עגול או מרובע? שטוח או עמוק? כולנו חיים על פני כדור הארץ, אבל כמה אנחנו באמת יודעים עליו? "תפוסים" בידיה האימתניות של המולת החיים המודרניים, אנו צועדים בביטחון בדרך לחורבנו. הסימן הטוב הוא שאנחנו עדיין כאן כדי לכתוב את זה, הסימן הרע הוא שאם נמשיך בחלק מדרכינו, לא נישאר לעוד הרבה זמן. קחו נשימה עמוקה, וגלו כמה מהעובדות המוזרות והמדהימות על הכוכב הזה, המשמש כבית של כולנו. היינו יכולים להמשיך את הרשימה הזו עד אינסוף, או לפחות עד 2012 סעיפים (וגם השנה שבה חזו בני המאיה את חורבנו של הכדור), אבל נסתפק ברשימה קצרה יחסית.
1. קודם כל, הוא לא עגול. כדור הארץ איננו עיגול מושלם, אלא אליפטי. כוח צנטריפוגלי דוחף אותו הכדור כל הזמן כלפי חוץ ובאזור קו המשווה יש לו למשל "מותניים" צרים ובקטבים הוא שטוח.
2. והוא גם זקן מאד. איש לא גילה עדיין את גילו המדויק של הכדור, אולם מחקרים מראים גילו הוא לפחות 4,540,000,000 (!!) שנים. במחקרים אלו נבדקו למשל כמה מהסלעים העתיקים ביותר, שנחתו כל פני כדור הארץ כמטאוריטים.
3. רוב הסלעים שאנחנו מכירים על פני הכדור הינם חומר ממוחזר. הרי הגעש יורקים אותם החוצה בצורת מאגמה, הם מתייבשים ומקשיחים, ולאחר תקופה ארוכה מאוד עלולים להישאב למטה שוב על ידי לוחות טקטוניים או לקבל דחיפה לכיוון ליבת הכדור על ידי שכבה חדשה של סלעים.
4. ואם כבר מדברים על מאגמה, הטמפרטורה החמה ביותר שנרשמה אי פעם (מעל לפני השטח) של כדור הארץ הייתה 136 מעלות פרנהייט, שהן 57.8מעלות צלזיוס. זה קרה בשנת 1922, על יד אל-עזיזיה שבלוב.
5. המקום בו נרשמה הטמפרטורה הקרה ביותר אי פעם הוא אנטארקטיקה, שם נמדדה בתחנת הקוטב "וסטוק" טמפרטורה של מינוס 128.6 מעלות פרנהייט, שהן מינוס 89.2 בצלזיוס.
6. אגב, אנטארקטיקה מכילה כ-70 אחוזים מהמים המתוקים של כדור הארץ וכ-90 אחוזים מהקרח שלו.
7. ישנה סברה הגורסת כי לכדור הארץ היו בעבר שני ירחים בנקודה אחת בזמן. ישנם מדענים הטוענים כי עדיין יש לנו שני ירחים. אחרים אומרים כי מדובר באחיזת עיניים, או באסטרואידים העלולים להישאב לתוך מסלולו של כדור הארץ ולהישאר בסביבה לתקופה של עד 9 חודשים.
8. כוח המשיכה אינו שווה בכל המקומות על פני הכדור. במפרץ הדסון בקנדה למשל, הוא חלש יותר מאשר באזורים אחרים של העולם. זה קורה בגלל העובדה שיש פחות מסת אדמה בחלק זה של הכדור, הודות לשני קרחונים הנסוגים על פני השטח, וכמות המאגמה שבליבת הכדור.
9. רעידות אדמה הן לא כיף, אבל לא רק אלו שמתרחשות על פני כדור הארץ משפיעות עליו. גם "רעידות ירח" עושות זאת, וגורמות להבדלים משמעותיים בתופעות כמו הגאות והשפל.
10. הקוטב הצפוני המגנטי של כדור הארץ נע צפונה בקצב של 10 קילומטרים בשנה. בסופו של דבר, אמורים הקטבים המגנטיים להחליף צדדים ביניהם. לידיעת קוין קוסטנר ומעריצי הסרט "עולם המים", זה ייקח עוד אי אלו מאות אלפי שנים.
11. רכס ההרים הארוך ביותר על פני כדור הארץ נמצא מתחת למים. "מערכת רכס אוקיינוס האמצע", נמתחת על פני 80,000 קילומטר בכל רחבי העולם, והיא ארוכה כמעט פי 20 מהרכס הארוך ביותר על פני השטח, הרי האנדים . לא רק זה, כל העניין הוא וולקני לחלוטין.
12. הר הגעש על הפעיל ביותר על פני כדור הארץ הוא הר געש סטרומבולי שבדרום איטליה. ב-2,000 השנים האחרונות התפרץ ההר כל שנה (כמעט ברציפות) וזהה לכינוי "המגדלור של הים התיכון".
13. אבל הרי געש הם לא הדברים היחידים שמתפוצצים וממלאים את האוויר והקרקע במאמגמה ובגזים, גם אגמים יודעים לעשות זאת. באפריקה, על גבולותיהן של קמרון, רואנדה והרפובליקה ה"דמוקרטית" של קונגו, ישנם כמה אגמים היושבים מעל אדמה וולקנית, פולטים כמויות גדולות של גז מסוכן שנלכד תחתם וחונקים את תושבי האזור, לפעמים עד מוות.
14. 70 אחוזים משטח כדור הארץ מכוסה באוקיינוסים, אבל אנחנו בחנו, מיפינו ובדקנו רק 5 אחוזים משטח זה. זוהי עובדה מוזרה, בהתחשב בעובדה אחרת, והיא שבקרקעית האוקיינוס מוחזקים כמעט 20 מיליוני טונות של זהב. רוב הזהב הזה הוא אומנם זהב מדולל מאד, אבל כל ליטר של מי ים מכיל כ-13 מיליארדית הגרם זהב, ויש זהב שלא נמס מספיק על קרקעית הים. אם ייאסף כל אותו הזהב, ויחולק שווה בשווה בין כולם, יכניס כל אדם בעולם לכיסו 9 יורו. שווה.
15. ואם "אבק זהב" במי האוקיינוס לא מספיק בשבילכם, אתם מוזמנים לאגור משהו מ-100 טונות של החומר הכוכבי הנופל על פני השטח של כדור הארץ מדי יום. מקורו של האבק הכוכבי הזה הוא בעיקר קרח של שביטים, שחום השמש מאדה אותו.
16. הנקודה העמוקה ביותר על פני כדור הארץ היא שקע צ'לנג'ר בשקע מריאנה שבאוקיאנוס השקט. עומקו הוא כמעט 11 קילומטר מתחת לפני השטח של האוקיינוס, ורק 3 אנשים, שהגיעו בספינת מחקר בשם צ'לנג'ר והעניקו למקום את שמו, העזו אי פעם להגיע לשם. אורך העמק 2,550 קילומטרים, אך רוחבו 69 בלבד.
17. שוניות אלמוגים הן המבנים החיים הגדולים ביותר על פני כדור הארץ, וחלקם נראים לעין אפילו מהחלל. השוניות הללו הן גם הצפופות ביותר מבחינת כמות בעלי חיים פר שטח על פני כדור הארץ, וצפוף בהן יותר מאשר ביערות הגשם.
18. היצור החי הבודד הגדול ביותר היה פטריה שגדלה במדינת אורגון בארה"ב, והתפרסה על פני שטח של כ-2,200 דונם.
19. מקור המילה כדור הארץ (earth) הוא סכסוני, ומוצאו גרמני פלוס בסיס הודו-אירופאי (ההגה "אה"). בגדול, מדובר בהלחם של המילים "ארטו" (ertho) בגרמנית, "ארדה" (aarde) בהולנדית, ו"ארץ" (שוב, earth) באנגלית.
20. כדור הארץ הוא לא רק המקום הידוע היחידי ביקום שבו יכולים יצורים חיים לשרוד ולשגשג. קיימת הנחה כי הכדור הוא אורגניזם חי ענק בפני עצמו. על פי אותה הנחה, הכדור הוא מערכת אורגנית בעלת יכולת לוויסות עצמי, על מנת לשמור על החיים כפי שאנו מכירים אותם.
21. לא רק שהוא "חי", יכול להיות שהיה לו אח תאום? לפני כמה 4.5 מיליארדים שנים, חלק כוכב בשם "תהייה" (Theia), שהיה בגודלו של כוכב הלכת מאדים, חלק את אותו מסלול עם כדור הארץ. התנגשות בין כדור הארץ לבין אותו כוכב, התרחשה זמן קצר לאחר מכן, הביאה להיווצרות הירח.
22. על פני כדור הארץ ישנם קרוב ל-500 הרי געש, ו-80 אחוזים מהכדור, מעל ומתחת לפני השטח, עשויים מאדמה וולקנית.
23. באופן תיאורטי, אנחנו יכולים לשרוד בלי חום השמש. הליבה הפנימית של כדור הארץ חמה מספיק כדי לספק אנרגיה לתושבי כל הכדור. ההערכה היא כי טמפרטורת הליבה נעה בין 5,000 עד 7,000 מעלות צלזיוס - חום כמו זה שעל פני השטח של השמש. תחשבו על זה בפעם הבאה שאתם באילת.
24. כמה שעות יש ביממה? אז עוד כ-250 מיליון שנים תתארך היממה הזו בשעה וחצי. ההתארכות הזו נובעת מהסיבוב של כדור הארץ על צירו, שהולך ומאט מדי שנה. כמו שאנחנו מכירים את הבוסים במערכת האתר הזה, זו תהיה סיבה מצוינת להאריך את יום העבודה.
25. את יוסיין בולט אתם מכירים? אז יש מישהו מהיר ממנו. 8 דקות ו-20 שניות הוא הזמן המדויק הלוקח לאור שמש להגיע לפני כדור הארץ. משמעות הדבר היא שהחום שאנו מרגישים והאור שאנו רואים הוא אנרגיה שנפלטה מהשמש לפני 8 דקות.
26. כדור הארץ מסתובב על צירו –במהירות של 1,000 קמ"ש. כתוצאה מכך, נע הכדור בחלל במהירות 66,700 מייל לשעה. איך זה שאנחנו לא מרגישים שכוכב לכת שלנו נע בקצב מסחרר? בשל העובדה שכדור הארץ מסתובב במהירות קבועה.
27. "חורף, קיץ, סתיו, אביב, עוד שנה עברה". קיומן של ארבע עונות נובע מהאופן שבו כדור הארץ נוטה על צירו ומהחשיפה שמקבל כל אזור לאור השמש. חשיפה זו משתנה כמובן בהתאם לסיבוב הכדור סביב עצמו וסביב השמש.
28. כדור הארץ זכה לכינוי "הכוכב הכחול" מפיהם של האסטרונאוטים הראשונים בחלל, שתיארו את מה שראו עיניהם. הסיבה לכך פשוטה מאד כמובן – 71 אחוזים מפני השטח של הכדור מכוסים מים.
29. והתמונה ראשונה של כדור הארץ צולמה באמצעות מצלמת קולנוע 35 מילימטר, ובוצעה על ידי החללית הסובייטית "ספוטניק 2", מגובה של 65 מייל. זה קרה בשנת 1946, הודות למצלמה שפותחה על ידי מהנדס בשם קלייד הולידיי.
30. לסיום, ואולי העובדה המדהימה והבסיסית ביותר על כדור הארץ שלנו, היא שהוא הכוכב היחיד שבו יש חמצן חופשי. מדענים מגלים תקווה כי על כמה כוכבי לכת אחרים קיים חמצן, אולם כנראה לא ברמה המאפשרת חיים עליהם. משמעות הדבר היא שכדור הארץ הוא כוכב הלכת היחיד התומך בחיים.