כמה פעמים שמעתם שאתם הורים לחוצים מדי, ובילד השני זה יעבור? כולם אומרים שעם השני לא רצים לרופא עם כל נזלת, לא מסתובבים בין חוגים ובטח שלא קונים בגדים שעולים יותר ממנת פלאפל. סקר חדש מוכיח שיש לא מעט אמת בטענו הללו, ושילד שני אמנם לא מגדל את עצמו כמו ילד שלישי – אבל בהחלט עולה לנו פחות כסף, לובש בגדים פשוטים יותר ומנוגב במגבונים זולים בהרבה.
"הורים לומדים מהניסיון"
הסקר, שנערך ביוזמת רשת סופרמרקטים בריטית והקיף 1,000 אמהות לשני ילדים לפחות, העלה כי 78% מהאמהות מודות בפה מלא שקנו ציוד שהתברר כמיותר לילד הראשון, ונמנעו מהטעויות הללו לפני לידת הילד השני במשפחה. מובילים את רשימת הלא נחוצים: בגדי תינוקות יוקרתיים (32%), מחממי מגבונים (23%) ונעליים לתינוקות בני יומם (21%). 18% אמרו שצברו סטוקים גדולים של מוצרים בסיסיים, כמו חיתולים, משחות החתלה, מגבונים ותחליפי חלב מחשש ש"ייתקעו בלי", וציינו כי נמנעו מכך או לכל הפחות צמצמו את הצבירה. גם בתכולתם של הסטוקים ניכר שינוי: 29% מהאמהות ציינו כי בעוד שהילד הראשון נוגב במגבונים יקרים של חברות מוכרות, הילד השני כבר הורגל מימיו הראשונים למגבונים לא ממותגים שנרכשו בסופרמרקט או בפארמים שונים ונשאו את שם הרשת. 18% אמרו שלמרות שעבור הילד הראשון התעקשו לקנות ציוד חדש, בילד השני כבר הסכימו לקבל "ירושות" מחברים ובני משפחה, ואפילו קנו יד שנייה.
החיסכון וההתייעלות לא מתבטאים רק בכסף, אלא גם בזמן. 54% אמרו ששקלו את התינוק הראשון מדי יום (וחדלו מכך אחרי הלידה השנייה), 38% הודו שרופפו את משמעת הרתחת הבקבוקים והמוצצים ו-15% סיפרו שהפסיקו לגהץ חיתולי טטרה עבור הילד השני, לאחר שהבינו שהפליטה נספגת היטב גם בחיתול מקומט. האמהות לילד שני גם מבלות הרבה פחות זמן בפורומים ובקבוצות הורים באינטרנט – 78% מהאמהות אמרו שצמצמו משמעותית את השימוש ברשת ואת קריאת מדריכי ההורים אחרי הלידה השנייה, ורובן ייחסו זאת לניסיון שצברו בגידול הילד הראשון. אחד הדברים החשובים שהאמהות מדווחות שלמדו הוא לא לגשת לילד עם ציוץ הבכי הראשון - 46% ציינו כי בניגוד לריצה המבוהלת לחדרו של התינוק כל אימת שבכה, עם התינוק השני הן למדו לחכות מעט לפני שהן ניגשות, כדי לתת לו סיכוי להירגע לבד.
ולסיום, מסתמן כי היתרון המרכזי של הבאת הילד השני לעולם הוא היעלמותו ההדרגתית של אדון "לא נעים לי" מהנוף. 59% מהאמהות הודו שלא התביישו לבקש מתנות ספציפיות לכבוד הלידה השנייה מבני משפחה וחברים, ו-47% ציינו כי בניגוד להורות הראשונית לבכור, לא התביישו לבקש עזרה בסיבוב השני.
"זה כמובן לא עניין של פחות אהבה לילד השני", מרגיעה ליסה גרוסמן, פסיכולוגית ומאמנת הורים וילדים. "מה שמתפרש כפחות השקעה הוא בעצם יותר ניסיון. הורים מנוסים יודעים בדיוק מה צריך לקנות ולכן מוציאים פחות כסף, מבינים שגם הבגדים הכי יקרים ואיכותיים מתקלקלים די מהר אצל ילדים, ולומדים שילדים בוכים יכולים להרגיע את עצמם לפעמים. הם פחות חרדים ולחוצים משהיו עם הילד הראשון, וזה ממש לא דבר רע – אם כבר אז להפך. הם מגיעים בטוחים יותר, לא נבהלים בקלות ולא מעבירים את הלחץ שלהם לילד.
"מלבד זאת, ההשקעה החומרית מן הסתם פחותה יותר, כי יש הרבה ציוד שנשאר מהאחים הגדולים, פחות מתעקשים לקנות הכל חדש ומתפשרים קצת, כי גם המשאבים מוגבלים יותר כשמתווספת עוד נפש למשפחה – שוב, זה ממש לא אומר שמשקיעים בילד שני פחות, עובדה שיש משפחות עם שמונה ילדים שכולם בריאים בנפשם ומאושרים, זה פשוט אומר שאין את ה-over doing שמאפיין לפעמים הורות לילד ראשון".