך כמה דקות. גם פרידה בהודעת טקסט זה לא לעניין, אבל כולם עושים את זה. יש המון מכות בבית ספר בגלל פרידות, בעיקר בין בחורים שמתחרים על אותה בחורה, כשהיא עוזבת אחד בשביל השני".
היועצים שמעבירים את הקורסים מנסים ללמד את בני הנוער כיצד לדבר עם בני הזוג שלהם על חוקים וגבולות, על מה יעשו ולא יעשו, ולהגדיר מראש את הדברים. היועצים גם מעודדים את בני הנוער לסיים את העניין פנים מול פנים, ומלמדים אותם כיצד למצוא סימנים שהיחסים לא הולכים למקום חיובי, ושהם עלולים להפוך לאלימים. "מדובר בתוכנית חשובה שלפי דעתי תיכנס למערכת החינוך בדיוק כמו חינוך מיני", אומרת דיילי."זה מעט מוזר בהתחלה לחשוב שעצות על זוגיות יגיעו מכיוון מערכת החינוך והבריאות, אבל שוב, כך חשבו בהתחלה גם על החינוך המיני".
"עכשיו אני מרגיש שיש לי את כל המידע שאני צריך", אומר טיילר ג'ונס, בן 16 המשתתף בתוכנית ואף לומד כעת במטרה להנחות קבוצה כזו בעצמו בהמשך, כשתסתיים התוכנית. "הבנתי שאתה פשוט מוכרח לתת לבן זוג שלך ספייס. לא צריך להיות איתם כל הזמן, או לחנוק אותם. השנה, בבית הספר שלי, פעמיים נערים שברו ידיים כי שברו את הלוקר שלהם מרוב זעם אחרי פרידה ממישהי, וזה רק מה שקורה כשנמצאים בבית הספר. זה לא משהו שאפשר לדמיין כשאתה רואה את הזוג הנחמד הולך יד ביד במסדרון, אבל הרבה פעמים זה מה שקורה, ועד עכשיו אף אחד לא הסביר איך מתמודדים עם כל הרגשות האלה. אני מקווה שנוכל למנוע הרבה כאב להרבה אנשים".
במערכת החינוך בישראל קיימת תכנית דומה, אך היא אינה במסגרת לימודי החובה. במסגרת שיעורי "כישורי חיים", יכולים מורים בחטיבה עליונה ללמד את התלמידים תכנית הנקראת "חברות וזוגיות ללא אלימות". מטרתה העיקרית היא למנוע אלימות במשפחה ובין מערכי השיעור שלה ניתן למצוא נושאים כמו מהי זוגיות בריאה, תקשורת בין בני זוג, ניהול כעסים, פרידה מקשר, אלימות במשפחה ועוד.