אף אם לא אוהבת לקחת את הילד לחיסון, אבל עבור אמהות טריות התחושה לעתים מזכירה הולכת צאן לטבח: התינוק הקטן, מחייך וענוג, מובא על ידי אמו בידיים רועדות אל המזרק המכאיב. שם תתפרש על פניו הבעת ההפתעה ועלבון, והוא יפנה מיד עיניים לחות אל האם, כאומר בצווחות: "אבל למה?! למה עשית לי את זה?!". לרוב, בילד השני או השלישי, רמת האימה של האם מהתהליך פוחתת, ומחקר חדש שהוקדש במיוחד לנושא זה מראה שהטראומה והכאב יורדים עם הנסיון, גם עבור האם, וגם עבור התינוק. ובמילים אחרות: תינוקות שאמם פחות חרדה יחוו פחות כאב במהלך החיסון.
"רוב עבודת האחיות היא להרגיע את ההורים"
המחקר, שנערך באוניברסיטת דורהאם הבריטית, מצא שלא משנה אם האמהות הפגינו התנהגות חרדה או ששלטו בעצמן והחניקו את החרדה - התינוק עדיין חש בה מיידית וסובל מיותר סימני כאב ומצוקה. עורכת המחקר, ד"ר נדיה רייסלנד, טוענת כי ההזדהות של אמהות לילד ראשון עם תינוקן לגבי כאב היא כה עמוקה, עד שתחושות המצוקה שלה חלות על שניהם. "האמהות הטריות חושבות על כמה עומד לכאוב לתינוק שלהן", מסבירה ד"ר רייסלנד, "ועל אף שאינן מתקשרות סביב הנושא עם התינוק בהבעות פנים או בקול, הוא עדיין מקבל את המסר. כאשר האמהות יותר מנוסות, הן חשות פחות מתח ומתפקדות טוב יותר בסיטואציה".
במסגרת המחקר, צוות החוקרים צילם בווידאו חמישים אמהות שהביאו את ילדיהן בני החודשיים לחיסון, פעמיים, ולצורך שני חיסונים שונים. נחקרו המגע האמהי, התנהלות האם, ותגובות התינוקות, הבעות פניהם והתנהגות גופם. פרמטרים אלה נמדדו לפני, בזמן ואחרי הזריקה. גם על האמהות הוטל להעריך את מידת הכאב שחווה ילדן. אצל כל התינוקות נחווה כאב בעת הזריקה עצמה, כאשר בזריקה הראשונה מבין השתיים הכאב היה גדול יותר. תינוקות לאמהות חדשות הראו רמות כאב ועצבנות גדולות יותר לפני מתן הזריקה מאלה של אמהות מנוסות, ובאופן כללי האמהות העריכו את מידת הכאב בצורה מוגזמת.
במסגרת המחקר, אשר פורסם בכתב העת לפסיכולוגיית הרבייה ופסיכולוגיית ילדים, נטען כי הממצא תקף לכלל תחומי ההורות, וכבר משלב ההריון. "הריוניות שיקבלו שיעורים בהורות וידעו יותר טוב על האתגרים העומדים בפניהן - יקלו על עצמן ועל ילדיהן," מסבירה ד"ר רייסלנד. "הפחתת החרדה, אותה חש התינוק וגם העובר, תגרום לפחות כאב לכל הצדדים. האמהות החדשות חוששות מהלא מוכר, והן מאמינות שהן גורמות לתינוק סבל גדול בהרבה ממה שבאמת קורה. יש פעמים שרק מסיבה זו אמהות נמנעות מלהעניק לילד חיסון, ובכך ישנה סכנה אמיתית. עוד סיבה שבגללה חשוב שהאמהות ידעו כיצד להתמודד עם החיסונים היא שחוויות הכאב הראשוניות האלה יכולות לעצב עבור ילדים חוויה לכל החיים".
"התנהגות ההורים מאוד משפיעה על התינוק בזמן חיסון", אומרת נעמי לוי, מלוות יולדות, ובעברה אחות טיפת חלב, "הורים מתוחים יגיעו בדרך כלל עם תינוק מתוח, והם חושבים הרבה פעמים שבגלל שהתינוק קטן אז הוא לא מבין. ברוב המקרים רוב העבודה של האחיות, כדי שהחיסון יעבור יותר בנועם, היא להרגיע את ההורים. יש כמה דרכים בטוחות להרגעת תינוקות מתוחים. רוב האמהות מכירות את הטריקים: מגע, שירים רגועים, צעצוע אהוב, הנקה מאוד יכולה לעזור, גם לאם וגם לתינוק, יש מחקרים שמראים שמעט תמיסת מים וסוכר מרגיעה, ויש גם אמהות ששמות על המקום מראש משחה מאלחשת, למרות שזה לא תמיד עובד, בעיקר כי הן לא יודעות בדיוק איפה למרוח את המשחה. אני חושבת שזה נכון שרוב האמהות עושות מהכאב יותר עניין ממה שהוא באמת, וההתמודדות היותר מורכבת היא דווקא עם החום והעצבנות שמגיעים לעתים לאחר החיסונים".