זו טענה אינטלקטואלית מוכרת – האם אלף קופים, עם אלף מכונת כתיבה ומספיק זמן יכולים להקליד (דיילי מייל) אקראית את כל כתביו של ויליאם שייקספיר? מתברר שאנחנו כמעט שם. מתמטיקאים יצרו צבא של מיליוני קופים דיגיטליים המכים בפראות במכונת כתיבה וירטואליות, במטרה לענות על השאלה הפילוסופית הזו בצורה אמפירית, עד כמה שניתן מבלי להתעלל באלף קופים.
למרות שכל ההקלדה היא אקראית, התוכנה מנסה לחקות התנהגות של קופים, ולאחר מכן משווה את מיליארדי שורות הג'יבריש לכתביו של המחזאי והמשורר בן המאה ה-16. כל שורה של הקופים, הזהה לאחת השורות שכתב שייקספיר באחת מיצירותיו, נשלפת ותופסת את מקומה בספרייה החדשה שכותבים הקופים.
למרות שהיצירות לא הוקלדו בסדר שהן נכתבו, החוקרים דיווחו שהקופים הממוחשבים השלימו 99.99% מהמשימה. היצירה השלמה הראשונה שפלט המחשב הוא סונטה (שיר קצר) בשם "A Lover's Complaint" .
את תוכנת הקופים הגה מתכנת המחשבים האמריקני, ג'סי אנדרסון והקופים שלו החלו להקליד ב-21 באוגוסט, לפני כחודשיים. כדי להקל על הקופים, אנדרסון ויתר על הניקוד ועל הרווחים בין המילים. למרות זאת, מדובר בהישג מרשים. לדברי מתמטיקאים, אם סימני הניקוד והרווחים לא היו מוצאים מהמשוואה, המשימה הייתה כמעט בלתי אפשרית. בטח אם הקופים היו נדרשים לכתוב את הדברים בהקשר ובסדר הנכון.
כדי להפיק בצורה מסודרת ומדויקת את 3,695,990 התווים בכל יצירותיו של שייקספיר, לדברי איאן סטיוארט, פרופסור למתמטיקה מאוניברסיטת וורוויק שבאנגליה, ניאלץ להמתין בערך 14 מיליארד שנה – שזה גילו של היקום, לפי הידוע כיום.
למעשה, כמעט כל ספר אחר בעולם יופיע לפני שהקופים יצליחו לסיים את העבודה, אבל לא צריך לצנן את ההתלהבות. לפי אחת הטענות הקשורות דווקא לוויכוח התיאולוגי על מקור החיים, המורכבות של היקום אפשרית תיאורטית, לפי דרווין, כמו שקופים יכולים להקליד אקראית את כל כתבי שייקספיר, אם יינתן להם מספיק זמן. כך שלניסוי המשעשע הזה יש גם משמעויות דתיות מרחיקות לכת בוויכוח בין הבריאתנים לדרוויניסטים.
עם זאת, בניסוי קצת יותר אמין שהתקיים בשנת 2003 בגן החיות בדבון, שישה קופים אמיתיים קיבלו מקלדת, למשך חודש, והצליחו להפיק דפים על גבי דפים בעיקר עם האות האנגלית S, עד שהם שברו את המקלדת ופטרו את עצמם מהעונש הזה. נשמע כמו עוד יום במשרד.