זמן מסכים לא מוגבל ולא מפוקח, חוסר בגבולות, שיעממום ושוטטות – הקיץ החל ואיתו אנו מזהים עליה בפגיעות המיניות, כמו בשאר מרכיבי הסיכון אצל ילדים ונוער. בשבוע שעבר פורסם הסדר הטיעון עם בן ה-15 מתל אביב שחשוד בפגיעה מינית ב-6 תלמידות, ורק לפני חודש פורסמה פרשה בה חשוד בן 17 בפגיעה מינית בילד בן 12 דרך הרשת. הקיץ הינו שיא הבערה של סיר הלחץ בקרב צעירים, כשמה שיכול להראות כמשחק תמים – הוא בעצם פגיעה ממשית.

אין פרופיל אחיד ל"מטריד"

היום אנו מבינים שילדים ונוער יכולים לא רק להיפגע מינית, אלא גם לפגוע. תמיד שואלים אותי 'מי אלו שפוגעים מינית', האם יש להם איזשהו פרופיל אחיד? אז זהו שלא. קל לנו כחברה לעצב דמות של 'רשע' שפוגע ורחוק מאיתנו וממי שאנחנו - אך אין פרופיל אחד לנערים פוגעים מינית. ילדים ונוער פוגעים בכל הגילאים, דתיים וחילוניים, מכל המוצא והמגזרים, מהמרכז ומהפריפריה, ואפילו בנים ובנות. ככל שהמודעות עולה והיכולת להכיר בתופעה גוברת, נוכל להסתכל ולהבין שזה קרוב אלינו, כי והנער או הילד הפוגע יכול לגדול גם ממש כאן אצלנו, מעבר לדלת של השכן. לעומת זאת, אני מטפלת כבר 13 שנה בקטינים וקטינות שפגעו מינית ויכולה להגיד שמה שכן משותף לרבים מהם – זה שמרביתם, בסיום התהליך מעידים כי כשפגעו בפעם הראשונה, גם אם נתפסו, לא קיבלו מענה, לא טיפולי ואפילו לא חינוכי משמעתי. אנשי חינוך וטיפול בעצמם, לא תמיד יודעים כיצד להגיב למקרה של התנהגות מינית לא מותאמת, ולפעמים אפילו לא לזהות או לראות אותה. אז, אותו ילד עלול לקבל את המסר שמה שקרה, לא כל כך נורא. בהמשך הפגיעה כבר תהיה חמורה יותר, אלימה יותר ומניפולטיבית יותר.

אנו נמצאים בתקופה בה החשיפה לתכנים מיניים לא מותאמים היא חסרת גבולות, ונוגעת כמעט בכל בית, נורמטיבי ככל שיהיה. היא גם מתחילה בגילאים צעירים מאוד, כשמדובר על חשיפה ראשונה לפורנו בכיתה ב'. אנו רואים גם מחקרים המעידים כי לפחות מחצית מעברייני המין המבוגרים החלו לתקוף בהיותם ילדים או נערים - ויש לנו את האפשרות לטפל בגיל צעיר, לתת גלגל הצלה לילד כשהוא עדיין בונה ומבסס את האישיות שלו ובכך למנוע את ההתנהגות הפוגענית. ככל שמטפלים בפוגעים מינית מוקדם יותר, האפשרות למנוע פגיעות נוספות בעתיד גוברת.

את הטיפול בילדים ונוער פוגעים מינית, המתבצע על ידי אנשי מקצוע מומחים שהוכשרו לכך, יש להתחיל משלב האבחון. חשוב מאוד לאבחן את הנער, להסתכל לו בעיניים ולהבין את צרכיו, את המניע שהוביל אותו לפגוע ולמעשה להבין את הבחירה בפגיעה באחר דווקא דרך אלימות מינית. זוהי רק ההתחלה של תהליך טיפול ארוך ומעמיק. לצד זאת, חשובה מאוד העבודה עם המשפחה והבנה שזהו עולמו. לאחר האבחון מספקים לילד ולנער את המענה הטיפולי המותאם והטוב ביותר עבורו ועבור משפחתו. היום,  אנחנו גם יודעים להגיד שאותם ילדים ונערים הם לא סוטים, ולא חולים – אלא ילדים ונוער שבחרו לפגוע. עלינו לטפל בבחירה שלהם לפגוע וללמד אותם לבחור אחרת בפעם הבאה.

הדס דולב (צילום: באדיבות המצולמת)
צילום: באדיבות המצולמת

לרוב, יותר קל לנו לחשוב שקרה משהו לילדים שלנו, מאשר שעשו משהו רע וכך, פעמים רבות אנו מוצאים את עצמנו לא שואלים את השאלות הנכונות. יצירת שיח פתוח על מיניות מאפשרת לילד פוגע וגם נפגע להרגיש בנוח לשתף. אז מה עושים? מה ניתן לעשות כהורים?

  1. היו קשובים. צרו שיח פתוח, שאלו את הילד איך הוא מתמודד עם סיטואציות שגורמות לו להרגיש לא נעים, האם הוא מרגיש לפעמים שהוא מנצל את כוחו וגורם לאחרים להרגיש לא בנוח, ותחושה שהוא פועל לספק את עצמו גם אם זה פוגע באחרים.

  2. אל תפחדו. אל תיבהלו או תפחדו לשמוע את הדברים שאנחנו לא רוצים לשמוע, שאלו את הילדים איך הם מתבטאים כלפי גוף של אחר. הקפידו להבהיר לילד שגם אם עשה משהו רע, אין מה להתבייש לספר.

  3. בקשו עזרה. אם אתם מגלים, או עולה חשש כי הילד היה שותף לפגיעה מינית או חציית הגבול, פנו לעזרה. רק כך, תוכלו לפעול על מנת למנוע את הפעם הבאה, את הפעמים הבאות. עלם, העמותה לנוער בסיכון, מפעילה מרכזי טיפול שפועלים תחת משרד הרווחה וייעודים לטיפול בפגיעות מיניות בקרב ילדים ונוער ומשפחותיהם ברחבי הארץ. המרכזים מעניקים טיפול לילדים ונוער נפגעי פגיעות מיניות ובעלי התנהגות מינית לא מותאמת ופוגענית.

בכל יום אני מטפלת ופוגשת בילדים ונוער פוגעים מינית. בכל יום אני נחשפת לעולמות קשים לעיכול והבנה, אבל בכל יום מחדש אני מבינה שרק אם נטפל בהם, נוכל לעזור להם ולנו כחברה. המטרה היא למנוע את הפגיעה הבאה.

הכותבת היא מנהלת במטה תחום פגיעות מיניות ואחראית על הטיפול בילדים ונוער פוגעים מינית בעלם, העמותה לנוער במצבי סיכון.