מחר תיפתח שנת הלימודים וכ-2.13 מיליון תלמידים יחזרו לספסל הלימודים ולגנים. לאחר הסערה סביב ההחלטה האם יתבצע חיסון נגד נגיף הפוליו לתלמידי כיתות א'-ג' בבתי הספר, הודיע משרד הבריאות שלא ירחיב את מתן חיסוני הפוליו בבתי הספר בשל הסמיכות לתקופת החגים. למרות ההחלטה, ההורים נשארו לחוצים ומודאגים כיצד יוכלו לשלוח את ילדיהם לבתי הספר והגנים. אז מה ניתן לעשות כדי לשלוח את הילדים בבטחה לבתי הספר והגנים? ד"ר מיקי שטיין, רופא ילדים בשירותי בריאות כללית בחיפה ובקריית אתא מספק את התשובות.
האם ההורים חייבים לחסן נגד נגיף הפוליו את ילדיהם לפני פתיחת שנת הלימודים?
"אני ממליץ בצורה גורפת לחסן, אך הורה שטרם חיסן יכול לשלוח את ילדיו לביה"ס ולגנים ללא חשש וידאג לחסן אותם בהקדם".
האם ישנה סכנה שילדים שלא חוסנו ישבו באתה כיתה עם ילדים שחוסנו?
"אין סכנה, משום שהווירוס עובר בצואה ובגלל בעיות היגיינה של ילדים (שאינם מקפידים על רחצת ידיים יסודית לאחר השימוש בשירותים). כך למשל, אם ילד שלא שטף ידיים לאחר השימוש בשירותים יגע בידו של ילד אחר ויכניס את היד לפה אז קיים החשש כי ידבק, אך האפשרות הזו קלושה. לכן, במשרד הבריאות פרסמו הנחיות היגיינה מפורטות להורים ולתלמידים".
למי מומלץ לא להגיע לבתי הספר?
"ילדים בעלי דיכוי חיסוני. כלומר, ילדים שמקבלים תרופות שמדכאות את מערכת החיסון. ילדים בקבוצה זו יצטרכו להישאר בבית עד שישה שבועות לאחר תום מבצע החיסון. לא מדובר בילדים בריאים שחולים לעיתים קרובות, אלא בילדים חולים מאוד והם במעקב צמוד במרפאות".
מדוע לילדים בעלי דיכוי חיסוני מומלץ להישאר בבית עד 6 שבועות מתום מבצע החיסון?
"הילדים המחוסנים יפסיקו להפריש את הווירוס תוך 6 שבועות, ולכן, כדי למנוע הדבקה של ילדים עם מערכת חיסון חלשה עליהם להישאר בבית פרק זמן זה".
במידה והווירוס נעלם רק לאחר 6 שבועות מדוע ילדים שחוסנו לא מסכנים ילדים שלא חוסנו?
"הסיכון להדבקה בין ילדים בווירוס החי-מוחלש קיימת אך קטנה אם מקפידים על היגיינה לאחר השימוש בשירותים. כמו כן ילדים שחוסנו בווירוס המומת מחוסנים ואינם יכולים לחלות במחלת הפוליו".
האם ההחלטה של משרד החינוך לשלוח ילדים שלא חוסנו למוסדות החינוך נכונה?
"הורים שמתנגדים בתוקף לחיסונים ולא חיסנו את ילדיהם מעולם מסכנים את הסביבה הקרובה, אך זוהי מדינה חופשית וכולם רשאים להגיע לבית הספר. לעומת זאת, ילדים שלא קיבלו את החיסון במבצע 'שתי טיפות' הנוכחי אך חוסנו בחיסון הפוליו בגיל חודשיים בטיפת חלב אינם מסכנים את הסביבה. אין חשש שילדים אלו יחלו במחלה אלא קיים חשש שיהיו נשאים וימשיכו להפיץ את הווירוס לילדים הסובלים מרמת חיסוניות נמוכה (וכעת נשארים בבית) ולכן יש למהר להתחסן".
האם הורים מודאגים פנו אליך בשאלה האם לא לשלוח את הילדים לבתי הספר?
"הורים רבים פנו אליי לא בגלל החשש לשלוח את ילדיהם למוסדות החינוך. בעיקרון אני ממליץ לשלוח אותם למסגרת ללא חשש, אלא אם מדובר בהורים לילדים החולים במחלות קשות. כאשר יש ירידה בפעילות של המערכת החיסונית אז מומלץ להתייעץ עם הרופא המקצועי שיחליט האם לשלוח את הילד לגן או לביה"ס".
האם קיים חדר מצב במשרד הבריאות בשביל שאלות ההורים?
"אתר משרד הבריאות מציע מענה להורים ויש בו פירוט רב על כל נושא הפוליו".
שטיין מדגיש כי החיסון החי מוחלש שניתן כעת בטיפות חלב הינו אותו חיסון שניתן עד שנת 2004, למעט הוצאת אחד הזנים של וירוס הפוליו, כלומר לא מדובר בחיסון חדש. בנוסף הוא מדגיש שלא נרשם אף מקרה של סיבוך חמור מהחיסון החי-מוחלש.
משרד הבריאות מעריך כי כ-400 ילדים לא יוכלו להגיע מחר לבתי הספר והגנים. לטענתם, רובם לא היו יכולים להגיע בכל מקרה מפני סכנה לזיהומים אחרים אשר מסוכנים בהרבה מהחיסון נגד פוליו. בנוסף, מדגישים במשרד הבריאות כי "העברת נגיף הפוליו הפראי מילד אחד לאחר מסוכנת באופן משמעותי הרבה יותר מכל חיסון. המחלה איננה עוברת באוויר ולכן אין מניעה שילדים מחוסנים ולא מחוסנים ישבו יחד".
"אין נייר טואלט בשירותים בגלל מעשי ונדליזם"
בתוך כך, נשאלת השאלה האם בתי הספר מקפידים על כללי היגיינה לפי הנחיות משרד הבריאות כדי למנוע העברת מחלות, ובראשן הווירוס המדובר כעת - פוליו. אם ל-4 ילדים מהמרכז מספרת כי כבר הייתה עדה לכללי היגיינה נחותים בשירותי בית הספר של ילדיה. "בעבר, כששלחתי את ילדיי לראשונה לבית הספר, גיליתי שאין נייר טואלט בשירותים", אמרה. לדבריה, בית הספר טען שזה כך בשל מעשי ונדליזם שמתרחשים על ידי הילדים.
האם פעלה לשינוי המצב ומאמינה שבזכות התערבות ההורים לקראת פתיחת שנת הלימודים השירותים יהיו נקיים והגייניים מספיק לשימוש התלמידים. לטענתה יש פער מאוד גדול בהקפדה על הניקיון בין הגנים ובתי ספר בעיר. "על מנת שבית הספר והשירותים יהיו נקיים יש צורך בכמה מנקות, אך העירייה מקצה מספר שעות מוגבל לניקיון. מדובר על מנקה אחת בלבד ל-500 תלמידים, אז איך זה יכול להספיק?".
בעקבות מבצע חיסון הפוליו, שם משרד החינוך דגש על הכשרת תנאי היגיינה נאותים במוסדות החינוך השנה. בתי הספר ברחבי הארץ שלחו מכתב להורים לקראת השנה החדשה בו הוסבר להם כיצד מומלץ לשמור על ההיגיינה והניקיון. כמו כן, משרד החינוך הנחה את בתי הסיפור לדאוג לניקיון מוגבר תוך דרישה למים זורמים וסבון בכל תאי השירותים.