תוכלו לדמיין את חייכם בלי פלסטיק? בלי טלפון, בלי מחשב, בלי טלוויזיה, בלי מכונית, בלי כרטיסי אשראי. למעשה, אם תביטו סביבכם תשימו לב שבלי פלסטיק זה אומר כמעט בלי שום דבר שאתם מכירים ומחשיבים כבסיסיים. עד כמה שזה נשמע קשה, משפחה אוסטרית אחת הוכיחה שאפשרי לחיות בלי חומר הגלם הסינטטי שהשתלט על העולם גם בימינו.
סנדרה קראוטוושל מהכפר אייזבאך שליד העיר גראץ כתבה ספר בשם "אזור נטול פלסטיק" בו הוא מתארת כיצד היא ומשפחתה עשו את השינוי. לדבריה, הכול החל במהלך חופשה בקרואטיה בקיץ 2009; סנדרה הופתעה מכמות הפעמים ששלושת ילדיה שאלו מאיפה הגיע כל הזבל לחוף?
השאלות התמימות לכאורה של ילדיה גרמו לה לחשוב עד כמה באמת הפלסטיק משפיע על העולם שלנו. למרות שהמיחזור עובד חזק באוסטריה, יש מקומות בעולם בהם הפלסטיק משתלט על כל חלקה טובה והפיזיותרפיסטית בת הארבעים הבינה שכל עוד נמשיך לקנות מוצרים מפלסטיק או עטופים בפלסטיק - הבעיה תימשך.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
זמן קצר לאחר ששבו מקרואטיה צפתה סנדרה בסרט התיעודי "עולם הפלסטיק" (Plastic Planet) והבינה עד כמה רעיל הפלסטיק לכוכב הלכת שלנו. לפלסטיק לוקח כמה מאות שנים להתפרק בטבע וההתמכרות שלנו מזהמת את האדמה, את מי התהום, את החופים ואפילו את האוויר שאנחנו נושמים.
כשקראוטוושל למדה שהפלסטיק מופק מדלק בתהליכים זוללי אנרגיה "זה היה הקש האחרון מבחינתי", היא אמרה. "ממש זעמתי, אמרתי לעצמי שכך זה לא יכול להימשך". המשפחה החליטה לעשות את השינוי הגדול ביותר בחייהם ולנסות חיים ללא פלסטיק, למשך זמן קצר, רק כדי לבדוק אם הדבר בכלל אפשרי.
אבל מה שהחל כניסוי של חודש הפך במהרה לאורח חיים מלא. בשלב הראשון הם זרקו מביתם כל חפץ שעשוי מפלסטיק ובשלב השני - החשוב באמת - הם החלו למצוא תחליפים, ממברשות שיניים בעלות ידית עץ וכדי חלב מאלומיניום עד לאריזות אוכל מנייר, זכוכית או מתכת.
בני המשפחה מודים שהשינוי בחייהם היה מאוד קיצוני בהתחלה ושנדרש מהם מחקר מקיף, אבל ביחד הם הצליחו לשנות את תודעת הקניות שלהם; הם למדו לחשוב פעמיים אם באמת יש צורך אמיתי בקניית מוצר כזה או אחר והמכשול הגדול ביותר שעמד בפני הקראוטוושלים היה למצוא תחליף לנייר טואלט שמגיע באריזת פלסטיק.
הם ניסו לנגב עם עיתונים ישנים ועלים אבל לבסוף גילו את מגבות הנייר הממוחזרות, מהסוג שמשתמשים בהם בבתי מלון ובמסעדות. הם סופגים כמו נייר טואלט, מגיעים עטופים בנייר ואפשר לקנות אותם בסיטונאות. "אנשים חושבים שאנחנו חיים בתקופת האבן אבל זה בכלל לא ככה", מסבירה סנדרה. "חיינו הפכו לפשוטים יותר, שקטים יותר והרבה יותר נוחים".
למרבה הצער, בני המשפחה הבינו מהר מאוד שהם לא יכולים לחיות לחלוטין ללא פלסטיק מפני שרבים מהמוצרים העשויים ממתכת או זכוכית מכילים כמויות פלסטיק משתנות. יחד עם זה, הם הגבילו עצמם לצריכה מינימלית בחרו כן להשתמש במכשירי חשמל כדי לא להישבר.בנוסף, מוצרים חיוניים כמו קסדת אופניים בני המשפחה מעדיפים לחלוק או לקנות יד-שנייה, ובסוף רק כשאין ברירה - לקנות משהו שמכיך פלסטיק. "אנשים משגשגים כמונו הם המפתח לשינוי כי יש להם את הזמן לעצור ולחשוב על זה", סנדרה מסכמת. וכן, גם אתם יכולים לנסות.
(מקור)