עם כל האושר והסיפוק שהתינוקות הטריים מביאים עמם, הם גם לוקחים מהוריהם לא מעט משאבים, הראשי שבהם הוא שעות שינה. מתוך כך נגזר באופן ישיר כי הורים הם יצורים עייפים. על ההנחה הזו מבוססת תעשייה שלמה של יועצות שינה ומדפים עמוסי ספרי הדרכת שינה להורים.
אמא טרוטת עיניים אחת בשם אווה נייר, החליטה לקחת את הלילות שלה בחזרה ורכשה ערימה שלמה של ספרי הדרכה כאלה. למרות השקדנות, שום דבר לא עבד על התאומים שלה, כעת בני חמישה חודשים, והיא הגיעה למסקנה שהספרים האלה פשוט סותרים אחד את השני, ובמקום לעזור מתישים ומבלבלים אותה עוד יותר. פוסט שכתבה בנושא בפורום אמהות אליו היא שייכת, יצר הזדהות עצומה, שותף ברשתות החברתיות השונות והפך לוויראלי.
>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר עשיתם לייק?
עד האוניברסיטה הוא יירדם לבד?
"לא צריך להתחיל לאמן לשינה לפני גיל שנה, חצי שנה, ארבעה חודשים, אבל אם מחכים יותר מדי הילד לא ירדם בלעדיכם", שטחה נייר, בת 31 מצפון קרוליינה, את כל מסקנותיה המנוגדות לאחר קריאה מדוקדקת. "ילדים בגיל אוניברסיטה לא זקוקים להנקה או ערסול על מנת לישון, אז אין מה לחשוש, הם יגמלו מהמנהגים הללו, עד אז הכל יעבור. מצד שני הנקה, נדנוד, שירה ועוד, כולם הרגלים רעים שצריך להיפטר מהם תיכף ומיד. תנומות יש לבצע במיטת התינוק בלבד, לעולם לא לתת להם לישון באוטו, או לנדנד אותם. זה עשוי לפגוע בגולגולת. אם התינוק מתקשה להירדם במיטה, שימו אותו בטרמפולינה, באוטו, בעגלה או במנשא. שמרו על המיטה כאיזור שינה ולא משחק, והוציאו ממנה הסחות דעת. אם לתינוק קשה להתרגל למיטתו, תנו לו לשחק בה ושימו בה צעצועים כדי להסיח את דעתו".
הסתירות שמצאה נייר בספרים השונים ממשיכות, ומבהירות מדוע אמהות מרגישות לפעמים כה חסרות אונים. "שימי את התינוק בחדר משלו, במיטה בחדר שלך, במיטה שלך. לינה משותפת היא הדרך הטובה ביותר לשינה איכותית, אבל היא עשויה להרוג את התינוק, אז אל תעשי זאת לעולם כי אם התינוק לא ימות הוא לא ייצא מהמיטה עד האוניברסיטה. ודאי שהחדר חם, אבל לא מדי. עטפי את התינוק חזק, אבל לא מדי. השכיבי אותו על הגב, אבל לא יותר מדי כי אז יהיה לו עיכוב התפתחותי. תני מוצץ כדי להקטין את הסיכוי למוות בעריסה, אבל תזהרי כי מוצצים יוצרים בעיות בהנקה. אל תתני לתינוק לישון יותר מדי שעות. אל תעירי תינוק ישן לעולם. תמיד טוב להשכיב את התינוק מוקדם. אם התינוק קם מוקדם מדי, השכיבי אותו מאוחר יותר לישון, או שתדלגי על נמנום. אל תתני לו לנמנם אחרי 17:00. השכיבי אותו כשהוא ער אך מנומנם, לא ישן. אל תעירי תינוק שנרדם בשעת האוכל".
"צריך ליצור שגרה אבל לא לעקוב אחרי השעון. תינוקות חייבים לוח זמנים. לוח זמנים יעשה את חייך בלתי אפשריים ותהפכי לאסירה בביתך", ממשיכה נייר לסחרר את הראש ההורי עם הוראות סותרות, מהסוג שמעורר ויכוחים יומיים בכל גינה ציבורית ובמאמאזון. "שיטת חמש הדקות תגרום לתינוק לחוש נטוש ותגרום לנזק מוחי. חוסר בשינה יגרום לבעיות נפש אז השתמשי בכל שיטה על מנת שילמדו להירדם, ושיטת חמש הדקות הכי אפקטיבית. שיטת חמש הדקות אכזרית באופן קיצוני. פורמולה ודיסה יגרמו לתינוק לישון יותר. אסור לתת דיסה בלילה. אם מרגיעים בעזרת אוכל בלילה התינוק הופך למניפולטיבי. תינוקות לא יכולים לעשות מניפולציה. תינוקות מגיל 6 חודשים יכולים לעשות מניפולציה. תשני כשהתינוק ישן. נקי כשהתינוק מנקה. אל תהי שאננה. אל תדאגי. מתח גורם למתח אצל התינוק, ותינוק לחוץ לא יישן".
"נושא השינה הנו פופולארי בקרב הורים, ובשנים האחרונות הפך גם מדובר, יש הרבה מקום לפרוק, לשתף, להתייעץ בכל זמן ובכל מקום, אבל אחד החסרונות הבולטים בעיניי זה איבוד האינטואיציה ההורית", אומרת גנית פרג, יועצת שינה, מנכ"ל מרכז לילה טוב ומפתחת שיטת 'לילה טוב' להרגלי שינה טובים. "כל ילד הוא אחר, כל הורה הוא אחר ובעיקר כל משפחה היא אחרת ומה שעובד עם ילד אחד לא יעבוד בהכרח עם האחר.
"כשאני למדתי את נושא השינה לפני כשבע שנים, שמטרתו היתה בהתחלה רק שהבן שלי יישן ולא מעבר, אחד הדברים שלקחתי מעצת אחות זה לתת מים בלילה. זו, אגב, עצה רווחת בקרב הרבה מאוד אנשי מקצוע, אני יכולה לומר לכם שאצל שני ילדיי זה עבד, הם הפסיקו לינוק בלילה בגיל שנה לאחר שהחלפתי למים והכל היה בסדר. אבל כשהתחלתי לעבוד עם הורים ותינוקות, מצאתי עובדה סותרת, כלומר רוב הילדים מתמכרים למים ובעיית השינה הופכת אף חמורה יותר. היום, אחרי למעלה מ-2,500 תהליכים, אני יכולה לומר כבר שסטטיסטית מוכח שרק אצל 5% מהתינוקות החלפה של אוכל במים בלילה תעבוד, ולעומת זאת 95% מהם יתמכרו למים ובעיית השינה תחמיר - אצלי שני הילדים נכנסו ל 5%.
אז אני מציעה לכל ההורים: הקשיבו לאינטואיציות שלכם, ומראש, כאשר אתם שומעים עצה מהורה אחר, אל תשללו אבל גם אל תתאכזבו אם אצלכם זה לא עבד, כי לכל ילד מתאים משהו אחר ולכל הורה דרך חינוך ואמונות משלו".