קיימות היא לא רק אג'נדה אדוקה של ארגונים ירוקים, אלא תפיסת עולם כוללת שעיקרה שמירה על משאבי הטבע כדי שלמשפחתנו ולדורות הבאים אחרינו תהיה הזדמנות לפחות כמו שלנו לחיות בכדור הארץ. תתפלאו לשמוע, אבל זה מתחיל ממש אצלכם בבית, בפרטים הקטנים ביותר. מחליטים שמתחילים לבדוק את מערכות החשמל והמים בבית, משתמשים בחומרים טבעיים ככל האפשר וממחזרים אשפה, צעצועים וגם רהיטים.
בלי מהפכות ושינויים מרחיקי לכת, תוכלו להפוך את הבית שלכם לירוק, מתחשב ובסופו של יום גם חסכוני ואיכותי יותר. הסוד הוא בגישה – מתכנון הבית ברמת השימוש באנרגיה טבעית ופחות הסתמכות על מוצרי חשמל ועד לניהול משק בית הפועל על פי עקרונות הקיימות.
תכנון בית ירוק
"עם מעט תכנון מוקדם וחשיבה קדימה, יש לא מעט פרטים קטנים שיוכלו להפוך את הבית שלכם לירוק וחסכוני בלי להתאמץ", מגלה נועה לוי-תובל, אדריכלית ומעצבת פנים. "זה מתחיל עוד בתשתיות הבית - איטום ובידוד הבית, אלה אמנם לא אלמנטים אסתטיים חיצונים, אבל זהו למעשה הבסיס שיכול לעשות את השינוי מבחינת צריכת החשמל ונוחות תרמית - נעים יותר לשהות בבית שמצריך פחות שימוש במיזוג. בית עם בידוד יעיל יכול לחסוך המון כסף ומשאבים".
לוי-תובל מוסיפה כי כאשר מתכננים את חדרי הבית, יש לחשוב על כיווני השמש, האור והאוויר. "תאורה טבעית יכולה לחסוך המון כסף והיא מייצרת אור נעים בבית, מצד שני לא כדאי ליצור פתחים גדולים מדי, שלא ייפגע בידוד הבית".
מעל פתחים (חלונות וויטרינות) לכיוון דרום מומלץ לייצר הצללה אופקית, מין מצחייה מעל החלון שבחורף מאפשרת כניסת שמש חורפית ונעימה ובקיץ מונעת כניסה של קרינת שמש ישירה המחממת את הבית.
כאשר בוחרים חלון, חשוב לעשות שימוש בזיגוג כפול מבודד. מחקרים מראים כי זיגוג מבודד משמעותי למניעת כניסת חום אל הבית וחוסך בצורך במיזוג אוויר.
מבחינת חיסכון במים, כדאי לחשוב על אופציה של ניתוב מים מהאמבטיה ממכונת הכביסה ומהכיור להשקיית הגינה. שימוש בדוד שמש יוכל לחסוך בחשמל המיועד לחימום המים.
בגינה בחרו צמחים חסכוניים במים משרד החקלאות פרסם את רשימת 500 הצמחים החסכוניים במים.
עוד אספקט שכדאי לחשוב עליו הוא צביעת הבית – כדי לשמור על הסביבה וגם על המשפחה, כדאי להשתמש בצבעים שאינם פולטים אדים רעילים. "שימוש בצבעים על בסיס מים ומינרליים רלוונטי גם כשמדובר בצביעת רהיטי עץ או צביעת מתכות". חפשו את התו ירוק של מכון התקנים על גבי אריזות חומרי הבנייה.
מטיימר ועד נורות חסכוניות: ניהול נכון של החשמל
"התפתחות הטכנולוגיה מעניקה לנו כלים חדשים להתנהגות חסכונית וירוקה", מספרת לוי-תובל. "לצד הטיימר המוכר לכולנו, שמגדיר את זמן פעילות הדוד, קיימים בקרים ממוחשבים המאפשרים לנו לשלוט בחשמל בבית גם דרך Wi-Fi ולהגדיר בדיוק את השעות שבהן פועלת התאורה, מתי להוריד תריסים ומתי לפתוח, ואף ניתן לקבוע שהתאורה לא תפעל בשעות שבהן יש אור יום". מערכות חשמל חכמות נותנות לנו גם מידע על רמת צריכת החשמל שלנו בחודשים השונים וכך מאפשר בחירת צעדי חיסכון מתאימים.
תאורת פלואורסנט חסכונית הצליחה להיכנס לבתים רבים בישראל בשנים האחרונות – נורות חסכוניות אמנם מעט יקרות מנורות רגילות, אך מדובר בהשקעה נכונה לטווח הרחוק. הן מחזיקות יותר זמן וידידותיות לסביבה.
כיוון נוסף הוא מכשירי החשמל עצמם, בדקו אם המכשירים בביתכם זוללי אנרגיה. מומלץ לקנות מכשירים בעלי דירוג אנרגטי גבוה - ככל שהדירוג גבוה יותר, המכשיר חסכוני בצריכת החשמל. מובן שבמקביל יש לשמור על צריכה מבוקרת של חשמל, זה הרי לא תלוי רק במכשירים אלא גם בנו.
החיסכון יכול להגיע בכל הצורות והסוגיםלמחזר, למחזר, למחזר
חינוך מגיל צעיר לשימוש חוזר במוצרים ישנה את גישת הילדים ללא מאמץ. למשל, להשתמש בצד השני של דפים משומשים עבור ציורי הילדים או לשחק עמם במשחקים עם מוצרים שעברו שימוש חוזר כמו מקלות ארטיק.
לייצר פחות אשפה - להפריד אריזות ולשמור צנצנות זכוכית של ריבה, דבש ורוטב לאחסון חומרים יבשים. אריזות ריקות הן חומר גלם מצוין לעבודות אמנות עם הילדים בבית ובגן.
"מחזור אשפה יכול להיות מובנה גם בעת תכנון המטבח. אפשר להחליט על מגירת פח שהיא כבר מפוצלת מלכתחילה, וכך לייצר מחיצות מחזור אסתטיות במיוחד", מגלה לוי-תובל.
"מחזור אלמנטים של עיצוב הבית הפך למקובל בייחוד בשנים האחרונות. משטיחים סינתטיים עשויים סיבי פלסטיק מעובדים, דרך כורסאות וספות של המשפחה שעברו שדרוג או כאלו שנקנו יד שנייה".
לוי-תובל מסבירה כי לצד הריהוט הממוחזר עומד הרצון להחליף מערכות ריהוט על פי הטרנדים החמים, ומסבירה כי זוהי תפיסה מאוד לא ירוקה. "אם נלך אחרי מגמות עיצוביות ונחליף את הריהוט מדי שנתיים-שלוש, נצרוך יותר ויותר. אם באמת מחליטים ללכת על רהיטים חדשים, כדאי ללכת על משהו קלאסי שילווה את המשפחה לאורך זמן. מובן שקיימת האפשרות להחליף פריטים קטנים, אבל לא את כל מערכת הריהוט". אחרי הכל, הטרנד העכשווי הוא דווקא לשלב ריהוט מחודש, הנותן ניחוח אישי וקלאסי, ולא להחליף ריהוט כל כמה שנים.
הדבר החשוב ביותר במעבר לחיים ירוקים יותר הוא לעשות את הסוויץ' הזה בראש - להבין שכדי לחיות בריא ואיכותי יותר, לא להזיק לסביבה וגם לחסוך בהוצאות, צריך ללמוד לצרוך פחות ונכון יותר, להשתמש במשאבים טבעיים ולמחזר כל מה שניתן.
כך עושים את זהכמה דגשים להפיכת הבית לירוק:
- השתמשו בבמבוק במקום בעץ.
- תכננו את המטבח עם שטח למחזור.
- בחרו ברזים עם חסכמים מובנים.
- בחרו בדודי חשמל חכמים שמחממים מים פי מספר מקלחות נדרש.
- בחרו מוצרי חשמל עם דירוג אנרגטי A.
- התקינו מערכת מונעת אבנית – זה חוסך חשמל לחימום מים ושומר על הצנרת.
- לכו ברגל או סעו באופניים כשאפשר.
רוצים לזכות באופניים חשמליים? ספרו לנו מה הופך אתכם למשפחה ירוקה ואולי תזכו