הדיירים: זוג בשנות החמישים.
הדירה: ממוקמת במרכז תל אביב, באחד הרחובות הסמוכים לבית החולים איכילוב. גודלה הוא 85 מ"ר, והיא כוללת חדר שינה וחלל פתוח שבו הסלון, המטבח, ופינת האוכל. הדירה ממוקמת בבניין ישן והיא לא שופצה מאז שנבנה.
החזון: הזוג נישא בנישואים שניים, ולאחר שהילדים עזבו את הקן החליטו לחזור ולגור בתל אביב באותה הדירה בה נולד וגדל הבעל (דירת הוריו). הרעיון היה לייצר דירת צעירים, שתראה כמו לופט מרווח ופתוח, עם מינימום חדרי שינה ומקסימום נוחות לדיירי הבית. סגנון העיצוב הוא מודרני, נקי ומינימלי.
בדירה יש שני קירות בלבד שמחופים בלבני סיליקט לבנים. שאר המחיצות עשויות פרופיל בלגי וזכוכית. המראה הזה משדר קלילות בחלל ויכולת להרגיש את כל הבית מכל מקום בו נמצאים, ממש כמו תפיסה של לופט. למרות שחדר השינה מופרד, המחיצה שלו עשויה זכוכית וניתן לפתוח אותו בלי כל מאמץ לחלל המרכזי.
היה לנו חשוב לשמר את קיר ה"משרביה" החיצוני המקורי של הבניין. כיסינו אותו בזכוכית חלבית שמאפשרת להנות ממשחקי האור הנכנסים דרך הפתחים המלבניים של הקיר לתוך הבית.
משך השיפוץ: כשלושה חודשים.
עלות השיפוץ: כ-450,000 שקל. העלות כוללת את כל עבודות השיפוץ, חומרי גמר, ריהוט, אביזרי חשמל ותאורה, מטבח חדש, וכמובן, תשתיות חדשות.
אי בצבע ירוק
הדירה המקורית כללה חדר שינה וחדר מגורים, מבואת כניסה, חדר רחצה, מטבח ושלוש מרפסות. הרסנו את פנים הדירה כליל, המרפסות סופחו לחלל המרכזי, ולאחר שקיבלנו חלל אחד גדול הקצנו איזור אחד לחדר השינה ושאר הפונקציות ממוקמות בחלל אחד פתוח. חדר הרחצה הועבר למיקום חדש סמוך לחדר השינה. האלמנט המקורי היחידי שנשאר הינו קיר ה"משרביה" החזיתי ששימרנו והכנסנו לתוך הדירה על ידי חיפוי הקיר בזכוכית חלבית שמאפשרת ליהנות ממנו גם מפנים הדירה.
החלל המרכזי כולל את הסלון, המטבח, פינת העבודה ופינת האוכל. בעבר בחלל היו חדר השינה וחדרי השירות של הבית (מקלחת, שירותים ומרפסת שרות) ומרפסת החזית. למעשה, הרסנו את כל התוכן וארגנו חלל מרכזי, גדול ומרווח, כמעין לופט בו יכולים בני הזוג ליהנות ממרחב מקסימלי.
המטבח: עמוד מרכזי בו נמצא צינור הביוב של הבניין יורד באיזור המטבח. צבענו אותו בלבן ותלינו עלי מדפים לבנים מפח, שבו יכולים הדיירים להציב חפצים אהובים.
בגלל שהחלל גדול ופתוח ייצרנו מטבח עם אי מרכזי שבו ממוקמים הכיור, הכיריים ואיזור הישיבה. בגב המטבח ממוקמים רק ארונות שירות והמקרר. בחרנו צבע ירוק לאי כדי להנכיס קצת צבע.
הסלון: בין הסלון לחדר השינה בנינו קיר שבמרכזו לבני סיליקט ובצידיו זכוכית. הדבר יוצר מראה של קיר עצמאי בחלל, ותפיסה זו חזרה על עצמה בכל קיר שנבנה בבית.
קיר המשרביה מחופה בזכוכית חלבית ותריסים ונציאניים מסייעים בוויסות האור הנכנס. את הריהוט הביאו איתם הדיירים מהבית הקודם. עמוד שנשאר מהדירה המקורית חיפינו ביחידת נגרות בגוון ירוק שמכתבת עם האי במטבח ומתחתיה מזנון שעוצב בסגנון נקי.
פינת העבודה: סמוכה למטבח ונמצאת למעשה בתוך ארון סגור עם דלתות המסתירות אותה. על הארון נחרטו שמות של הוגי דעות, סופרים ומשוררים אהובים על בני הזוג.
שתי כניסות לחדר הרחצה
חדר השינה: ממוקם כעת היכן שהיה קודם הסלון. גם בו לא נותר דבר מלבד קיר המשרביה החיצוני. כדי שנוכל לבנות ארון בגדים גדול בחדר, מיקמנו את הטלוויזיה במתקן תקרתי שיורד בלחיצת שלט. גב המיטה מתחבר לקיר הלבנים.
חדר הרחצה: ממוקם אף הוא באיזור בו היה בעבר חדר המגורים. יש לו שני פתחים: אחד מחדר השינה והשני מהחלל הציבורי. ניצלנו את הפטיו הקיים בבניין כדי ליצור לו פתח אוורור רחב. רצפת האבן הטבעית שיש בשאר הבית נכנסת גם לחלל הזה, מלבד המקלחון שבו יש רצפת עץ.
פינת האוכל: החלל מופרד באופן ויזואלי על ידי קיר לבני סיליקט שממשיכות פנימה לתוך המקלחון. הריהוט המודרני כולל שולחן מנירוסטה וזכוכית, וכיסאות מפסלקטיק ונירוסטה.
דבר המעצב: מהרגע הראשון נוצר ביני ובין הדיירים קליק חזק. סיפור חזרתם לתל אביב כדי לייצר לעצמם בית חדש בגיל הנכון, בלי הילדים ועם רצון לחוויה חדשה, היה מרכז הוויית העיצוב.
שיתוף הפעולה היה מושלם. סוג כזה של תכנון לזוג מבוגר לא היה ברור מאליו והרים הרבה גבות מצד מכרי המשפחה. כולם שאלו כמה חדרים בבית? ואנחנו היינו צריכים לעמוד על כך שמדובר בדבר נכון לתכנן חלל אחד גדול ונעים שבו יוכלו בני הזוג ליהנות כאילו הם גרים בדירת נופש בחו"ל.
לא יכולתי לבקש יותר, האתגר היה מקסים, ומבחינתי התוצאה נכונה.
טיפ: לפני שבונים קיר צריך לבדוק מה המשמעות של אותה מחיצה, איך היא נראית ומה הפונקציה שלה בחלל. קיר מייצר חלל וניתן לייצר קירות באלף צורות ולא רק מגבס.
פריט אהוב: כאדריכל שמתכנן מבני מגורים ועוסק גם בשימור מבנים בתל אביב, היווה קיר המשרביה השראה גדולה עבורי בתכנון. במקום לכסות אותו בגבס ולהעלימו, החלטנו לחפות אותו בזכוכית חלבית המאפשרת לאור להיכנס דרכו ולמעשה חושפת את צורת המשרביה מתוך הדירה.
פרגון לאיש מקצוע: קבלן השיפוצים, אלברט דוידה. הוא קבלן בחסד עליון, אמין, יסודי ומדוייק. זה הקבלן היחידי שלעבוד איתו זה להרגיש שיש לך בעל מקצוע שהוא גם מנהל עבודה, גם מפקח בנייה ואפילו אדריכל. אדם ששם לב לכל פרט ופרט רגע לפני שהוא מתחיל לבצע אותו וזה אומר הכל.
המעצב: דרור רימוק | אדריכל, טלפון: 052-4327833.
מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו?כתבו לנו