להכניס לבית אדם זר שיטפל בילדים זו אף פעם לא משימה קלה, אבל גם כזו שאי אפשר להימנע ממנה. בפועל, כל הורה זקוק לעזרה מדי פעם - בין אם זה כדי לצאת לדייט זוגי בערב או לשעות הצהריים כשהילדים חוזרים מהגן ובית הספר - ואם הסבתא לא פנויה, פונים לבייביסיטר. אבל איפה לעזאזל מוצאים אחת כזאת, ולא סתם אחת, אלא מישהי שתטפל בילדים שלכם בצורה הכי טובה שיש? שתי אמהות, בייביסטר מנוסה ומדריכת הורים מעניקות טיפים למציאת השמרטפית המושלמת.
אחריות
"אתמול בלילה הגיעה בייביסיטר בת 14 שנרדמה בספה, וזה עיצבן אותי", אומרת נטלי פריינטה, בת 31, אמא של ליה, בת שנה וחצי. "פחדתי שליה תתעורר ולא ישמעו אותה. לכן, אני בדרך כלל מעדיפה מישהי מגיל 19 ומעלה". היא מדגישה, שמבחינתה, הגורמים החשובים ביותר בבחירת בייביסיטר הם שתהיה "אחראית, בעלת חיבור טוב לילדים, אמינה ונעימת הליכות".
שרון שנצר, 38, אדריכלית ממבשרת ציון ואם לשלושה ילדים (7,4,1.5), מתייחסת אף היא לעניין האחריות והגיל: "חשוב לי שתהיה מעל גיל 15, תקשיב להדרכה שלנו בהתחלה, תצליח להתמודד עם מצבים ותתקשר רק במקרה חירום. כמו כן, שתדע לזרום עם נהלי הבית ולא תפחד מהכלב".
המלצות
את הבייביסיטר שהיא מזמינה, בוחרת פריינטה בקפידה דרך המלצה של חברים או משפחה ולא דרך האינטרנט. לדבריה, רק על המלצות כאלו היא מרגישה שהיא יכולה לסמוך באמת. "כל החברות ממליצות אחת לשנייה. בסלולרי שלי יש מלא מספרי טלפון של בייביסיטריות. כשבתי תגדל אבחר במישהי קבועה. עכשיו היא פחות מבינה אז אני מרשה לעצמי".
כמוה, גם שנצר סומכת אך ורק על המלצות. "אני בוחרת בייביסיטרים רק על פי המלצות והמעגל שלי הוא של השכונה בה אני מתגוררת, החל מאחים של ילדים בבית הספר ועד פארק הכלבים השכונתי".
חביבה על הילדים
גורם נוסף ולא פחות חשוב עבור הורים רבים בבחירת בייביסיטר הוא היכולת שלה להתחבר לילדים. "חשוב לי לראות שליה מסכימה ללכת אליה, לשחק איתה", אומרת פריינטה. "בדרך כלל גם אקח מישהי שמכירה את הילדים של החברה שהמליצה לי עליה מספיק זמן". שנצר מוסיפה: "חשוב שהבייביסיטר תפעיל את הילדים ותשחק איתם. הייתה לנו פעם מישהי שרק שיחקה באייפון במשך שעה וזה לא בא בחשבון".
ראיון אישי
לטענת ניצה ארם, מדריכת הורים ומנהלת מרכז לייעוץ התפתחותי לגיל הרך בשם "ניצנים" , על ההורים לערוך ראיון אישי לבייביסיטר בנוכחות הילד ובשיתופו, בין אם מדובר בנער או נערה שקיבלו עליה המלצה, קרובת משפחה רחוקה או מישהי זרה. "אל תתביישו לערוך ראיון כי יכול להיות שלמי שהמליץ על הבייביסיטר יש קריטריונים אחרים משלכם. יש לשים לב למספר דברים: הופעה חיצונית, צורת הדיבור, התנהלות ושפת הגוף. תשאלו אותה שאלה פתוחה, כמו 'ספרי לי על עצמך', כדי לוודא שהיא משדרת ביטחון. תבחנו שהסיפור מתאים לגילה ותבינו את הרקע המשפחתי שלה".
טובי עינב, 25, סטודנטית למדעי ההתנהגות מרעננה, העוסקת בטיפול בילדים כ-7 שנים, מסכימה: "צריך לראות שלבייביסיטר יש יחס טוב עם הילדים, מישהי שאפשר לסמוך עליה ואחת שמשדרת ביטחון". במקרה של נערה זרה, ארם מייעצת להתקין מצלמות לפחות בשלב הראשון.
גבולות לילדים
"חשוב שהבייביסיטר תדע להציב גבולות לילדים, כך שילכו לישון בשעה מסוימת, לא ירביצו אחד לשני ולא יתייחסו בזלזול למטפלת", אומרת עינב. "כשאחד הילדים מדבר אליי בצורה לא יפה, למשל, אני אומרת לו שלא נעים לי לשמוע את המילה הזאת. אם הם מרביצים אחד לשני, אני לא צועקת אבל מרימה את הקול מעט כדי שיבינו שאסור לעשות את זה".
כדי שההורה יוכל לעמוד על הניסיון של הבייביסיטר ועל אופייה, ארם ממליצה להכין סיטואציות לדוגמא עבור הראיון בהתאם לגיל הילד, מה שיעיד על הידע שלה בשלבים ההתפתחותיים של הילד.
ומה חשוב לבייביסיטר? בעיקר פרגון
גם אם השגתם בייביסיטר מהמלצות של חברים וגם אם דרך האינטרנט, חשוב שהורים לא יסתפקו במה שיש ויוסיפו לחפש עד שיהיו מרוצים. אולם, מרגע מציאת הבייביסיטר חשוב לפרגן לה או לו כספית ומילולית. "לפעמים יש הרגשה שהתשלום לא תואם את מידת המאמץ וההשקעה שלי ואינני זוכה להערכה מילולית", אומרת עינב. "כשאהיה אמא בעתיד, אנסה להיות כמה שיותר נחמדה לבייביסיטר ואתן לה מילה טובה אם היא עובדת טוב".