הורות דורשת משאבים רבים מאיתנו, אך אחד הגדולים והלא צפויים בהם היא היצירתיות. על מנת לעבור יום סביר שאינו רצוף התקלויות ומשברים יעשו הורים פליקפלאקים מחשבתיים שונים ומשונים. על פי סקר בריטי חדש, תשעים אחוזים מההורים מודים בכך שהם משתמשים בשקרים קטנים וסיפורים דמיוניים בכל יום ויום של גידול ילדים, ושבאמתחתם רשימה ארוכה של מעשיות שהם מספרים לילדיהם באופן קבוע. מ'הצעצוע עייף, הוא צריך קצת לנוח' ועד לפיית השיניים, הרשימה ארוכה, מורכבת ומאוד יצירתית.
יש לך נסיכה בבטן שרוצה ירקות
במסגרת הסקר, שנערך על ידי חברת וורברטונס הבריטית, נסקרו אלפיים הורים לילדים ונשמעו מאות סיפורים ומעשיות. הסיפור על פיית השיניים עודנו הפופולרי ביותר, ו-38 אחוזים מהאמהות והאבות עדיין משתמשים בו כשמגיעה עת נשירת שיני החלב. הורים רבים מעניקים לירקות שמות יותר מלהיבים על מנת לנסות למכור אותם לילדיהן, ו-21 אחוזים מכנים את פרחי הברוקולי 'עצים'. 16 אחוזים יזייפו שיחות טלפון מהמורה על מנת לדרבן את הילד להכין את שיעורי הבית. 35 אחוזים מההורים מחביאים ירקות בתוך מאכלים על מנת שהילדים לא ידעו, ועדיין יאכלו, שליש מההורים מאייתים אחד לשני מילים שאינם מעוניינים שהילד יבין, ו-14 אחוזים מההורים מכוונים את השעון מעט קדימה על מנת לגרום לילדיהם לצאת מהמיטה יותר מהר בבוקר ולתוך המיטה בערב.
לצד הפופולרים, נשמעו בסקר לא מעט שקרים ומעשיות משעשעים ביותר, ביניהם:
- האוטו-גלידה משמיע את המנגינה הזאת כדי שידעו שנגמרה כל הגלידה.
- יש לך נסיכה בבטן שמוכנה לאכול רק ירקות.
- יש דרקון תינוק במייבש הידיים שצריך להתאמן ביריקת אש על הידיים שלך.
- אתה תישטף לביוב אם לא תצא מהאמבטיה.
- אכילת אוכל ירוק תהפוך אותך לגיבור על. כצפוי.
על פי הסקר, כ-45 אחוז מההורים מאמינים שהשקרים וההמצאות הינם חלק אינטגרלי מהורות מודרנית, אך מרבית הטריקים והשטיקים שייכים לאמהות. למרבית האמהות יש תשעה טריקים שגורים שהן שולפות באופן תדיר, לעומת חמישה טריקים של אבות. 58 אחוזים מההורים מאמינים שדרך זו משפרת את התנהגות הילדים, 56 אחוז מדווחים שהשקרים גורמים לילדיהם לאכול מזון בריא יותר, 39 אחוזים מאמינים שהשקרים הלבנים והמעשיות מפתחים את דמיון הילדים, ו-38 אחוז מאמינים שכך משתפרת הבריאות הכללית והרגשית של הילדים.
"הילדים יגלו את השקרים הללו"
"דעתי המקצועית היא שעל רוב השקרים האלה אפשר לוותר", אומרת עדית רונן-סתר. מטפלת משפחתית, יועצת חינוכית ומדריכת הורים. "השקרים הקטנים יוצרים לבסוף תחושת אי אמון. האח הגדול, שיודע את האמת הופך לשותף לשקר ולומד לשקר, והילד הקט לומד מהר מאוד שמה שנאמר לו לא הגיוני. דעתי המקצועית, וגם כאם, היא לא לשקר. כשרוצים שהילד ישטוף ידיים, במקום לספר לו מעשיות צריך לומר את האמת. להעניק לו את ההסבר המלא ולא רק לומר ש'צריך'. האמת עצמה ממש מספקת. אם לנו קשה להציב גבולות עם אוטו-גלידה למשל, הבעיה היא אצלנו. הילדים יגלו את השקרים שלנו מהר, מהר מאוד חבר יספר להם את האמת.
"השימוש בשקרים הוא טעות ביסודה של הורות. גם אם רוצים להכניס יותר ירקות לתזונת הילדים, עדיף להסביר למה צריך כל ירק, ולכבד את זה שהילד יאהב בהתחלה רק שלושה ירקות ואולי בהמשך עוד. במקום שיהיה ילד שבורר את הבולונז ומפריד עם מזלג, כדאי להצמד למציאות: צריך את העגבניה בשביל הויטמינים, את הפלפל בשביל הברזל, ככה אנו מעשירים אותם גם בידע. השקרים שאותנו מבדרים, הורסים משהו ביחסים עם הילדים, והדבר היחיד שאפשר לעשות כדי לטפח קשר טוב הוא להיות אמיתיים, מגיל אפס".