החיסונים הניתנים לתינוק נועדו להגן עליו מפני מחלות מדבקות מסוכנות. החיסון מורכב מחיידקים או מנגיפים מוחלשים או מומתים, שגורמים למערכת החיסון לייצר נוגדנים בגוף נגד המחלה. רוב החיסונים ניתנים באמצעות הזרקה, מלבד חיסון מוחלש נגד שיתוק ילדים הניתן בטיפות לפה.
החיסונים בארץ ניתנים בתחנות טיפת חלב, והם נבדקים ומאושרים על ידי משרד הבריאות. כל חיסון נרשם בפנקס החיסונים. בישראל מתן החיסון אינו חובה על פי חוק.
הכירו את החיסונים
חיסון שיגרתי נגד דלקת כבד B
מועד ראשון: אחרי לידה (צהבת B) גיל 0
מועד שני: 1 חודש
מועד שלישי: 6 חודשים
חיסון "מחומשת"
אסכרה- פלצת-שעלת אסלולרי, המופילוס אינפלואנצה B, שיתוק ילדים (פוליו)
החיסון הראשוני כולל 4 מנות: 3 מנות במרווחי זמן של 6-8 שבועות ומנת דחף אחרונה בגיל 6-12 חודשים.
מנה ראשונה: 6- 8 שבועות
מנה שנייה: 4 חודשים
מנה שלישית: 6 חודשים
מנת דחף: 6 חודשים לאחר המועד השלישי ולא לפני גיל 12 חודשים
חיסון שיגרתי נגד חצבת-חזרת-אדמת (MMR)
מנה הראשונה: החל מגיל 12 חודשים
מנה שנייה: כיתה א' (גיל 6-7 שנים)
חיסון שיגרתי נגד דלקת כבד A ((HAV
מנה ראשונה: מגיל 18 חודשים
מנה שנייה: 6-12 חודשים לאחר המנה הראשונה, בגיל 24-30 חודשים.
חיסונים נוספים שנכנסו השנה לסל הבריאות הם חיסון נגד אבעבועות רוח וחיסון נגד שעלת.
כיצד ניתן להקל על הכאב בעת מתן החיסון?
כדי להפחית את הכאב ניתן לעשות מספר פעולות: אם האם עדיין מניקה, מומלץ להניק את התינוק לפני מתן החיסון. פעולת היניקה משחררת אנדורפינים שמפחיתים את הכאב. אם האם לא מניקה, גם תחליף מזון יעשה את העבודה. אם התינוק גדול יותר אפשר לתת לו שתייה ממותקת או קוביית שוקולד.
תופעות כמו עליית חום הגוף, עצבנות או ישנוניות, אדמומיות באזור הזריקה או נפיחות עשויות להופיע כמה שעות אחרי קבלת החיסון ולהימשך עד יום-יומיים. אם חום גופו עולה על 38 מעלות, אפשר לתת תרופה להורדת החום. לעיתים נדירות, עקב חום גבוהה עלולים להופיע גם פרכוסים ועלולה להיגרם תגובה אלרגית חמורה. תופעה זו ניתנת לטיפול מיידי בעזרת ערכת טיפול יעילה הנמצאת בכל תחנת טיפת חלב ובכל מרפאה בה ניתנים חיסונים. בכל מקרה, אסור לעסות את מקום ההזרקה.
אם התינוק אינו חש בטוב יש להודיע על כך לאחות טיפת חלב; הצוות הרפואי במקום ישקול האם לתת לו את החיסון או לדחותו למועד אחר.