אחת הסיבות המרכזיות לניהול חיים ירוקים יותר, המתחשבים בסביבה, היא הילדים שלנו. זה העולם שאנו משאירים להם, ומה יותר חשוב לנו מהם? אבל, כמו שאומרים, ׳תן לאדם דג והשבעת אותו ליום אחד. למד אותו לדוג והשבעת אותו לכל החיים׳. התפקיד שלנו הוא גם, ולא פחות חשוב, להנחיל בהם את עקרונות הקיימות מגיל קטן, כך שזה יהיה בדמם, והם יוכלו ללמד גם את ילדיהם בתורם לשמור על הסביבה.
הנה מספר דרכים בהן אפשר להכניס את הקיימות לבית וגם ללבם של הילדים: כי אפשר גם ללמוד מילדים הרבה על נושא הקיימות, וגם - זו דרך נפלאה לפעילות משותפת משפחתית.
1. מדברים על קיימות
המילה הזו, קיימות, זרה לרבים מאתנו, למרות שאנו נתקלים בה שוב ושוב. דווקא לילדים שלנו המילה לא כל כך זרה - הם נתקלים בה בגנים ובבית הספר אבל גם, לא תמיד מודעים למשמעות המלאה של המילה קיימות. הם כן מבינים מה זה עץ, ולמה הוא חשוב לאוויר שאנו נושמים, הם מבינים מה זה זבל, וכיצד חלק מהדברים שאנחנו זורקים מזהמים את הסביבה לאלפי שנים.
ילדים מבינים קיימות באופן אינטואיטיבי. כשמדברים עם ילדים על קיימות, כדאי להעביר זאת באמצעות סיפורים ממחישים ומשימות משפחתיות ולדבוק בחיובי. חשוב להדגיש שכולנו דיירים פה על כדור הארץ הזה, ממש כמו בבית שבו אנו חיים, וחשוב שנתנהג אליו יפה ונשמור עליו. לימוד מוטמע אצל הילדים דרך פעולה ודרך הנאה. חייבים ללמד אותם מתוך דוגמה אישית, ולא באופן תיאורטי - ככל שאנחנו ננהל אורח חיים קיימותי, כך גם ילדנו.
לא מזמן מחקר מצא כי ילדים של מעשנים נוטים לעשן פי ארבעה מאלה שהוריהם לא מעשנים - מה שמדגיש את חשיבות ההורים כמודל לחיקוי. ילדים מאוד נוטים להתחבר לנושא מכיוון החיות, ואפשר להראות להם סרטים כמו ׳משפחת הקיסרים׳ ו׳עולם נפלא׳. והכי פשוט ואפקטיבי: לצאת לטבע.
כולנו דיירים על כדור הארץ | צילום: Shutterstock2. ממחזרים
אפשר לתת לילדים אחריות בבית, והם אפילו אוהבים את זה. אם נייצר יחד איתם את ׳תחנת המחזור׳ הביתית, ניתן להם להיות אחראים על המיון ונסביר מדוע אנחנו עושים את כל זה, סביר שהם לא יתנו לאף פריט להגיע למקום הלא נכון.
עוד אפשרות לניהול בית קיימותי שהילדים ייהנו להשתתף בה היא הכנת חומרי ניקוי בעצמנו. יש ברשת עשרות מתכונים לחומרי ניקוי מצוינים שאינם רעילים ואינם מזיקים לנו ולסביבה. וזה גם חוסך הרבה כסף. החומרים המרכזיים ברוב המתכונים הללו: סודה לשתייה, חומץ, מיץ לימון ושמנים בריחות שונים. אנשים מכינים את כל סוגי המוצרים, מנוזל ניקוי דרך אבקת כביסה ועד מגבונים לחים.
3. מגדלים
אין כמו לשתול משהו, לטפל בו וליהנות מהפירות שלו כדי להביא את הטבע הביתה. אפשר להתחיל בשתילת גינת תבלינים עם הילדים וליהנות מהם בסלט. הצעד הבא הוא לקחת חלק בגינה קהילתית, שם באמת ניתן לגדל המון דברים נהדרים שיופיעו בהמשך על הצלחת. השרשרת הזו, מהאדמה לצלחת, אולי נשמעת לנו טבעית, אבל סקרים חוזרים ומראים שהילדים של היום לא ממש יודעים איפה צומח המלפפון, ורבים מאמינים שהתוצרת פשוט מגיעה מהסופרמרקט.
4. מתקנים
חשוב להראות ולהסביר לילדים שכאשר משהו מתקלקל, לא נזרוק אותו ונקנה חדש, אלא נתקן. ואם הוא לא בר תיקון, נשתדל למצוא לו שימוש נוסף ונחפש להשיג פריט חדש ממקור אחר: חברים או לוחות יד שניה. גם ניירות, לדוגמה, שהילדים לא מפסיקים להשתמש בהם לציור, חשוב ללמד אותם לנצל משני הצדדים. מהציורים הלא רצויים אפשר להפוך לעטיפות מתנה או להשתמש בהם ליצירה אחרת, כמו עיסת נייר. בעזרת האינטרנט ניתן למצוא עוד מאות פעילויות יצירה נהדרות שמתבססות על הבקבוקים, גלילי הנייר, העיתונים וקרטוני הביצים שאנו משליכים לפח. אפשר גם להכין איתם ביחד מתנות לחברים שלהם ולבני משפחה, במקום לקנות.
5. קונים חכם
לפעמים אין ברירה אלא לקנות חדש, בעיקר כאשר מדובר במתנות לילדים. כאשר בוחרים צעצוע, לדוגמה, או כלי אוכל, נסו להימנע מהפלסטיק הזול והממותג ולרכוש דברים שאולי יקרים יותר בהתחלה, אבל יחזיקו מעמד זמן רב, ויהיו טובים יותר לסביבה. במקום עוד צעצוע פלסטיק מרעיש עם בטריות, קנו משחק עץ איכותי וקלאסי.
6. יוצאים לקמפינג
חופשה בטבע באוהל במקום בחדר במלון תעניק חוויה משפחתית עוצמתית, כזו שתפגיש את הילדים עם הטבע, תחסוך כסף ומשאבים, תקנה ערכים של שמירה על הקיים והתחשבות בסביבה ותראה להם שכולכם יחד בסיפור הזה. גם בחירה בחופשה משפחתית בישראל במקום בחו״ל תחסוך לכם ולכדור הארץ לא מעט משאבים: פחות פליטה, עזרה לכלכלה המקומית, חינוך לאהבת הארץ ושמירה על הקיים, ועוד. בכל טיול או אפילו סתם יציאה למרחב הציבורי, כדאי, גם כלכלית וגם סביבתית, להביא אוכל מהבית במקום לקנות מזון מהיר, יקר ושמגיע באריזות מזהמות. האוכל הביתי תמיד יהיה יותר בריא וטוב לכולם.
7. נוסעים בתחבורה ציבורית או הולכים ברגל לסידורים
הראו לילדים שגם אתם המבוגרים מקפידים ללכת ברגל בתוך העיר לסידורים - וזה ייראה להם טבעי. וככל האפשר ובמידה וניתן, מומלץ לנסוע לעבודה בתחבורה ציבורית. ולא רק לעבודה; בפעם הבאה שאתם יוצאים לטייל או נוסעים לבקר חברים ומשפחה – נסו לעשות זאת למשל ברכבת. מעבר ליתרונות בהיבטי איכות הסביבה והקיימות, ואפילו עלויות, מדובר בחוויה מרגשת עבור הילדים.