אישה אחת שהלכה נגד כל הסיכויים ועצות הרופאים, יכולה עכשיו לצחוק על כולם, בעודה מערסלת את התינוק שלה, תינוק פלא, שעל פי דעת כל המומחים, כלל לא היה אמור להיוולד. ניקול סוטו בת ה-27 מפיניקס, אריזונה, שבארה"ב, ילדה השבוע תינוק חמוד ובריא, אותו נשאה במשך כל תקופת ההריון מחוץ לרחם.
לקחה את הסיכון
הרופאים הסבירו לניקול, כבר בשבוע ה-18 להריונה, כשנראה שהעובר מתפתח לחלוטין מחוץ לרחם, שכאשר יגדל בגופה, תהיה סכנה גדולה גם לחייו וגם לחייה, אך ניקול התעקשה והחליטה להסתכן. אזלן קרוז הקטן, שגדל לו ממש ליד השחלה הימנית של אמו, נולד מוקדם, בשבוע ה-32 להריון, בניתוח קיסרי, במשקל פחות מק"ג אחד, אך הרופאים כולם מאמינים שהפג בריא לגמרי.
"לקחנו פה צ'אנס", מודה בן זוגה של ניקול, ויקטור פרפקטו. "התעקשנו, אבל כן הנחנו לרופאים לקבוע מתי לדעתם הזמן הנכון לסיים את ההריון וליילד את ניקול. השארנו לאלוהים לקבוע את כל השאר".
בשלב בו התגלתה האמת על ההריון הנדיר, כאמור, בשבוע ה-18, כבר לא היתה ברירה אלא לנתח על מנת לסיים את ההריון. ברגע שניקול סירבה לניתוח המסובך, הרופאים חיפשו את הזמן הנכון ביותר לנתח ולשלוף את התינוק, שנמצא במנח מסוכן, כלוא בתוך שכבה דקה של שרירים וקרום מחוץ לרחם אמו. הם רצו לתת לו מספיק זמן להתפתח, כך שיוכל לשרוד מחוץ לגוף, ומצד שני לא רצו להתמהמה ולהסתכן בכך שהשכבה המגינה שבתוכה נח תקרע, מה שיכול היה להרוג גם אותו וגם את אמו. אזלן הפצפון אמור להשאר בבית החולים עוד כחודש לפני שיתאחד עם אמו, שבינתיים מתאוששת בביתה מהריון ולידה לא פשוטים בכלל.
הסיכוי להריון חוץ-רחמי: אחד למאה
"העובדה שגם ניקול וגם התינוק שרדו היא יוצאת דופן", אומר ד"ר קרטיס קוק מבית החולים ליולדות בפיניקס. "יש לה הרבה מזל, ואני שמח לומר שהתינוק באמת במצב טוב. לזכותה של ניקול יאמר שהיא הייתה מודעת לסכנה לחייה, והחליטה בדעה צלולה להמשיך בהריון. במהלך הניתוח הקיסרי חיכה צוות שלם של רופאים ומנתחים, במידה ויהיה מצב חירום אצל אחד מהם, אבל לא הזדקקנו לעזרתם. אם היינו עושים לניקול ניתוח לסיום ההריון בשבוע ה-18 סביר שהיינו נאלצים גם להסיר לה את הרחם וחלק מהמעי, וזהו ניתוח שההתאוששות ממנו קשה מאוד, מעבר לקושי הרגשי והפיזי שבהפלה. כרגע, הדבר היחיד ששונה בינה לבין יולדת רגילה בניתוח קיסרי הוא חתך מעט גדול יותר בבטן".
"שכיחותו של הריון חוץ-רחמי הוא אחד למאה הריונות, ומדובר באחת מהסיבות הראשיות לתמותה אמהית, לרוב בארצות נחשלות", אומר ד"ר אלי גבע, מומחה לפוריות והפריה חוץ גופית. "היום האבחנה בהריון כזה הרבה יותר מהירה, בזכות האולטרסאונד, אותו עושים לרוב סביב שבוע 6 או 7 להריון. אצל נשים שעברו טיפולי פוריות או הפריה חוץ גופית הסיכוי גדל פי עשר, ולכן הן עוברות אולטרסאונד כבר בשבוע הרביעי או החמישי להריונן.
"יש מספר תסמינים שיכולים לעורר את חשד האישה ההריונית להריון חוץ-רחמי: עלייה לא תקינה בהורמון ההריון בטה ACG, דימומים, מיחושים בבטן, בעיקר בבטן התחתונה ועוד. יש מספר דרכי טיפול לעניין: פעמים רבות הגוף בעצמו מטפל בהריון הלא תקין ומבצע הפלה חצוצרתית, ישנו טיפול תרופתי שנותנים, סוג של כימותרפיה שפוגעת בתאי שיליה שמתפתחים מהר, וכך מתחסל ההריון, ולבסוף, ישנם את הניתוחים, שמתבצעים בעיקר במקרה של הריונות מתקדמים יותר. למעלה מ-97 אחוזים מההריונות החוץ רחמיים קורים בחצוצרה, אך יש גם כאלה שקורים בשחלה, בצוואר הרחם או בחלל הבטן".