קהילת חוקרי החלל סוערת לאחר שמדען מאוניברסיטת הרווארד קבע שמצא את הגלקסיה העתיקה ביותר ביקום. ההודעה מגיעה שבוע אחרי פרסום התמונות הראשונות של טלסקופ החלל ג'יימס ווב. על פי ההערכות, מדובר בגלקסיה שנוצרה לפני יותר מ-13.5 מיליארד שנה – זמן קצר, יחסית, אחרי המפץ הגדול.
הגלקסיה, המוכרת בתור GLASS-z13, נראית במבט חטוף כמו כתם אדמדם זעיר בתמונה של טלסקופ החלל המשוכלל. כעת, רוהאן ניידו, חוקר ממרכז האסטרופיזיקה בהרווארד, טוען שבחינה יסודית של התמונה חושפת גלקסיה שנוצרה ככל הנראה ב-300 מיליון השנים הראשונות אחרי המפץ הגדול – ולפחות 100 מיליון שנים לפני הגלקסיה העתיקה ביותר שתועדה על ידי טלסקופ החלל Hubble.
"ייתכן שאנחנו רואים פה את אור הכוכבים הרחוק ביותר שהאנושות אי-פעם ראתה", ציין ניידו והוסיף שבגלל שלוקח לאור כל כך הרבה זמן להגיע לכדור הארץ, מה שרואים בתמונה זה למעשה העבר הרחוק מאוד של GLASS-z13.
הגלקסיה הרחוקה נקלטה לראשונה על ידי מצלמות האינפרה-אדום של נאס"א. למרות זאת, התיעוד הראשון שלה פורסם רק בשבוע שעבר אחרי שסוכנות החלל האמריקאית חשפה תמונות ראשונות שצולמו על ידי טלסקופ החלל.
This might be just about the only article I've seen about it... what a scoop! Sorry, it's paywalled though https://t.co/dcji8ndSgM
— Dr. James O'Donoghue (@physicsJ) July 20, 2022
Astronomy records are crumbing already, and more are shaky … @NASAWebb
— Thomas Zurbuchen (@Dr_ThomasZ) July 20, 2022
Yes, I tend to only cheer once science results clear peer review. But, this looks very promising! #UnfoldTheUniverse https://t.co/i9fLnlPpYI
ממצאי המחקר הראשוני של ניידו, שכולל חוות דעת של עשרות אסטרונומים מרחבי העולם, טרם עבר ביקורת עמיתים. אף על פי כן, הוא עורר סערה בקהילת חוקרי החלל. ד"ר ג'יימס או'דונהיו, חוקר מסוכנות החלל האמריקאית, התייחס לתגלית בחשבון הטוויטר שלו וציין: "לקח לאור מ-GLASS-z13 יותר מ-13 מיליארד שנה להגיע לכדור הארץ, אבל המרחק שמפריד בינינו הוא 33 מיליארד שנות אור בגלל ההתרחבות של היקום".
תומאס זורבוקן, בכיר בנאס"א, ציין שטלסקופ החלל כבר קובע שיאים חדשים והוסיף: "לרוב אני נוטה לחכות עד שממצאי מחקר מדעי יהיו ברורים ויעברו ביקורת עמיתים. למרות זאת, זה נראה מבטיח מאוד".