שאלת מספר החדרים בדירה היא כנראה אחת השאלות הראשונות שמעסיקות כל מי שרוצה לרכוש בית. בשטח מתברר, שהתשובה לשאלה הזאת נתונה ללא מעט פרשנויות, ולעיתים, אפילו לעיוותים מצד מוכרי הדירות.
מפניות שהגיעו ל"תכנית חיסכון" עולה כי פרסומים של דירות רבות שמוצעות למכירה מיד שנייה מבטיחים מספר חדרים גבוה מזה שקיים באמת.
"התופעה נפוצה מאוד", אומר ארז כהן, שמאי מקרקעין. "בעלי דירות רוצים לקבל מחיר גבוה ככל האפשר ולכן יחלקו את הדירה ליותר חלוקות משנה".
מהו גודלו של חדר תקני?
לא מעט ישראלים מעוניינים לרכוש דירה עם מספר חדרים מסוים אבל לא יודעים מהי ההגדרה של חדר. המוכרים מהצד השני מעוניינים להציע כמה שיותר חדרים כדי שיוכלו לדרוש מחיר גבוה יותר, וכך כל מרפסת צדדית שנסגרת ומסדרון עם דלת הזזה זוכים להגדרה של חדר או חצי חדר. אבל למרות כל הבלגן, לחלוקת דירה יש הגדרות ברורות:
שטח חדר תקני נע בין 10 ל-12 מ"ר, הרוחב המינימלי הוא 2.6 מטרים ובכל חדר חייבים להיות חלון וכניסה נפרדת.
הדבר תקף גם לגבי חצי חדר שבו רק המידות שונות: כ-8 מ"ר.
כלל אצבע נוסף קובע כי שטח תקין של דירה נקבע באמצעות הכפלה של מספר החדרים ב-25 מ"ר. לפיכך, שטחה של דירת שלושה חדרים יעמוד לכל הפחות על 75 מ"ר ודירת ארבעה חדרים תהיה בשטח של לפחות 100 מ"ר. ההגדרה הזאת משפיעה על המחיר, כמובן.
את התכניות המקוריות של הנכס ניתן לקבל במחלקות ההנדסה של הרשויות המקומיות. אפשרות נוספת היא לפנות לאיש מקצוע כמו שמאי או אדריכל שיראה את הדירה במו עיניו, רק שזה כרוך גם בהוצאה כספית. בכל מקרה, אל תוותרו על בדיקה מדוקדקת של הנכס כשמחירי הנדל"ן גבוהים ממילא ולכל גורם יש השפעה על הכיס שלכם.