גל הפיגועים ששוטף את מדינת ישראל בשבוע האחרון הכניס את כולנו לפאניקה ובמיוחד נרשמה עלייה ברמת החרדות בקרב הורים לילדים בגנים ובקרב הגננות עצמן. מדי יום עשרות פניות מתקבלות במוקדי 100 של המשטרה ובמוקדים העירונים בישובים השונים ברחבי הארץ. "אנחנו מוצפים בפניות של הורים מודאגים שמספרים על כך שהבחינו בבני מיעוטים בקרבת גני ילדים והם חוששים שמא יבצעו פיגועים או יחטפו ילדים", הסביר קצין משטרה בכיר. "אנחנו מבינים את החששות של ההורים וטוב שהם ערניים אבל בכל המקרים נכון לעכשיו התברר שלא מדובר במחבלים. אני לא אומר שההורים מדמיינים או ממציאים אבל הם מאבדים פרופורציות בגלל המצב הביטחוני הרגיש".
אבל הורים רבים מעדיפים להישאר דרוכים מאשר להיכנס לאדישות. "במצב שבו בכל יום יש כמה פיגועים, החלטתי שאני משאירה את הילדה בבית", אמרה אחת האמהות בגן בתל אביב. "אין אבטחה בגן ואני לא מוכנה לסכן את חיי בתי. כמוני נהגו עוד כמה הורים נוספים. ההורים פה עדיין מבוהלים. מחר כנראה לא אשלח את הבת לגן", סיפרה.
האווירה המאיימת משפיעה על כולנו ומספיקה הצצה בשלל קבוצות וואצאפ כדי להבין עד כמה. השאלה היא איך עלינו לנהוג ומה עלינו לשדר אל מול הילדים? האם לחשוף בפניהם את המציאות, לשחרר חלקי אמיתות או לשדר עסקים כרגיל?
לפי שלי פורפר רוזן עו"ס MA, מטפלת זוגית, מדריכת הורים מוסמכת מכון אדלר ומטפלת רגשית בילדים, חשוב לדבר עם הילדים אבל בצורה הנכונה. "דבר ראשון צמצמו את החשיפה לטלוויזיה גם אם אתם מאד רוצים להתעדכן בעצמכם. התאפקו או שתעשו זאת הרחק מהילדים. הדיווחים והשידורים בימים אלו שחוזרים על עצמם שוב ושוב רק גורמים לתחושת הצפה ודרמה. ילד קטן לא תמיד יוכל להבין זאת, ומומלץ לחשוף כמה שפחות גם את הגדולים יותר.
מצד שני, אל תסתירו מהם מידע. "היו אתם המתווכים של המצב. קחו בחשבון שיש להניח שילדיכם, גם הקטנים, נמצאים בסביבה של גדולים מהם שאולי יודעים יותר על המצב. עדיף שהילדים ישמעו על מה המתרחש לראשונה מכם, בצורה עדינה ורגישה כפי שאתם מכירים את ילדיכם ולא דרך מסרים מאחרים".
אבל מה בעצם אומרים להם?
"השיחה היא תלויה כמובן בגיל אבל המסר צריך להיות שיש אנשים רעים והם לא רבים אבל כן קיימים בעולמנו. ולאחרונה, הם מנסים לפגוע באנשים, אבל מדינת ישראל והצבא והשוטרים וכמובן ההורים עושים הכול כדי שתרגיש בטוח ומוגן.
ומה עושים עם הילדים הגדולים שכבר מבינים יותר ומביעים חשש בעצמם?
"ילד שיודע לשאול מה יקרה אם מחבל יפגוש אותו ברחוב, אפשר להסביר לו שהסיכוי מאד מאד נמוך ואם זה יקרה, חשוב לרוץ כמה שיותר מהר מהמקום ולהגיע למקום משמר. זה נכון שאתם לא יכולים להבטיח ששום דבר לא יקרה ולכן חשוב לא לשקר, אבל בהחלט להוריד את תחושת החרדה.
"אי אפשר לומר את כל האמת, אבל גם לא לסלף אותה. אני בטוחה שכך גם אתם ההורים רוצים להאמין. זכרו שמדובר בילדים ולכן להיכנס לכל האמת המורכבת והלא נעימה היא מיותרת כאן, שכן היא קשה גם לנו לעכל. כן חשוב שתקפידו אתם להיות המתווכים של ילדיכם. אמרו אמת אך מותאמת לגילם. אמרו שאתם תמיד שם עבורם ושאתם בטוחים שהיה בסדר. למה? כי זה מה שהם צריכים לשמוע מכם. האנשים שהם הכי סומכים עליהם".