בשלושת החודשים הראשונים לחייו התינוק זקוק לכ-16 שעות שינה בממוצע, שמתפרשות על פני כל היממה", מסבירה טלי בן דעת, יועצת שינה לתינוקות וילדים בשיטת לילה טוב. "בגיל שלושה עד שישה חודשים הוא זקוק ל-14-15 שעות שינה בממוצע, שמתוכן בדרך כלל יהיו שתיים-שלוש תנומות במהלך היום בזמן כולל של שלוש-ארבע שעות.
"החודשים הראשונים לחיים מוקדשים להסתגלות רגשית של התינוק, להיכרות עם הסביבה ולבניית אמון במטפלים בו. עם זאת ניתן להתחיל להקנות לו הרגלי שינה בריאים כבר מהלידה, בעיקר על ידי שמירה על סדר יום קבוע והקפדה על טקס שינה נכון".
להחשיך או לא להחשיך
פרופ' גיורא פילר, מנהל מחלקת ילדים בבית החולים כרמל ומנהל מרפאת שינה לילדים בבית החולים רמב"ם ובשירותי בריאות כללית מחוז חיפה, מעדיף שלא להשתמש במושג "שנת בוקר". "תינוקות נולדים ללא שעון ביולוגי סדיר וישנים במפוזר במקטעים לאורך היממה. בהדרגה, עם חשיפה נכונה לאור ולחושך, הם מפתחים שעון ביולוגי ומתחילים לישון יותר בלילה ופחות ביום", הוא מסביר.
מהם התנאים האופטימליים לשנת הבוקר?
פרופ' פילר: "השינה במהלך היום לא צריכה להיעשות בתנאי חושך, ואין ליצור חושך מלאכותי אלא להשתמש בתנאי התאורה הרגילים לשעה הספציפית. כמובן שיש להקפיד על יתר תנאי השינה: טמפרטורה נוחה, ניקיון - שכולל היגיינה, הרי לא ניתן לתינוק לישון עם חיתול רטוב, וכל התנאים הראויים".
בן דעת אינה מסכימה: "ישנו מיתוס הטוען שכדאי להשכיב תינוקות לישון באור יום כדי לא לבלבל אותם עם שנת הלילה. המיתוס נשען על העובדה שהורמון המלטונין (הורמון השינה) מופרש בחושך, אולם הפרשת ההורמון מושפעת גם באופן מלאכותי, ולכן החשכת החדר במהלך היום עשויה להקל על ההירדמות ואינה גורמת לבלבול עם שנת הלילה".
האם יש צורך התפתחותי בשינה בשעות הבוקר?
פרופ' פילר: "אינני מכיר עבודות שבחנו ספציפית את הצורך בשנת בוקר לצורכי התפתחות, גדילה או תפקודים גופניים, מוחיים ורגשיים שונים. יש עבודות רבות על חשיבות השינה ככלל בתפקודים אלה, אולם לא ספציפית לגבי שנת הבוקר. למעשה, יש פעוטות המוותרים על שנת היום בגיל מוקדם יחסית, ואם שנתם בלילה טובה וארוכה יותר - הרי שזה מפצה על היעדר שינה ביום, כך שאיני חושב שאפשר להגדיר חשיבות מיוחדת לשנת הבוקר".
איך ישנת הבוקר בגן?
"חשוב שההורים יידעו מהי מדיניות הגן בנושא שנת הבוקר", אומרת בן דעת. "עליכם לבחון היכן תינוקכם עתיד לישון והאם יקבל את התנאים שיסייעו לו לישון טוב בגן: אם יישן על מיטה או על מזרן, בחושך או באור, בחדר נפרד לשינה או לא - כל הפרטים הללו חשובים מאוד ויכולים לתרום להבדל בין תינוק רגוע, חיוני, מרוכז, שמעסיק את עצמו ופנוי ללמידה ולמשחק - לבין תינוק בכיין, חסר שקט, שדורש תשומת לב בלתי פוסקת".
לדבריה, ברוב המסגרות יש מדיניות ברורה בנושא שינה בכלל, ושנת בוקר בפרט: "יש מטפלות שמאמינות שצריך לגרום לתינוק לוותר על שנת הבוקר מגיל תשעה-עשרה חודשים ואפילו קודם, במטרה שהתינוק יגיע 'עייף יותר' לשנת הצהריים ויישן בה יותר זמן, וכך יחזיק מעמד עד הערב. מתוך הגישה הזאת יש מטפלות שמקצרות לתינוק בהדרגה את שנת הבוקר עד שהוא מוותר עליה.
דרך נוספת היא 'למשוך' את התינוק, לעיתים תוך התעלמות מסימני עייפות שהוא מראה, עד שנת הצהריים. במקרה הטוב המטפלת תבקש את רשות ההורים לקצר לתינוק את שנת הבוקר או להפסיקה, ובמקרה הפחות טוב פשוט תיידע אותם שהתינוק ויתר מיוזמתו על שנת הבוקר ושאין לו צורך בה עוד, משום שבגללה הוא מתקשה לישון מספיק זמן בצהריים".
כמה שעות במהלך היום תינוק שנמצא במסגרת צריך לישון?
"מגיל שישה עד תשעה חודשים התינוק זקוק בממוצע לשתי תנומות יום בזמן כולל של שעתיים עד ארבע שעות, ועד גיל שנה לתנומה אחת עד שתיים בהיקף של שעתיים-שלוש בסך הכל. מגיל שנה עד שנה וחצי הפעוט זקוק בממוצע לתנומת יום אחת בצהריים, אך יש פעוטות הזקוקים עדיין גם לתנומת הבוקר. מגיל שנה וחצי הפעוט זקוק בדרך כלל לתנומה אחת בצהריים. חשוב להדגיש שמדובר בממוצע בלבד - מספר שעות השינה שהתינוק זקוק לו ביום הוא אינדיווידואלי, וקשור גם למספר שעות השינה שלו בלילה. יש להתייחס לכל ילד כאל מקרה פרטי ולבחון את תפקודו בשעות הערות כדי לקבוע אם חסרה לו שינה".
מהם התנאים האופטימליים לשינה טובה בגן?
"ראשית, חשוב שתהיה התאמה של המיטה לגיל ולשלב ההתפתחותי. מיטת מעבר או מזרן עלולים לא להתאים לתינוק שישן בבית במיטת תינוק וזקוק למרחב המוגן שלה. שנית, כאמור, מומלץ להשכיב את התינוק לשנת היום בחדר מוחשך, מכיוון שהחושך עוזר לפצות על הרמות הנמוכות של הורמון השינה ביום ולהירדם יותר בקלות. כמובן שעדיף שיהיה בגן חדר המיועד רק לשינה, כדי שתינוקות או פעוטות שאינם ישנים לא ישחקו סמוך לתינוקות הישנים. זכותם של ההורים להתעקש על תנומות יום מספקות ואיכותיות לתינוק שלהם במסגרת, כפי שהם דואגים לכל שאר הצרכים".
שנת הבוקר ושנת הלילה
בן דעת מוצאת קשר ישיר בין שינה טובה ביום לבין שינה טובה בלילה: "השינה היא כמו מעגל. תינוק שלא ישן טוב ביום לא יישן טוב בלילה, ולהיפך. שינה מספקת ביום קשורה לשינה טובה בלילה, ועייפות או מחסור בשינה ביום קשורים לשינה לא איכותית בלילה. אם התינוק לא יישן מספיק ביום, הוא עלול להגיע ללילה במצב של עייפות יתר שיפגע באיכות השינה שלו בלילה, כלומר הוא יישן פחות טוב, עלול להתעורר יותר בלילה ואף לקום מוקדם יותר בבוקר.
"הסברה ששנת הבוקר פוגעת בשנת הצהריים אינה נכונה", מציינת בן דעת. "לעיתים קורה בדיוק ההיפך: תינוק שזקוק לשנת בוקר איכותית ולא מקבל אותה, יגיע עייף לשנת הצהריים, יישן בה פחות טוב ויגרור את העייפות הזאת לשנת הלילה, כלומר תתרחש פגיעה בכל מחזור השינה שלו.
"שימו לב איך התינוק מתנהג בבית בסופי שבוע: אם בגן הוא לא ישן בבוקר ובבית הוא מאוד עייף באמצע הבוקר וישן (לא על חשבון זמן שנת צהריים), ייתכן שחסרות לו שעות שינה ביום ושהוא זקוק עדיין לשנת בוקר. אם התינוק ישן בבית יותר שעות מאשר בגן - ייתכן שחסרות לו שעות שינה בגן והוא משלים אותן בבית כשיש לו את התנאים לכך. קשה לי להאמין שהתינוק עייף רק בבית, ושקיים שוני מהותי ברמת העייפות שלו בבית ובגן. סביר להניח שבגן אין לו תנאים מתאימים לשינה, בגלל סדר יום שאינו מאפשר זאת או בשל תנאים סביבתיים".
לסיכום, קבלו את עצות המומחים לשנת בוקר איכותית:
• הרגלים מהרגע הראשון: אפשר להקנות הרגלי שינה בריאים לתינוק כבר מיומו הראשון.
• תנאים אופטימליים לשינה: רצוי לאפשר לתינוק תנאי חושך גם בשעות היום. חשוב להקפיד על ניקיון התינוק ועל טמפרטורת חדר נוחה בשעת השינה שלו.
• לא על חשבון: לא תמיד נכון ששנת בוקר פוגעת בשנת הצהריים, לעיתים המצב הפוך, והיעדר שנת בוקר גורם לשינה לא איכותית בצהריים, וכל מחזור השינה נפגע.
• לישון גם במסגרת: בבחירת מסגרת של גן או משפחתון לתינוק, חשוב לשים לב לנושא השינה ולבחון היכן התינוקות ישנים, אם התנאים נוחים, אם אזור השינה מרוחק מאזור המשחק, ואם מחשיכים את החדר.
• הגיל שאפשר להפסיק: פעוטות ישנים בדרך כלל גם בבוקר עד גיל שנה וחצי. לשינה במהלך היום יש חשיבות רבה, אולם אין חשיבות ספציפית דווקא לשנת הבוקר.
הכתבה התפרסמה במגזין הורים וילדים, יוני 2011.
לקבלת גליון של הורים וילדים במתנה לחץ כאן.
מצפים לתינוק? באתר תשעה חודשים תמצאו כל מה שאתם צריכים לדעת על הריון ולידה.